Antros atžalos besilaukianti pianisto L. Geniušo žmona Anna – prestižinio JAV konkurso finale

Birželio 15 ir 18 dienomis pianistė A.Geniušienė skambins L.van Beethoveno Pirmąjį ir P.Čaikovskio Pirmąjį fortepijono koncertus viename žymiausių tarptautinių muzikos konkursų – 16-ajame Vano Cliburno pianistų konkurse Fortvorte, JAV Teksaso valstijoje. Šio konkurso transliacijas stebi daugiau kaip 10 mln klausytojų visoje planetoje.

 A.Geniušienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Geniušienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Geniušienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A.Geniušienė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Anna ir Lukas Geniušai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Anna ir Lukas Geniušai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Austė Radžiūnaitė

2022-06-14 16:14, atnaujinta 2022-06-14 19:44

Jis vienas pirmųjų pasaulyje pasitelkė sklaidai naująsias technologijas ir šiandien yra pasiekiamas daugeliu kanalų: Cliburn.org, cliburn.medici.tv, youtube.com/thecliburn, iOS „HFYI app“, „Apple TV“, „Android“, „Android TV“, „Roku“.

Nuo 1962-ųjų iškilaus JAV pianisto V.Cliburno (1934–2013) garbei rengiamas konkursas pirmą sykį per savo istoriją pernai buvo atšauktas dėl pandemijos ir persikėlė į šiuos metus. Jame dalyvauti panoro net 388 pianistai iš 51 šalies, iš kurių ekspertų komisija atrinko 30.

Tarp jų pateko ir 31 metų A.Geniušienė, jau turinti solidžią tarptautinių konkursų patirtį. 2015 metais ji baigė Maskvos P.Čaikovskio konservatoriją, o 2018-aisiais – Londono Karališkąją muzikos akademiją.

Konkurso finale liko šeši pianistai iš JAV, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Pietų Korėjos. V.Cliburno konkursas neboikotavo rusų atlikėjų, bet jie viešai atsiribojo nuo karo Ukrainoje – jų pasisakymus pagarsino „The New York Times“.

A.Geniušienė taip pat pristatoma kaip Rusijos atstovė, nors šiuo metu gyvena su šeima Lietuvoje.

Dar karo pradžioje ji pasirašė atvirą Rusijos muzikantų laišką, smerkiantį karinę agresiją Ukrainoje ir su vyru L.Geniušu bei pusantrų metų sūnumi persikėlė iš Maskvos į Vilnių.

Šiuo metu pianistė laukiasi antros atžalos ir stebina savo ištverme reto sudėtingumo konkurse. Jo dalyviai pusfinalyje turėjo pagroti valandos rečitalį, nekartodami ankstesnių turų repertuaro, ir W.A.Mozarto koncertą su Fortvorto simfoniniu orkestru. O finalininkai pasirodys net po du kartus su šiuo orkestru, diriguojamu konkurso žiuri pirmininkės Marin Alsop, atlikdami du fortepijoninius koncertus.

Užtat stipriausiųjų laukia dosnūs apdovanojimai: aukso medalio laimėtojo – 100 tūkst. JAV dolerių, sidabro – 50 tūkst., bronzos – 25 tūkst. Be to, trejus metus jiems nereikės rūpintis savo karjera ir viešaisiais ryšiais. Apdovanojimų ceremonija įvyks birželio 18 d. 20 val. vietos laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.