„Duettissimo“ jiems dedikuotų kūrinių premjeromis papuoš festivalį Estijoje

Tarptautinį pripažinimą pelniusios atlikėjų poros – smuikininkės Dalios Dėdinskaitės ir violončelininko Glebo Pyšniako dueto „Duettissimo“ vasaros koncertų maršrutai pasiekė Estiją.

D.Dėdinskaitės ir G.Pyšniako duetas – gyvenimo ir scenos partneriai.<br>U.Žilinskės nuotr.
D.Dėdinskaitės ir G.Pyšniako duetas – gyvenimo ir scenos partneriai.<br>U.Žilinskės nuotr.
D.Dėdinskaitės ir G.Pyšniako duetas – gyvenimo ir scenos partneriai.<br>U.Žilinskės nuotr.
D.Dėdinskaitės ir G.Pyšniako duetas – gyvenimo ir scenos partneriai.<br>U.Žilinskės nuotr.
D.Dėdinskaitės ir G.Pyšniako duetas – gyvenimo ir scenos partneriai.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
D.Dėdinskaitės ir G.Pyšniako duetas – gyvenimo ir scenos partneriai.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
„Duettissimo“ koncertuos su choru „Othodox Singers“.
„Duettissimo“ koncertuos su choru „Othodox Singers“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 12:40 PM

Rugpjūčio 6 ir 7 dienomis Tarptautiniame Mustvės religinės muzikos festivalyje su profesionaliu choru „Orthodox Singers“ jie atliks lietuvių, latvių ir estų kompozitorių kūrinius. Du iš jų dedikuoti būtent „Duettissimo“.

Itin svarbus Mustvės miestuko, turtingo net penkiomis skirtingomis krikščioniškomis bažnyčiomis ir dėl to vadinamo Estijos Jeruzale, festivalio įvykis – vieno garsiausių ir originaliausių šių dienų estų kompozitorių Peeterio Vähi kūrinio „Under The Baltic Sun“ smuikui, violončelei ir chorui pasaulinė premjera. Šią muziką jis parašė specialiai duetui iš Lietuvos.

Prieš kelerius metus kompozitorius išgirdo „Duettissimo“ festivalyje Tartu, kur jie su estų pianistu Ralfu Taalu atliko Ludwigo van Beethoveno simfonijos versiją fortepijoniniam trio. P.Vähi muzikantai paliko didžiulį įspūdį, o šio susižavėjimo padarinys – specialiai duetui pradėti rašyti kūriniai.

„Gauti tokių dovanų iš tikrai nepaprasto kompozitoriaus mums – reikšmingas įvertinimas ir didelis įkvėpimas. Labai laukiame premjeros“, – džiaugėsi G.Pyšniakas.

„Duettissimo“ ir choras „Orthodox Singers“ pristatys dar vieną premjerą – Estijoje pirmąsyk bus atliktas kompozitorės Zitos Bružaitės šiam duetui skirtas kūrinys „Aurora“. Taip pat koncerte skambės garsaus šių dienų latvių kompozitoriaus Pēterio Vasko kūrinys „The Fruit of Silence“, kurį aranžavo jaunas ukrainiečių muzikas Illia Humeniukas, šiuo metu gyvenantis Estijoje ir dainuojantis chore „Orthodox Singers“.

Į ant Peipaus ežero kranto įsikūrusiame Mustvės miestuke nuo 2015-ųjų vykstantį tarptautinį festivalį „Duettissimo“ pakvietė „Othodox Singers“. Abu kolektyvai jau yra muzikavę anksčiau – pernai bendru koncertu Šiaulių „Laiptų“ galerijoje atidarė litvakų muzikos mėnesį.

„Šis choras – labai įdomus, nestandartinis, jų stilius – autentiškas ortodoksų giedojimas. Koncertuose jie atlieka sakralinę muziką, maldas. Ir tą daro įspūdingai!

Groti skambant balsui yra tikrų tikriausia magija, nes ir mes, styginių muzikantai, siekiame, kad instrumentai skambėtų tarsi gyvi balsai – lyg dainuotų, tartų žodį, kvėpuotų. Kai mūsų griežimas susilieja ne su vieno solisto, o viso choro balsais, regis, ir instrumentai vibruoja kitaip.

Atlikti tokią muziką – tarsi nueiti išpažinties, atgailauti, melstis“, – sakė kelionės į Estiją labai laukę muzikantai.

„Dalią ir Glebą grojančius išgirdau praėjusiais metais ir jų meistriškumas mane tiesiog pribloškė, – pasakojo Mustvės festivalio meno vadovas, žinomas dirigentas, kompozitorius ir bažnytinės muzikos žinovas Valerijus Petrovas. – Tada ir subrendo mintis parengti jų ir choro koncertą, kuriame publika išgirstų Baltijos šalių autorių muzika. Programą, kuri skambės Mustvės Liuteronų bažnyčioje, pavadinome „Baltijos malda“.“

Grįžę iš Mustvės, „Duettissimo“ iškart suks į Lietuvos pamarį – Kintų klasikinės muzikos festivalyje rugpjūčio 12 ir 13 dienomis numatyti dueto koncertai su geru bičiuliu, fortepijono virtuozu Luku Geniušu. Didžiojoje Kintų bažnyčioje trio atliks vieną gražiausių ir bene sudėtingiausių kamerinės muzikos kūrinių – Franzo Schuberto Fortepijoninį trio Nr.2. Taip pat skambės Aarono Coplando ir Ernesto Blocho retai atliekami opusai.

Iš Kintų duetas neskubės į gimtąjį Vilnių, nes rugpjūčio 15–21 dienomis Preiloje taps jaunųjų stygininkų stovyklos „Skambanti Šiaurės Jeruzalė“ dėstytojais. Šiuos vasaros meistriškumo kursus talentams rengia Lietuvos žydų bendruomenė. Po smuiko ir violončelės pamokų „Duettissimo“ su pianistu Dariumi Mažintu Preiloje surengs kamerinės muzikos koncertą.

Gyvenimo ir scenos partnerių D.Dėdinskaitės ir G.Pyšniako duetui vasara – itin intensyvi, pripildyta kelionių, sudėtingų, bet patiems labai įdomių ir brangių programų.

„Kai darai, kas labai patinka, kai groti taip smagu ir įdomu, net neatrodo, kad dirbi“, – juokėsi ilgesnių atostogų be smuiko vasarą neturėjusi Dalia.

Dešimt metų Austrijoje studijavę ir gyvenę muzikantai šviesaus atminimo kompozitorių Vytautą Barkauską įkvėpė koncertui įžymiojoje Vienos „Musikverein“ salėje parašyti kūrinį „Duettissimo“. Tai davė vardą šeimyniniam duetui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.