Geriausios perkusininkų grupės iš Latvijos ir Lietuvos susijungia įspūdingam pasirodymui

Dvi virtuoziškiausios ir garsiausios Lietuvos bei Latvijos perkusininkų grupės „Giunter Percussion“ ir „Perpetuum Ritmico“ vienija jėgas įspūdingam mušamųjų instrumentų koncertui Vilniuje.

Giunter Percussion.<br>Organizatorių nuotr.
Giunter Percussion.<br>Organizatorių nuotr.
Giunter Percussion.<br>Organizatorių nuotr.
Giunter Percussion.<br>Organizatorių nuotr.
PERPETUUM RITMICO &amp; GIUNTER PERCUSSION,<br>D.Grodzs nuotr.
PERPETUUM RITMICO &amp; GIUNTER PERCUSSION,<br>D.Grodzs nuotr.
PERPETUUM RITMICO &amp; GIUNTER PERCUSSION,<br>D.Grodzs nuotr.
PERPETUUM RITMICO &amp; GIUNTER PERCUSSION,<br>D.Grodzs nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Vilniaus festivaliai

Sep 25, 2022, 11:45 AM, atnaujinta Sep 27, 2022, 3:01 PM

Kai rudens vakarai taps tamsūs, o orai vėsūs, lapkričio 4 d. renginių erdvėje „Kablys+Kultūra“ nugriaudės galingas mušamųjų koncertas. Šiuo renginiu Tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“ pažymės vieno žymiausių šiuolaikinių kompozitorių, architekto ir vizionieriaus Iannio Xenakio 100 metų jubiliejų.

Koncerte nuskambės I. Xenakio kūriniai, sukurti aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje bei tapę ryškia XX a. klasika. Tai ir „Rebounds A ir B“, ir „Okho“, o pagrindinis koncerto kūrinys „Pléïades“, sukurtas išskirtiniams mušamųjų instrumentams ir trunkantis daugiau nei 40 min., Lietuvoje bus atliekamas pirmą kartą.

„Giunter Percussion“, be jokios abejonės, yra žymiausia Lietuvos mušamųjų grupė. Ansamblį 1995 m. įkūrė charizmatiškasis perkusijos meistras Pavel Giunter, anuomet kolektyvas vadinosi „Vilniaus mušamieji“. Lietuvoje tai buvo pirmasis tokio pobūdžio perkusininkų ansamblis.

Per ilgus veiklos metus muzikantai sulaukė publikos pripažinimo ir tapo populiarūs Lietuvoje bei užsienyje. „Giunter Percussion“ dažnai pasirodo festivaliuose Voketijoje, Italijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Danijoje. Nemažą repertuaro dalį sudaro specialiai šiam ansambliui parašyti kūriniai.

Vieno žymiausių Lietuvos perkusininkų Pavelo Giunterio vadovaujamo ansamblio nariai – savo instrumentų virtuozai. Ansamblis atlieka tiek klasikinę, tiek šiuolaikinę, folkloro, pop ir džiazo muziką. „Giunter Percussion“ yra koncertavę su Sergejumi Krylovu ir Lietuvos kameriniu orkestru, Petru Vyšniausku, Leonidu Šinkarenko ir „Jazz 4“, Fredericu Macarezu (Prancūzija), Linda Maxey (JAV), Michaelu Udow (JAV), Nebojsa Zivkoviciumi (Vokietija) ir daugeliu kitų žinomų solistų bei kolektyvų.

Šį kartą „Giunter Percussion“ muzikantai Pavel Giunter, Sigitas Gailius, Andrius Rekašius vienija jėgas su geriausia Latvijos perkusininkų grupe „Perpetuum Ritmico“. Pirmoji Latvijos perkusininkų grupė buvo įkurta 2014 m. ir greitai pelnė pripažinimą. Ansamblio nariai Guntars Freibergs, Mikus Bāliņš ir Edvards Paulis Muzikants yra žinomi atlikėjai, kurių interpretacinis braižas buvo formuojamas tiek Latvijoje, tiek užsienyje. „Perpetuum Ritmico“ apibūdinamas kaip veržlus, charizmatiškas, meistriškas ir kūrybiškas ansamblis. Jų repertuaras apima plačią stilių ir naudojamų instrumentų paletę, o atliekama muzika – nuo folkloro iki šiuolaikinės kūrybos. Apie ansamblį rašoma, kad jis kūrybiškai integruoja populiariąją šiuolaikinę kultūrą ir įvaldytą klasikinės muzikos bagažą. 2016 m. „Perpetuum Ritmico“ koncertas „Vasks and Fire“ buvo nominuotas Didžiajam Latvijos muzikos prizui, o ansamblio atliekama muzika lėlių teatro spektakliui „Salātlapiņa“ – Latvijos teatro apdovanojimams už 2018–2019 m. sezono darbus kaip geriausia muzika spektakliui.

„Perpetuum Ritmico“ repertuaras apima Steve‘o Reicho, Johno Cage‘o, Davido Lango, Pēterio Vasko, Ellioto Cole‘o ir kitų žymių XX–XXI a. kompozitorių muziką. Ansamblis rengia bendras programas su Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir garsiąja „Sinfonietta Rīga“, koncertuoja tiek Latvijoje, tiek įvairiose Europos šalyse. Bendradarbiavimas su „Giunter Percussion“ paskatino „Perpetuum Ritmico“ imtis dar vieno šiuolaikinės klasikos giganto – Iannio Xenakio – kūrybos.

Įspūdinga mušamųjų fiesta – „Perpetuum Ritmico“ (Latvija) ir „Giunter Percussion“ (Lietuva) koncertas „Xenakis 100“ – renginių erdvėje „Kablys+Kultūra“ lapkričio 4 d., penktadienį, 19 val. Bilietus platina Kakava.lt. Europos festivalių laureatas, didžiausias aktualios muzikos forumas Baltijos šalyse – festivalis „Gaida 2022“ – šiemet rengiamas nuo spalio 20 d. iki lapkričio 6 d., sekite festivalio renginių programą tinklapyje www.gaida.lt. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: apie ką tarėsi ir dėl ko susitarė koalicinė taryba?