Pirmą kartą vienoje scenoje du fortepijono virtuozai: A. Grynyuk ir K. Uinskas

Birželio 9 d. pirmą kartą vienoje scenoje Gariūnų verslo ir kultūros parko koncertų salėje susitiks du fortepijono virtuozai: ukrainiečių kilmės pianistas Alexei Grynyuk ir lietuvių pianistas Kasparas Uinskas. Koncertas dedikuojamas Ukrainos ir Lietuvos kultūrinio apsikeitimo stiprinimui.  Atlikėjai klausytojams pristatys spalvingą programą su W. A. Mozarto, S. Rachmaninovo ir S. Ravelio kūriniais. Koncertas yra nemokamas ir atviras visiems norintiems klausytojams.

A. Grynyukas ir K. Uinskas.<br>L.Nugento ir M.Endriuškos nuotr.
A. Grynyukas ir K. Uinskas.<br>L.Nugento ir M.Endriuškos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Naujoji muzikų karta

Jun 8, 2022, 10:56 AM

Tai pirmas kartas kuomet šie pianistai susitiks vienoje scenoje, o taip pat pirmas kartas, kuomet klausytojai Gariūnų verslo ir kultūros parko koncertų salės scenoje išvys du fortepijonus. Atskirai kaip solistai garsiausiose pasaulio koncertų salėse pasirodantys atlikėjai su nekantrumu laukia šio pirmojo jų bendradarbiavimo. „A. Gryniuką pažįstu jau maždaug 13 metų, tai absoliučiai unikalus pianistas, muziką girdintis ir jaučiantis taip, kaip beveik niekas kitas pasaulyje. Jis sugeba pasinerti į pačias giliausias jos gelmes ir perteikti klausytojams subtiliausias jos spalvas. Nepaprastai įdomu su juo dirbti. Repetavome dar tik porą dienų, bet šis kūrybinis procesas mus abu labai praturtina. Fortepijonas tarsi instrumentų karalius klasikinėje muzikoje, o čia šiame koncerte jie bus du. Man labai įdomu, koks  bus mūsų kūrybinis rezultatas. Tuo pačiu A. Gryniukas yra ukrainiečių kilmės atlikėjas, kurio daug artimųjų vis dar Ukrainoje, džiaugiuosi, kad šiuo koncertu galime palaikyti Lietuvos ir Ukrainos bendrystę ir patį A. Gryniuką šiuo sunkiu jo šaliai metu.“ – pasakojo K. Uinskas.

Svarbiausių leidinių kritikai žavisi A. Grynyuko talentu: „Grynyukas užima svarbią vietą tarp geriausių pasaulyje“ – rašo Gramophone. „Aukščiausio meistriškumo technika ir virtuoziškumas..“ – išskiria BBC Music Magazine. „Šis ukrainietis – tai naujasis Grigorijus Sokolovas – tas pats degantis intensyvumas skambinime ir tas pats instinktyvus autoritetas muzikoje.“ – rašo International Piano leidinys. Amsterdamo žurnalas „Pianowereld Magazine“ pažymi: „...Kvapą gniaužiantis pasirodymas...atrodė, kad pats jaunasis V. Horowitzas atgimė.“ Tokijo „Chopin Magazine“: „...triuškinantis, nuostabiai tyras...didingas grojimas...jis pavergė klausytojus savo giliu muzikalumu...krištolo grynumo ir gražaus tono skambesys.“

A. Grynyukas, savo karjerą pradėjo nuo šešerių metų ir šiandien koncertuoti yra kviečiamas garsiausių pasaulio salių, tokių kaip Londono Wigmore Hall, South Bank Centre, Salle Cortot & Salle Gaveau Paryžiuje, Metropoliteno muziejaus Niujorke, Japonijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir daugelio kitų šalių svarbiausių salių. Pianistas pasirodė prestižiškiausiuose užsienio festivaliuose, tokiuose kaip Verbier music festival, BBC Proms festivalyje, Ravinia, Duszniki F. Chopino festivaliuose ir daugelyje kitų. Jo koncertų įrašai transliuojami daugelyje pasaulio radijų ir televizijų: BBC radijuje, Hessischer Rundfunk radijuje Frankfurte, Radio France radijuje Prancūzijoje, Ukrainos nacionaliniame radijuje, Kinijos, Ukrainos televizijose.

Šalia solinės veiklos A. Grynyukas taip pat koncertuoja su kamerine programa. Jis nuolat koncertuoja su pasauline smuiko žvaigžde Nicola Benedetti, o taip pat su violončelininku Leonard Elschenbroich, su kuriais yra subūręs Trio.

A. Grynyuko talentas taip pat įvertintas daugelyje tarptautinių konkursų, kuriuose jis laimėjo pirmąsias vietas, tai – Dyagilev konkursas Maskvoje, Vladimiro Horowitzo konkursas Kijeve, Pianistų konkursas Šanchajuje Kinijoje. A. Grynyukas studijavo Kijevo Konservatorijoje Valerijaus Kozlovo klasėje, o vėliau studijas tęsė Karališkame muzikos koledže Londone. Tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas K. Uinskas koncertuoja pagrindinėse pasaulio salėse, tokiose kaip Niujorko Carnegie Hall, Vašingtono J.F. Kennedy Center, Londono Wigmore Hall, Berlyno filharmonija, Madrido Filharmonija, Briuselio BoZar bei eilėje kitų salių. Šie tarptautiniai pasirodymai akimirksniu pelnė aukščiausius kritikų įvertinimus bei klausytojų pripažinimą. 

“...didis pianistas ir muzikas ” Carnegie Hall (New York Concert Review) “ jo interpretacijos peržengia visus limitus...” Berlin Philharmonie (Klassik in Berlin) “ kvapą gniaužiantis jausmingumas, tai buvo absoliučiai magiška ” London Wigmore Hall (Seen and Heard international) – pianisto K. Uinsko skambinimu žavisi kritikai.

2021 m. vasarą K. Uinskas buvo antrą kartą pakviestas dalyvauti legendinės pianistės Marthos Argerich festivalyje Hamburge, kur jis kartu su violončelininku Alexandru Kniazevu pasirodė Hamburgo Laeiszhalle. Pirmą kartą šiame festivalyje pianistas K. Uinskas koncertavo 2018 m. duete su pianistu Evgeni Bozhanov. Po itin sėkmingo K. Uinsko ir A. Kniazevo pasirodymo M. Argerich festivalyje belgų kompanija Avanticlassic šių metų pradžioje išleido dueto kompaktinę plokštelę. Joje atlikėjai įrašė itin retai violončele ir fortepijonu atliekamas Johanneso Brahmso sonatas altui ir fortepijonui bei Keturias gedulingas dainas op. 121, vienus paskutiniųjų vokiečių romantiko opusų. 

Praėjusiuose sezonuose K. Uinskas pasirodė su orkestrais: Royal Chamber Orchestra of Wallonia (Belgija), Philharmonie Südwestfalen (Vokietija), Liepojos simfoniniu orkestru (Latvija), North Czech Philharmonic orkestru (Čekijoje), West Bohemian Symphony orkestru (Čekijoje), Slovakijos radijo simfoniniu orkestru, Krokuvos simfoniniu orkestru, Rosario simfoniniu orkestru Argentinoje, o taip pat su soliniais pasirodymais Londono Wigmore Hall, Baerum Kulturhus salėje cikle „Piano Master Series” ir Bodø Festival Nordland Musikkfestuke – Norvegijoje, BoZar salėje Briuselyje bei Brussels Piano Festival, koncertų ture Japonijoje „Fantastic Pianist“ serijoje, Slovakijos filharmonijoje, Ciuriche (Šveicarijoje), Mumbajuje (Indijoje) solinių ir kamerinės muzikos koncertų ture Norvegijoje su smuikininku Nikita Boriso-Glebsky, kamerinės muzikos ture su legendiniu violončelininku Alexander Kniazevu bei su P. I. Čaikovskio konkurso nugalėtoju violončelininku Andrei Ionita.

Nuo pat studijų pradžios K. Uinskas išsiskyrė emociniu jautrumu muzikai, ypatinga fantazija, vaizduote ir virtuoziškumu. Visi šie gabumai lėmė apdovanojimus nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose. Viename garsiausių Europoje, Šveicarijos Verbier klasikinės muzikos festivalyje jis buvo apdovanotas naujienų agentūros „Reuters“ Grand Prix ir kvietimu debiutuoti tame pačiame festivalyje. Solinius rečitalius taip pat grojo festivaliuose: Aspen Music Festival (JAV), Music Festival of the Hamptons (JAV), Holland Music Sessions (Olandija).

K. Uinskas dažnai kviečiamas į radijo ir televizijos laidas, įskaitant BBC Radio 3 programą In Tune, Niujorko klasikinės muzikos radijo WQXR The Classical Music Radio of The New York Times Davido Dubalio vedamą laidą Reflections from the Keyboard.

* * *

Pianistai Alexei Grynyuk ir Kasparas Uinskas – birželio 9 d. 19 val. Gariūnų verslo ir koncertų salė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.