Maestro G. Rinkevičius pirmą kartą grįžta namo, į Vievį, su visu orkestru

Šį vakarą nedideliame Vievio miestelyje, tarp Vilniaus ir Kauno, laukia ypatingas įvykis – vieviškius aplankys profesionalus simfoninis orkestras. Prieš 62 metus čia gimęs maestro Gintaras Rinkevičius pirmą kartą gimtajame mieste diriguos savo įkurtam Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui (LVSO).

 G.Rinkevičiaus diriguojamas LVSO viešės Vievyje.<br> G.Skaraičio nuotr.
 G.Rinkevičiaus diriguojamas LVSO viešės Vievyje.<br> G.Skaraičio nuotr.
 G.Rinkevičiaus diriguojamas LVSO viešės Vievyje.<br> G.Skaraičio nuotr.
 G.Rinkevičiaus diriguojamas LVSO viešės Vievyje.<br> G.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 17, 2022, 11:08 AM, atnaujinta Sep 19, 2022, 9:14 AM

„Kol buvo gyvas tėtis (Justinas Rinkevičius, daug metų dainavęs Jurgio Gaižausko vadovaujamoje kaimo kapeloje „Galvė“), dažnai lankydavausi Vievyje, dalyvaudavau jo pasirodymuose ir kaip žiūrovas, ir kartais – kaip pianistas.

Kaip simfoninio orkestro dirigentui ten koncertuoti dar neteko – didelio valstybinio kolektyvo nenuveši ten, kur norisi“, – aiškino maestro.

LVSO išvyka į Vievį tapo įmanoma, Vievio kultūros centrui sumanius projektą „Grįžtu namo“, skirtą iš šio miestelio kilusių ar čia gyvenusių garsių Lietuvos profesionalių menininkų pristatymui, ir jį parėmus Lietuvos kultūros tarybai, Elektrėnų savivaldybei bei privatiems verslininkams.

Nedaug kas žino, kad apie šešis tūkstančius gyventojų turintis Vievis yra tikras menininkų lopšys. Čia gimė garsus džiazo klavišininkas Dainius Pulauskas, iškilus chorvedys ir kompozitorius Tadas Šumskas, dirigentas ir muzikantas Jaroslavas Cechanovičius, aktorius Irmantas Jankaitis, daugiau kaip dešimt metų gyveno aktorius ir režisierius Valentinas Masalskis.

Beveik metus truksiantis renginių ciklas „Grįžtu namo“ supažindina vieviškius su jų kūrybine veikla, pristato įvairių žanrų koncertus ir spektaklius, pokalbius su kūrėjais.

Su publika jau bendravo T.Šumskas ir I.Jankaitis. Šį rudenį laukia J.Cechanovičiaus ir V.Masalskio kūrybos vakarai bei renginių metu sukurtų fotomenininko Vytauto Suslavičiaus fotografijų paroda.

Lapkričio mėnesį Vievio kultūros centre D.Pulauskas surengs keturių koncertų ciklą „Vievio džiazo klavišai“.

G.Rinkevičiaus ir LVSO koncertas – vienas šio ciklo renginių.

Vieviškiai taip pat turi ką parodyti savo garsiems svečiams. Šią vasarą seną medinuką miestelio centre, kuriame glaudėsi kultūros namai, pakeitė modernus Vievio kultūros centras.

Kompaktiškame pastate yra visa, ko reikia intensyviam miestelio kultūros gyvenimui – geros akustikos didžioji renginių salė su profesionalia garso aparatūra ir grimo kambariais, biblioteka, mažoji salė, choreografijos studija ir erdvės jaunimo veikloms.

Didžiąją salę apžiūrėjęs G.Rinkevičius džiaugėsi, kad orkestro artėjančiam koncertui sumažinti nereikės – scenoje tilps visas ir neabejojo, kad muzika skambės geriau nei daugelyje senų salių regionuose.

Nuotaikinga LVSO šventė su J.Strausso, J.Brahmso, A.Piazzollos, G.Bizet kūrybos perliukais taps ne tik įspūdingu ciklo „Grįžtu namo“ akcentu, bet ir ryškiu Mažosios Lietuvos kultūros sostinės Vievio, šiemet mininčio savo vardo paminėjimo 500-ąją sukaktį, metų akordu.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro ir Gintaro Rinkevičiaus koncertas Vievio kultūros centre įvyks rugsėjo 17 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.