25-metį minintis „Chordos“ kvartetas kviečia į pirmąjį jubiliejinio ciklo koncertą

Styginių kvartetas „Chordos“ – puikiai žinomas Lietuvos šiuolaikinės muzikos scenoje. Kolektyvas, susibūręs prieš 25 metus, iki šių dienų išlaikė savo pagrindinę misiją – publikai pristatyti mūsų šalies kompozitorių opusus bei supažindinti su pasaulio šiuolaikinės muzikos tendencijomis.

Styginių kvartetas „Chordos“.<br> Rengėjų nuotr.
Styginių kvartetas „Chordos“.<br> Rengėjų nuotr.
Styginių kvartetas „Chordos“.<br> Rengėjų nuotr.
Styginių kvartetas „Chordos“.<br> Rengėjų nuotr.
Styginių kvartetas „Chordos“.<br> Rengėjų nuotr.
Styginių kvartetas „Chordos“.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Bliškevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Bliškevičius.<br> Rengėjų nuotr.
Styginių kvarteto „Chordos“ muzikinė akcija prekybos centre.<br> M.Morkevičiaus nuotr.
Styginių kvarteto „Chordos“ muzikinė akcija prekybos centre.<br> M.Morkevičiaus nuotr.
Styginių kvartetas „Chordos“ festivalyje  „Muzikos ruduo“. <br> T.Tereko nuotr.
Styginių kvartetas „Chordos“ festivalyje  „Muzikos ruduo“. <br> T.Tereko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 6, 2022, 9:14 AM

Birželio 9 d. 20 val. „Chordos“ kviečia į pirmąjį jubiliejinės programos koncertą „Ìš“, vyksiantį Nacionalinėje dailės galerijoje. Koncerte skambės keistai dabartyje atsikartojančius istorinius įvykius liudiję kūriniai. Klausytojai išgirs vengrų kompozitoriaus György Ligeti kvartetą, kuriam įkvėpimo jis sėmėsi iš komunistinio režimo draudžiamų rankraščių. Skambės ir XX a. muzikos auksu vadinamas prancūzų kompozitoriaus Henri Dutilleux kūrinys.

„Chordos“ taip pat atliks žinomų lietuvių autorių opusus. Galerijos erdvėje skleisis kompozitorės Onutės Narbutaitės vizionieriška, japonišku subtilumu ir amžinybės jausmo gaivalu virpanti kompozicija. Glaudų Algirdo Martinaičio ryšį su teatru liudys kūrinys, iš skirtas scenai, o vėliau „sugulęs“ į vieną žinomiausių kompozitoriaus styginių kvartetų. Publikai kolektyvas primins ir prieš kelis metus mus palikusio Vidmanto Bartulio sielos gelmes pasiekiančią kūrybą.

Kaip pasakojo vienas iš styginių kvarteto „Chordos“ įkūrėjų altistas Robertas Bliškevičius, šiuo koncertu ir visa jubiliejinių metų programa kolektyvas siekia Lietuvos publiką dar labiau suartinti su šiuolaikine muzika, o klausytojams priminti, kodėl „Chordos“ – vienas iš ilgiausiai nepertraukiamai muzikuojančių nepriklausomų kolektyvų šalyje.

„Jubiliejinės programos pavadinimas „Pre/pozìcijos“ ir koncepcija glaudžiai siejasi su lietuviškumu bei mūsų kalba. Prepozicija arba prielinksnis – tai nekaitoma kalbos dalis, nurodanti santykius su kitais žodžiais. Išvertus iš lotynų kalbos, sąvoka reiškia „padėtį priekyje“, – aiškino muzikas.

Jubiliejinės styginių kvarteto „Chordos“ programos sąsaja su lietuvių kalba, anot R. Bliškevičiaus, žymi kelis svarbius kolektyvo veiklos ir vertybinius aspektus. „Pirmiausia, muzika yra kalba, kuria galime universaliai bendrauti, perduoti ne tik informaciją, bet ir emocijas. Muzika, kaip ir kalba, nuolat kinta, perima skirtingų kultūrų elementus, vystosi. Kalba nuo mažų dienų tampa įrankiu pažinti pasaulį, įgyti žinių.

Mūsų kolektyvas visada vertino šiuolaikinės muzikos edukacijos svarbą. Vienas iš pagrindinių „Chordos“ veiklos krypčių, kurią išlaikėme nuo įsikūrimo iki šių dienų, – Lietuvos ir užsienio publikai pristatyti ryškiausius ir naujausius lietuvių kompozitorių kūrinius. Klausytojus taip pat stengiamės supažindinti ir su svarbiausiais Vakarų šiuolaikinės muzikos pavyzdžiais bei kūrėjais. Ne kartą tokie kūriniai Lietuvoje suskambėjo pirmą kartą“, – pasakojo R. Bliškevičius.

Galima sakyti, kad „Chordos“ per 25 metus tapo tam tikra prepozicija – „nekaitoma“ Lietuvos šiuolaikinės muzikos scenos dalis. Kolektyvą galima vadinti mūsų šalies moderniosios muzikinės kultūros ambasadoriais.

Sukaupta patirtimi ir veržlumu kvartetas dalysis su klausytojais visus metus. O artimiausiame koncerte Nacionalinėje dailės galerijoje muzikantai primins, kad mes visi ìš kažkur atėjome. Mus formavo įvykiai, žmonės, muzika, esame neišvengiamai susipynę su savuoju „ìš“ ir sava prigimtimi.

„Chordos“ jubiliejinę programą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, dalį koncertų – Vilniaus miesto savivaldybė. Kolektyvas glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos kompozitorių sąjunga ir viešąja įstaiga „Meno genas“. Detalesnę informaciją apie renginius rasite www.chordosquartet.lt.

Bilietų į jubiliejinį koncertą „Ìš“ ieškokite platformoje „Paysera Tickets“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.