„Banchetto musicale ’22“: M. K. Radvilos Našlaitėlio pėdsakais – į Jeruzalę

Vienatinio Dievo namai, dviejų tautų sostinė, trijų religijų šventovė ir vienintelis miestas, egzistuojantis dviejose plotmėse – danguje ir žemėje, kurio neprilygstama žemiškoji grožybė yra niekis lyginant su dangiškąja didybe. Taip apibūdinama Jeruzalė, vienas didžiausių pasaulio traukos centrų.

Senosios muzikos festivalis „Banchetto musicale“ vyks jau 32-ą kartą ir šiais metais jis skirtas Jeruzalės temai.<br>R.Dakševičiaus nuotr.
Senosios muzikos festivalis „Banchetto musicale“ vyks jau 32-ą kartą ir šiais metais jis skirtas Jeruzalės temai.<br>R.Dakševičiaus nuotr.
Festivalio „Banchetto musicale“ meno vadovas D.Stabinskas ir klavesinininkė, vargonininkė A.Rotaru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Festivalio „Banchetto musicale“ meno vadovas D.Stabinskas ir klavesinininkė, vargonininkė A.Rotaru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Festivalio „Banchetto musicale“ inf.

Sep 5, 2022, 1:43 PM

Šiai traukai neatsispyrė ir festivalio „Banchetto musicale“ rengėjai: 32-ą kartą rengiamoje senosios muzikos šventėje jie užsimojo atspindėti bent dalelę Jeruzalės dvasios, publikai suteikti galimybę apmąstyti šventojo miesto įtaką praeities ir dabarties pasauliui.

„Banchetto musicale“ vyks rugsėjo 7–25 d. Vilniuje. Keturiolikoje renginių Valdovų rūmuose, Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje, Šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje ir internetu publika turės progą išgirsti ir senosios muzikos meistrų, ir jaunųjų atlikėjų, susipažinti su II tarptautinio Žygimanto Liauksmino klavesinininkų konkurso laureatais, sužinoti, ko išmoko grigališkojo choralo giedojimo kursų dalyviai. Bus įdomu ir vaikams – vienas koncertas skirtas specialiai jiems ir visai šeima.

Koncertuose skambės muzika, sukurta nuo XII a. iki XVIII a. antrosios pusės.

XVI–XVII a. bestselerį perpasakos muzikos kalba

Jau daugiau kaip tris dešimtmečius rengiamo festivalio „Banchetto musicale“ programa visada turi bendrąjį vardiklį – tam tikrą temą, sujungiančią į visumą įvairių stilių ir žanrų koncertus. Įdomus sutapimas, kad festivalio rengėjų iš anksto pasirinkta tema dažnai tampa tarsi tų metų įvykių apibendrinimu. Šiemet, ko gero, labiausiai visuomenės nuotaikas būtų atliepusi karo ir taikos tema, kurios atspindžių muzikoje tikrai apstu, tačiau pasirinkta Jeruzalė. Kodėl?

„Naują festivalį pradedame rengti vos pasibaigia ankstesnysis. Taigi ir apie šiųmetį pradėjome galvoti dar pernai, kai karo nuojauta gal jau ir tvyrojo ore, bet daug kas jo galimybe dar netikėjo. Tačiau mes ir nesistengiame it kokia žiniasklaida reaguoti į aktualijas. Jei festivalio tema su jomis sutampa, tai atsitinka tikriausiai dėl mūsų, menininkų, intuicijos, gebėjimo atliepti tai, kas žmones labiausiai jaudina.

O ir Jeruzalės tema argi neatliepia dabartinių visuomenės jausmų ir minčių? Juk tai miestas, kuris buvo sugriautas, atstatytas, sugriautas ir vėl atstatytas“, – samprotavo festivalio meno vadovas Darius Stabinskas.

Jeruzalės temą jam įkvėpė bene garsiausio Radvilų giminės atstovo (bent jau taip įsitikinę dabar gyvenantys šios giminės palikuonys) Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio kelionių dienoraštis „Kelionė į Jeruzalę“, tapęs vienu garsiausių XVI–XVII a. sandūros Europos bestselerių. D.Stabinskas pats norėjo šią kelionę į Šventąją Žemę „įgarsinti“, tačiau pritrūko laiko ir kreipėsi į „Banchetto musicale“ bičiulius – graikų ansamblį „Ex silentio“, jau dukart dalyvavusį festivalyje.

Dimitrio Kountouro vadovaujamas kolektyvas mielai sutiko „pakeliauti“ ir parengė muzikinį dienoraštį, kuriame skambės garsais perteikti M.K.Radvilos Našlaitėlio kelionių įspūdžiai iš Palestinos, Egipto, Kretos ir Apeninų pusiasalio. Ankstyvojo baroko ir vėlyvojo Renesanso muzikos koncertu „Kelionė į Jeruzalę“ Valdovų rūmuose rugsėjo 7-ąją 19 val. ir prasidės 32-asis „Banchetto musicale“ festivalis.

Nuo XII a. nuotykių iki XX a. tragedijų

Jeruzalės tema, įvairūs istoriniai momentai simboliškai atsispindės ir kituose festivalio koncertuose. Savo programoje „Ego Rex“ (rugsėjo 14 d. 19 val. Valdovų rūmuose) senosios muzikos ansamblis iš Ispanijos „Artefactum“ interpretuos ispanų rankraščio „Cantigas de Santa María“ giesmes, kuriose atsispindi biografiniai Kastilijos karaliaus Alfonso X Išmintingojo gyvenimo momentai.

Kolektyvo iš Prancūzijos „Ensemble Organum“ koncerte „Chant des Templiers“ (rugsėjo 20 d. 19 val. Šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje) skambės pirmųjų tamplierių giesmės iš XII a. Šventojo kapo rankraščio. Retas ir kerintis XII a. Šventojo kapo bažnyčios rankraštis yra vienas seniausių šaltinių, leidžiančių iš arčiau pažvelgti į tamplierių ordino riterių veiklą. Šį rankraštį rekonstravo Marcelis Peresas ir „Ensemble Organum“ nariai.

Dirigento ir kompozitoriaus Gintauto Venislovo ir violončelininko D.Stabinsko vadovaujamas projektas „Dangaus stulpai“ (rugsėjo 18 d. 19 val. Valdovų rūmuose) bus skirtas tamsiais holokausto metais tragiškai žuvusiems Lietuvos žydams atminti. Koncerte skambės Venecijos žydų kompozitoriaus Salamone‘o Rossi (apie 1570–1630 m.) kompozicijos ir G.Venislovo kūriniai, komponuoti remiantis jaunos Lietuvos žydų poetės Matildos Olkinaitės, Antrojo pasaulinio karo metu kartu su savo tėvais ir seserimis nužudytos Panemunėlyje, eilėmis.

Vargonai prikelti naujam gyvenimui

Šiųmetiniame festivalyje bus pagerbti naujai inauguruoti istoriniai Pranciškonų vienuolyno bažnyčios vargonai. Tarptautinės vargonų meistrų komandos sukonstruotas instrumentas skambės net dviejuose lenkų atlikėjų rečitaliuose. Koncerte „Veni, redemptor gentium“ (rugsėjo 22 d. 20 val. Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje) vargonuos Andrzejus Szadejko, kuris inicijavo Pranciškonų bažnyčios vargonų įrengimą. Muzikantas atskleis Baltijos šalių baroko meistrų nuo Gdansko iki Karaliaučiaus, Vilniaus, Rygos kūrybos panoramą.

Rečitalyje „An Wasserflüssen Babylon“ (rugsėjo 11 d. 19 val. Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje) pasirodys Renesanso ir ankstyvojo baroko tyrinėtojas Marcinas Szelestas. Šiuo koncertu festivalis prisidės prie garsaus Hamburgo vargonininko ir kompozitoriaus Johanno Adamo Reinickeno (1643–1722 m.), atminimui skirtų renginių, mininčių jo mirties 300-ąsias metines.

Brėmeno menų universiteto profesorius Detlefas Bratschke koncerte „Vakarinė“ (rugsėjo 15 d. 20 val. Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje) pristatys Karaliaučiuje dirbusio italų kompozitoriaus Teodoro Riccio (apie 1540–apie 1601 m.), žinomo kaip ambasadoriaus tarp Prūsijos ir Lenkijos, psalmių projektą. Programą atliks lietuvių vokalinis ansamblis „Duodeco“, grigališkojo choralo grupė „Schola Gregoriana Sancti Casimiri“ ir vargonininkas A.Szadejko iš Lenkijos.

Ansamblį „Duodeco“ klausytojai galės išgirsti ir kitame festivalio koncerte „Galantiškoji muzika iš Vilniaus ir Lvivo“ (rugsėjo 21 d. 20 val. Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje), kuriame kartu su „Goldberg Baroque Ensemble“ jis atliks lenkų kompozitorių Wojciecho Dankowskio ir Jano Piotro Habermanno kūrinius. Abu kompozitoriai kurį laiką gyveno ir dirbo Lvive.

Baigiamajame festivalio koncerte „Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem“ (rugsėjo 25 d. 19 val. Valdovų rūmuose) solistai Monika Mauch (sopranas, Vokietija), Franzas Vitzthumas (kontratenoras, Vokietija), Charlesas Danielsas (tenoras, Jungtinė Karalystė) ir Carstenas Krugeris (bosas, Vokietija) ir festivalio choras ir orkestras, vadovaujamas Alinos Rotaru, atliks Johanno Sebastiano Bacho bažnytines kantatas, kuriose kompozitorius apmąsto Jėzaus kančią. Koncertui diriguos italas Christianas Frattima.

Akiratyje – jaunimas

Šių metų festivalyje dėmesio bus skiriama ir edukacijai bei jauniesiems talentams palaikyti. Visai šeimai skirtame koncerte „Lauda Jerusalem“ (rugsėjo 24 d. 14 val. Valdovų rūmuose) ansamblis „Lux Musicae London“ atliks edukacinę programą, muzikiniais garsais pasakojančią Jeruzalės istoriją.

Festivalis „Fringe Day“ renginiui virtualioje atrankoje pasirinko du pasirodymus, kurie ir šiais metais bus transliuojami internetu – tai jaunųjų menininkų kolektyvo „Fangchi Hsu & Consort Olentia Harmonia“ (Taivanas, Vokietija) ir dueto Pooyan Farzin & Danica Buric (Iranas, Serbija) parengti koncertai. „Fringe Day“ renginys bus transliuojamas virtualiai festivalio „Banchetto Musicale“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ ir „YouTube“ kanale rugsėjo 17 d. 19 val.

Prancūzų legenda kompozitorius ir festivalyje koncertuosiančio senosios muzikos ansamblio „Ensemble Organum“ įkūrėjas M.Peresas surengs viduramžių rankraščių giedojimo dirbtuves, kurias vainikuos baigiamasis kursų dalyvių koncertas (rugsėjo 23 d. 20 val. Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje).

Festivalio dalimi vėl taps jau II tarptautinis Žygimanto Liauksmino klavesinininkų konkursas, dedikuotas Lietuvos ir Lenkijos muzikiniam paveldui. Konkurso laureatai virtualiai pasirodys konkurso laureatų koncerte (rugsėjo 9 d. 19 val. Valdovų rūmai, transliacija internetu). Šiemet į konkursą buvo atrinkta vienuolika visus reikalavimus atitikusių pretendentų iš Lenkijos, Belgijos, Vengrijos, Prancūzijos, Italijos, Slovėnijos ir net Japonijos. Deja, lietuvių tarp jų nėra.

Festivalį rengia viešoji koncertinė įstaiga „Banchetto musicale“ ir Všį „Vilniaus festivaliai“.

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė.

FESTIVALIO KALENDORIUS

Rugsėjo 7 d. 17 val. Valdovų rūmuose (Katedros a. 4)

„Fleitos monologas nuo antikos iki XVIII a.“. Edukacinis koncertas.

Dimitris Kountouras – istorinės fleitos (Graikija).

* * *

Rugsėjo 7 d. 19 val. Valdovų rūmuose (Katedros a. 4)

„Kelionė į Jeruzalę“. Muzikinis Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio kelionių dienoraštis.

„Ex silentio“ (Graikija), vadovas Dimitris Kountouras.

* * *

Rugsėjo 9 d. 19 val. Valdovų rūmai (Katedros a. 4), transliacija internetu

II tarptautinio Žygimanto Liauksmino klavesinininkų konkurso laureatų koncertas.

* * *

Rugsėjo 11 d. 19 val. Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje (Trakų g. 9/1)

„An Wasserflüssen Babylon“. Johanno Adamo Reinckeno (1643–1722) ir jo amžininkų kūriniai vargonams.

Marcin Szelest – vargonai (Lenkija).

* * *

Rugsėjo 14 d. 19 val. Valdovų rūmuose (Katedros a. 4)

„Ego Rex“. Muzika Karaliui. Giesmės Švč.Mergelei Marijai.

„Artefactum“ (Ispanija).

* * *

Rugsėjo 15 d. 20 val. Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje (Trakų g. 9/1)

„Vakarinė“. Teodoro Riccio (apie 1540–apie 1601) giesmės.

Projekto vadovas Detlef Bratschke (Vokietija).

„Duodeco“ (Lietuva), vadovas Povilas Vanžodis, „Schola Gregoriana Sancti Casimiri“ (Lenkija), vadovas Mariusz Perkowski, Andrzej Szadejko – vargonai (Lenkija).

* * *

Rugsėjo 17 d. 19 val. „Facebook“ ir „YouTube“ kanalas

„Banchetto musicale“ festivalio „Fringe Day“. Jaunųjų senosios muzikos atlikėjų koncertas internetu.

* * *

Rugsėjo 18 d. 19 val. Valdovų rūmuose (Katedros a. 4)

„Dangaus stulpai“. Salamone‘o Rossi (apie 1570–1630) ir Gintauto Venislovo muzika.

Projekto vadovai Gintautas Venislovas ir Darius Stabinskas.

* * *

Rugsėjo 20 d. 19 val. Šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje (Maironio g. 10)

„Chant des Templiers“. Giesmės iš Jeruzalės šventojo kapo rankraščio.

„Ensemble Organum“, vadovas Marcel Peres (Prancūzija).

* * *

Rugsėjo 21 d. 20 val. Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje (Trakų g. 9/1)

„Galantiškoji muzika iš Vilniaus ir Lvivo“. Wojciecho Dankowskio (apie 1760–apie 1814) ir Jano Piotro Habermanno (iki 1720–po 1762) kūriniai.

Dirigentas Andrzej Szadejko (Lenkija), „Duodeco“ (Lietuva), vadovas Povilas Vanžodis, „Goldberg Baroque Ensemble“ (Lenkija), vadovas Andrzej Szadejko.

* * *

Rugsėjo 22 d. 20 val. Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje (Trakų g. 9/1)

„Veni, redemptor gentium“. Baltijos šalių baroko meistrai.

Andrzej Szadejko – vargonai (Lenkija).

* * *

Rugsėjo 23 d. 20 val. Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (pranciškonų konventualų) bažnyčioje (Trakų g. 9/1)

XII–XV a. rankraščių ir kodeksų skaitymo ir atlikimo kursų baigiamasis koncertas.

Marcel Peres (Prancūzija) ir giedojimo kursų dalyviai.

* * *

Rugsėjo 24 d. 14 val. Valdovų rūmuose (Katedros a. 4)

„Lauda Jerusalem“. Koncertas vaikams ir visai šeimai.

„Lux Musicae London“ (Jungtinė Karalystė).

* * *

Rugsėjo 25 d. 19 val. Valdovų rūmuose (Katedros a. 4)

„Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem“. Johanno Sebastiano Bacho bažnytinės kantatos BWV 32, 159, 131.

Dirigentas Christian Frattima (Italija), Monika Mauch – sopranas (Vokietija), Franz Vitzthum – kontratenoras (Vokietija), Charles Daniels – tenoras (Jungtinė Karalystė), Carsten Kruger – bosas (Vokietija), Festivalio choras ir orkestras, vadovė Alina Rotaru – vargonai (Vokietija / Lietuva).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.