Šančiuose sukurtos neįprastos operos „Kopūstų laukas“ premjera įvyko Liuksemburge

Europos kultūros sostine paskelbtas Liuksemburgo miestas Ešas prie Alzeto tapo scena Kauno atlikėjams. „Esch 2022“ programoje suskambo šančiškių balsai – įvyko operos „Kopūstų laukas“ premjera.

Šančiuose pastatyta opera sudomino „Esch 2022“ rengėjus – jie pakvietė kauniečius parodyti premjerinį spektaklį.<br>D.Petrulio nuotr.
Šančiuose pastatyta opera sudomino „Esch 2022“ rengėjus – jie pakvietė kauniečius parodyti premjerinį spektaklį.<br>D.Petrulio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2022, 12:09 PM

Beveik trys dešimtys Šančių bendruomenės operos trupės narių apsistojo Lasauvažo miestelyje Liuksemburge, kur intensyviai ruošėsi operos spektakliams.

Pasirodymai vyko 30 kilometrų nuo sostinės nutolusiame Diferdanže birželio 9 ir 10 d.

Prie Šančių operos trupės prisijungė ir 8 Liuksemburgo lietuvių bendruomenės nariai, kuriems teko ir viena neįprasta misija – parūpinti raugintų kopūstų.

Mano, kad idėja – drąsi

Operos „Kopūstų laukas“ ištakos siekia 2018 metus, kai apleistoje XIX a. kareivinių rūsių teritorijoje pradėjo burtis Šančių bendruomenė, kuri šią vietą išvadavo iš šiukšlyno. Anksčiau rūsiuose buvo laikomi rauginti kopūstai, davę vardą ir pačiai teritorijai, pavadintai kopūstų lauku.

Bendruomenė tvirtėjo, organizuotas ne vienas renginys, kurio metu išsirutuliojo idėja sukurti profesionalią operą apie Šančius, jų žmones ir šiuolaikiniam žmogui mieste aktualias situacijas.

Netikėtai šis kūrinys sudomino „Esch 2022“ projekto rengėjus – jie pakvietė šančiškius parodyti premjerinį operos spektaklį Liuksemburgo gyventojams.

„Mintis sukurti profesionalaus meno kūrinį mums kilo, kai kopūstų lauke pradėjome organizuoti renginius, kuriuose susipynė tarpdisciplininiai menai, o mes pastebėjome, kad Šančių žmonės turi pakankamai daug kūrybinės potencijos, kaip ir įvairių disciplinų gebėjimų, meninio polinkio“, – pasakojo viena sumanymo autorių ir prodiuserių Vita Gelūnienė.

Ji drauge su vyru Edu Carrollu į kūrybinį procesą įtraukė profesionalius menininkus: operai muziką sukūrė Lietuvos nacionalinės premijos laureatas, kompozitorius Vidmantas Bartulis, o režisiere ir choreografe tapo Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė.

Operos libretą patikėta sukurti patiems bendruomenės nariams.

„Profesionalūs ir neprofesionalūs trupės menininkai yra įvairiais ryšiais susiję su Šančiais. Visi įvykiai ir personažai yra įkvėpti vietos žmonių ir jų istorijų“, – kalbėjo Šančių žinovė, architektė V.Gelūnienė.

Susidarė nemenka pinigų suma

Kuo ypatingas kultūros sostine tapęs Ešas prie Alzeto?

„Jie tikrai nuolat investuoja į žmones savo finansus, todėl renginyje buvome pakviesti dalyvauti tiesiogiai.

Mūsų projektas kainuoja apie 30 tūkst. eurų – šios sumos prireikė repeticijoms, kelionei, apgyvendinimui, maitinimui. Atvyko 30 žmonių – tai iš tiesų mums labai didelis stimulas“, – džiaugėsi V.Gelūnienė.

Šančių operos kūrybinė grupė apsistojo nedidelės mokyklos nedidelio miestelio pastate, kuriame trupė gyveno ir repetavo. Repeticijos vyko kelis kartus per dieną, o V.Gelūnienę labiausiai džiugino, kad šis įvykis dar labiau subūrė bendruomenės narius.

„Mus veda į priekį idėja, kad kultūra yra prieinama visiems ir ją kuria visi.

Kiekvienas mūsų turime teisę į kultūrinę išraišką ir nėra ribų tarp profesionalaus ir neprofesionalaus meno – tai mes rodome savo pavyzdžiu“, – kalbėjo šančiškė.

Atlikėją įkvepia laisvė

Operoje skamba ir profesionalų balsai.

„Gavęs kvietimą dalyvauti savo gimtojo rajono bendruomenės statomoje operoje maniau, kad bus dar vienas muzikinis projektas, kuriame reikės daryti viską teisingai ir „taip, kaip reikia“.

Tačiau, mano dideliam džiaugsmui, klydau. Nuo pirmųjų repeticijų stebėjau, kaip vyksta kūrybinis procesas, kokia yra vidaus dinamika, kiek žmonės įsitraukę į veiklas ir tiki tuo, ką daro“, – nuostabos neslėpė profesionalus vokalo atlikėjas Vaidas Bartušas.

Pasak jo, labiausiai jį stulbina, kad Šančių bendruomenė daugiau nei 100 proc. pateisina bendruomenės sąvoką.

„Ši opera gyva ir alsuoja tik dėl to, kad projekto komanda ir kasdieniame gyvenime yra bendruomenė“, – sakė V.Bartušas.

Gyvena tūkstantis lietuvių

Pasak Liuksemburgo lietuvių bendruomenės pirmininkės Ramunės Šarkauskienės, šioje valstybėje gyvena apie tūkstantį lietuvių, dalis jų dirba įvairiose ES institucijose, taip pat verslo sektoriuje.

Todėl neabejota, kad pasiklausyti Šančių operos į kultūrinę erdvę Diferdanže susirinks daug lietuvių.

R.Šarkauskienė ir dar 7 liuksemburgiečiai dalyvauja ir operos pastatyme. Prieš tai jiems teko nemažai paplušėti nuotoliniu būdu – operos repeticijos vyko nuo kovo mėnesio, tad lietuviams iš Liuksemburgo teko jungtis prie jų virtualiai.

„Galime pasakyti, kad repetuoti internetu mums buvo išties didžiulis iššūkis. Baiminomės dėl garso kokybės, taip pat ar pavyks išmokti tiek daug teksto, tačiau įsidrąsinome ir galime sakyti, kad tai mums yra neįkainojama patirtis ir bendrystė“, – sakė ji.

Operos kūrybinės trupės Liuksemburge laukė ir dar vienas proziškas išbandymas – rasti raugintų kopūstų sriubai. R.Šarkauskienė juokėsi, kad tai pavyko išspręsti – viena bendruomenės narių jų dar turėjo ir mielai pasidalijo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.