Pasaulinė fortepijono žvaigždė skambins M. K. Čiurlionį

Rugsėjo 21 d., trečiadienį, 19 val. Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 147-ojo gimtadienio išvakarėse, Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje lietuvių genijaus muziką interpretuos publikai jau pažįstamas, pasaulinį pripažinimą pelnęs pianistas Aleksejus Volodinas.

 A.Volodinas.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Volodinas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 3:04 PM

A.Volodino rečitalyje „Čiurlionio gimtadieniui“ susitiks du didingi kompozitoriai – M.K.Čiurlionis ir F.Chopinas, kuriems būdingas stiprus ryšys su liaudies kūryba, romantinė pasaulėjauta, tautinė savimonė bei panaši muzikinė semantika. Ankstyvuosiuose Čiurlionio opusuose itin juntama Chopino įtaka.

„Tokio kalibro fortepijono žvaigždė kaip Aleksejus Volodinas, dar nebuvo prisilietusi prie Čiurlionio kūrybos. Jis atliks turbūt virtuoziškiausią Čiurlionio kūrinį Sonatą fortepijonui, kurią vėliau papildys dvylika Chopino etiudų. Įsivaizduojate, Chopino ir Čiurlionio patys virtuoziškiausi kūriniai skambės vieno vakaro metu. Tai yra bomba!“, – teigė pianistas Rokas Zubovas.

Volodinas apibūdinamas kaip vienas retų atlikėjų, randančių prie instrumento aukso vidurį tarp prasmės ir emocijų, jautraus prisilietimo ir nepriekaištingos technikos. „Classical Source“ (2019) jį apibūdino kaip „nuostabų menininką, gebantį išlukštenti prasmės ir raiškos sluoksnius, pasitelkiant nepaprastai subtilų virtuoziškumą“.

Tai jau trečiasis projekto „Čiurlionio dialogai“ rečitalis – nuo 2020 metų kuriama tradicija paminėti unikalaus Lietuvos dailininko, kompozitoriaus gimimo dieną klausantis žymių Lietuvos ir užsienio pianistų. Ankstesniuose renginiuose publiką džiugino Peterio Laulo, Havardo Gimseso Čiurlionio kūrinių interpretacijos.

Šiuo projektu M. K. Čiurlionio namai Vilniuje siekia įtraukti užsienio šalių atlikėjus į Lietuvos muzikos pasaulį. Įtraukdami Čiurlionio kūrinius į savo repertuarą, menininkai garsina mūsų šalies kultūrą ir, žinoma, didį kūrėją. Tai vienas pagrindinių žingsnių, siekiant išlikti aktualiems ir būti matomiems už tėvynės ribų, o muzika – viena universaliausių kalbų, leidžiančių šiuos tikslus įgyvendinti.

Kaip yra sakęs pats Čiurlionis, „muzika – tai Dievo pasiuntinys, atsiųstas judinti švelniausias ir geriausias mūsų sielos stygas, raminti širdis, suvargusias gyvenimo rūpesčiuose, guiti iš jų melus, nedorybes, pavydus, neapykantas“.

Koncerto rengėjai – M. K. Čiurlionio namai ir Tytuvėnų festivalis, partneriai – Lietuvos nacionalinė filharmonija, M. K. Čiurlionio kelias ir programa „Vilnius 700“.

Daugiau informacijos www.mkcnamai.lt arba www.filharmonija.lt Bilietus platina kakava.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.