Į Gariūnų salę vėl kviečia festivalio „Intermezzo“ klasikinės žvaigždės

Po trejų metų pertraukos Gariūnų verslo ir kultūros parkas pristato ketvirtąjį tarptautinį klasikinės muzikos festivalį „Intermezzo“. Rugsėjo 21 – 30 d. klausytojai galės išgirsti penkis pasaulinių klasikinės muzikos žvaigždžių koncertus.

 Po trejų metų pertraukos Gariūnų verslo ir kultūros parkas pristato ketvirtąjį tarptautinį klasikinės muzikos festivalį „Intermezzo“.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Po trejų metų pertraukos Gariūnų verslo ir kultūros parkas pristato ketvirtąjį tarptautinį klasikinės muzikos festivalį „Intermezzo“.<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 11:05 AM

Smuikininkai Svetlinas Rusevas, Borisas Brovtsinas, violončelininkai Aleksejus Šadrinas, Leonardas Elschenbroichas, pianistai Kasparas Uinskas, Aleksejus Gryniukas, Kristina Michailičenko, altistas Jurgis Juozapaitis dovanos klausytojams tikros muzikos akimirkas.

Visi penki festivalio koncertai nemokami. Būtina išankstinė registracija el. paštu: koncertai@gariunai.lt

„Mums kaip festivalio organizatoriams šie koncertai yra ypatinga šventė ir laukiamas įvykis. Džiugu, kad išskirtinio talento muzikantai, koncertuojantys garsiausiose salėse, atvyksta čia, į šią netradicinę koncertų erdvę Gariūnuose ir yra pasiruošę savo muzika dalintis su klausytojais.

Viena pagrindinių festivalio idėjų – suteikti galimybę klausytojams išgirsti tai, kas pasaulyje geriausia, visiškai nemokamai. Koncertuose laukiami visi – ir muzikos mėgėjai, ir galbūt pirmą kartą į tokius koncertus ateisiantys, o taip pat muzikos studentai.

Dėl karantino negalėjome surengti festivalio praėjusiais metais, tad šiemet tiek klausytojai, tiek atlikėjai, tiek mes su dideliu jauduliu laukiame šios muzikinės šventės“ – pasakojo festivalio atstovė Jurga Mackelaitė.

Festivalis tradiciškai vyks Gariūnų verslo ir kultūros parko koncertų salėje, kur jau septynerius metus klausytojus klasikinės muzikos koncertais džiugina geriausi atlikėjai.

Atidarymo koncerte – J. Brahmso opusai

Festivalį „Intermezzo“ rugsėjo 21 d. pradės net trys klasikinės muzikos talentai: pirmą kartą Lietuvoje koncertuosiantis ukrainiečių violončelininkas A.Šadrin ir mūsų klausytojams jau gerai žinomas smuiko virtuozas S.Rusevas bei lietuvių pianistas K.Uinskas.

ŠPirmojoje dalyje išgirsime K. Uinsko duetą su violončelininku A. Šadrinu. Antrojoje dalyje visi koncerto atlikėjai susiburs į trio ir dovanos Johanneso Brahmso Trio Nr. 1 – nepaprasto grožio kūrinį, kuriame visi trys instrumentai kompozitoriaus „apdovanoti“ nuostabiomis lyrinėmis dainingomis partijomis.

Simboliška, kad visuose penkiuose festivalio koncertuose klausytojai išgirs šio didžiojo vokiečių romantiko kūrinius.

„J. Brahmsas – genialus kompozitorius, kūręs labai įvairią muziką: simfonijas, koncertus, dainas, sonatas. Labai svarbią jo kūrybos dalį sudaro kamerinė muzika. Šiame festivalyje jos bus daug, tad ir savotiškas koncertų akcentas bus būtent J. Brahmso kūriniai. Juose susipina viskas: spalvų ir melodijų kupinos muzikinės tekstūros, gili filosofija ir muzikos magija.

Atlikėjams tenka sudėtingas vaidmuo perteikti kompozitoriaus idėjas. Kaip jis pats yra sakęs: „Mano kūriniai yra parašyti su pasibaisėtinu praktiškumo trūkumu.“ Tačiau, jeigu muzikantai sugeba įsijausti į šią muziką, tuomet sukuriamas tikras stebuklas.“ – pasakojo pianistas K. Uinskas.

Visi trys vakaro atlikėjai – aukščiausio meistriškumo, pripažinti ir lygiaverčiai muzikantai, kviečiami koncertuoti svarbiausiose pasaulio scenose, pasirodantys su garsiais orkestrais bei scenos partneriais.

Violončelininkas A.Šadrinas – Ukrainoje, Charkive 1993 m. gimęs atlikėjas – daugelio tarptautinių konkursų laureatas. Jis laimėjo pirmąja premiją ketvirtajame M. Lysenko Tarptautiniame muzikos konkurse 2012 m., o 2018-aisiais buvo apdovanotas trečiąja vieta „Pragos pavasario“ konkurse. Šiemet jis pelnė ketvirtąją vietą prestižiniame Karalienės Elžbietos konkurse Belgijoje.

Atlikėjas koncertuoja Vokietijoje, P. Korėjoje, Prancūzijoje, Kinijoje, Nyderlanduose, Portugalijoje ir kitose šalyse. 2016 m. jis debiutavo su vienu geriausių pasaulyje orkestrų – Berlyno filharmonijos orkestru, o 2017 m. su – „NDR Radiophilharmonie“ Hanoveryje. Šiuo metu A.Šadrinas studijuoja Kronbergo akademijoje Vokietijoje.

S.Rusevas yra vienas ryškiausių šiandienos smuikininkų. Jo tarptautinė karjera prasidėjo 2001 metais, laimėjus pirmąją premiją viename svarbiausių tarptautinių smuiko konkursų „Sendai International Competition“. Nuo tada atlikėjas kviečiamas koncertuoti geriausiose pasaulio salėse – „Suntory Hall“ Tokijuje, „Salle Pleyel“ Paryžiuje, P.Čaikovskio salėje Maskvoje, „Seoul Arts Center“, „Konzerthaus“ Berlyne ir kitose.

Solistą kviečia svarbiausi pasaulio orkestrai: „Orchestre National de France“, „Orchestre Philharmonique de Radio France“, „Orchestre de la Suisse Romande“, „Orchestre National de Belgique“, Seulo ir Tokijo filharmonijų orkestrai ir kiti.

Tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas K.Uinskas koncertavo Niujorko „Carnegie Hall“, Vašingtono „J.F. Kennedy Center“, Londono „Wigmore Hall“, Berlyno filharmonijoje, Madrido Filharmonijoje, Briuselio „BoZar“ ir kitose svarbiose salėse.

Solinis smuiko rečitalis

Antrasis festivalio „Intermezzo“ koncertas rugsėjo 22 d. bus skirtas smuikui. Klausytojai, kurie dalyvavo trečiajame festivalyje „Intermezzo“ turbūt dar gerai prisimena to festivalio žvaigžde tapusio smuikininko S.Rusevo pasirodymą.

Ne dažnai salių repertuare galima išvysti solinį smuiko koncertą, nes retas atlikėjas imasi šio sudėtingo iššūkio. Dėl instrumento specifikos tam, kad pakerėtų klausytojus tokiu koncertu, smuikininkas turi būti aukščiausio meistriškumo ir muzikalumo.

S.Rusevas neabejotinai yra vienas smuikininkų, galinčių sužavėti publiką soliniu smuiko rečitaliu. „Girdėję jo pasirodymą tikriausiai prisimena, kaip klausytojai aplodismentais lydėjo atlikėją iki pat persirengimo kambario. Todėl ir šiais metais nepaprastai laukiame šio unikalaus virtuozo koncerto „Intermezzo“ festivalyje“ – pasakojo J. Mackelaitė.

S. Rusevas Lietuvos publikai parengė virtuozinę programą, kurią atskleis prieš koncertą.

Scenoje – net keturios žvaigždės

Trečiajame festivalio koncerte rugsėjo 28 d. klausytojai vienoje scenoje išvys net keturias klasikinės muzikos žvaigždes. Pirmą kartą festivalyje koncertuosiantis virtuozas – smuiko žvaiždė B.Brovtsinas kartu su pianistu K.Uinsku atliks vieną gražiausių sonatų smuikui ir fortepijonui – romantiškąją C.Francko sonatą.

Savo repertuare turintis per 50 smuiko koncertų, šimtus kamerinės muzikos kūrinių B. Brovtsinas pasirodo su Londono filharmonijos, Varšuvos filharmonijos, Karališkuoju Danijos, Berlyno radijo, „Academie of St. Martin in the Fields“, BBC simfoniniu ir kitais orkestrais.

Jis yra muzikavęs su Seru Neville'u Marrineriu, Vladimiru Jurovskiu, Neemi Jarvi, Mareku Janowskiu, Vasilijum Sinaiskiu, Janu Pascaliu Tortelier, Michailu Jurovskiu ir kitais iškiliais dirigentais, griežė su tokiomis žvaigždėmis kaip smuikininkė Janine Jansen, violončelininkas Miša Maiskis ir daugeliu kitų.

Jo įrašus leidžia tokios kompanijos kaip „Decca“, „Onyx“ ir „Naxos“. Baigęs muzikos studijas Londono Guildhall muzikos ir dramos mokykloje atlikėjas šiuo metu pats profesoriauja Muzikos ir meno privačiame universitete Vienoje.

Koncerto antrojoje dalyje pasirodys specialiai festivaliui susibūręs kvartetas, atliksiantis J.Brahmso kvartetą Nr. 3. Į kvartetą įsilies lietuvių klausytojams jau gerai žinomas violončelininkas L.Elschenbroichas . Ugningu temperamentu ir ekspresyvia grojimo maniera išsiskiriantis vokiečių – italų kilmės virtuozas L. Elschenbroichas šiandien priklauso pasauliniam klasikinės muzikos elitui.

Londonas, Frankfurtas, Viena, Tokijas, Čikaga – tai šio violončelininko kasdienybė. Šiandien jo koncertų sąraše – pasirodymai su Londono filharmonijos, Čikagos simfoniniu, Japonijos filharmonijos ir daugeliu kitų žymių orkestrų. Jo koncertų grafikas sudarytas keliems metams į priekį, o scenoje jis susitinka su tokiais grandais kaip dirigentai Christophas Eschenbach,as smuikininkai Anne Sophie Mutter, Gidonas Kremeris, Nicola Benedetti bei daugelis kitų.

Kartu su kvartetu griešiantis altininkas J.Juozapaitis dažnai koncertuoja kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas. Kaip solistas jis yra grojęs su Lietuvos kameriniu orkestru, LMTA studentų simfoniniu orkestru, Klaipėdos kameriniu orkestru, „New Era orchestra“ (Ukraina), koncertavęs su Čiurlionio styginių kvartetu, dalyvavęs daugelyje meistriškumo kursų Lietuvoje ir užsienyje.

J.Juozapaitis yra Lietuvos kamerinio orkestro altų grupės koncertmeisteris ir trio „Claviola“ narys. Su ansambliu „Claviola“ jis įrašė lietuvių bei užsienio autorių opusų, išleido tris muzikos albumus. Svarbią vietą atlikėjo repertuare užima lietuvių kompozitorių muzika – Jurgis Juozapaitis yra pirmasis J. Andrejevo, O. Balakausko, V. Germanavičiaus, U. Giedraitytės, J. Juozapaičio, J. Jurkūno, A. Kubiliūno, R. Mačiliūnaitės ir kt. kompozitorių kūrinių atlikėjas.

Ketvirtasis vakaras – fortepijonui

Festivalio fortepijoninis rečitalis rugsėjo 29 d. šį kartą patikėtas jaunai ukrainiečių pianistei virtuozei K.Michailičenko. Kryme 2005 m. gimusi atlikėja stebina klausytojus genialiomis interpretacijomis.

2015 m. ji laimėjo pirmąją vietą Hagos tarptautiniame pianistų konkurse. Jaunoji pianistė jau pasirodė tokiose prestižinėse scenose kaip Briuselio „BoZar“, Paryžiaus „Salle Cortot“, o taip pat salėse Niujorke, Vašingtone, Paryžiuje, Antverpene, Stambule ir kitose.

K. Michailičenko yra jauniausia festivalio „Intermezzo“ atlikėja – tik šiemet ji baigs Kijevo Lysenko muzikos licėjų, bet jos talentas nepalieka abejingų.

Koncerte skambės romantinė virtuozinė programa – L.van Beethoveno, J.Brahmso, F. Chopino, F.Liszto kūriniai, geriausiai atskleid-iantys pianistės muzikinį paveikslą.

Iškilmingas finalas

Festivalio „Intermezzo“ pabaigos koncerte pasirodys violončelės ir fortepijono duetas – jau daug metų pagrindinėse pasaulio scenose nuolat kartu grojantys violončelininkas L. Elschenbroichas ir pianistas A.Gryniukas.

„Neįsivaizduoju geresnio scenos partnerio. Jis puikus pianistas, manau, vienas geriausių pasaulyje“– taip apie A.Gryniuką atsiliepia L. Elschenbroichas.

„Leonardas labai aiškiai žino, ką nori daryti scenoje ir tuo pačiu man suteikia didelę kūrybos laisvę. Galime groti nežiūrėdami vienas į kitą“ – savo ruožtu partneryste džiaugėsi A. Grynyukas.

Koncerto programoje skambės dviejų didžiųjų romantikų J.Brahmso ir S. Rachmaninovo kūriniai. Klausytojai išgirs du skirtingus ir tuo pačiu nepaprastai muzikalius, kupinus audrų ir filosofinių gelmių romantizmo pasaulius.

A. Grynyukas, savo karjerą pradėjo šešių metų ir šiandien koncertuoti yra kviečiamas garsiausiose pasaulio salėse – Londono „Wigmore Hall“, „South Bank Centre“, „Salle Cortot“ ir „Salle Gaveau“ Paryžiuje, Metropoliteno muziejuje Niujorke, Japonijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir daugelio kitų šalių svarbiausiose salėse.

Pianistas pasirodė prestižiškiausiuose užsienio festivaliuose, jo koncertų įrašai transliuojami daugelyje pasaulio radijų ir televizijų: BBC radijuje, Vokietijos „Hessischer Rundfunk“, Prancūzijos „Radio France“, Ukrainos nacionaliniame radijuje, Kinijos, Ukrainos televizijose.

Festivalis „Intermezzo“ Gariūnų verslo ir kultūros parko koncertų salėje vyks rugsėjo 21 – 30 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.