Panevėžio muzikiniame teatre – baletas „Karmen“, kaip kenčiančio vyro drama

Panevėžio muzikinis teatras kviečia į premjerą – baletą „Karmen“ pagal G.Bizet–R. Ščedrino „Karmen siuitą“. Spektaklis taps pikantišku prieskoniu operetėmis garsėjančio teatro rudens sezone.

Karmen – E.Fokina.<br> M.Pyž nuotr.
Karmen – E.Fokina.<br> M.Pyž nuotr.
Karmen – E.Fokina.<br> M.Pyž nuotr.
Karmen – E.Fokina.<br> M.Pyž nuotr.
Karmen – E.Fokina.<br> M.Pyž nuotr.
Karmen – E.Fokina.<br> M.Pyž nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 27, 2022, 9:44 AM, atnaujinta Sep 29, 2022, 10:31 AM

„Naują sezoną pradedame mūsų teatrui kiek neįprasta premjera, kurią ruošiame bendradarbiaudami su Baltijos baleto teatru ir jo įkūrėja režisiere-choreografe Marija Simona Šimulynaite.

Šių metų pradžioje ieškojome temos, kūrinio ir formos, kurie sudomintų žiūrovus ne taip dažnai Panevėžyje regimu žanru – baletu. Taip kilo idėja publikai pristatyti nemirtingąją Karmen istoriją, kuri atgims unikaliu formatu: tai bus spektaklis keturiems šokėjams ir hologramai“ , – pasakojo teatro vadovė Kotryna Nekrošiūtė.

Karmen vaidmenį kuria Evelina Fokina. Jos mylimuosius ir kitus veikėjus įkūnys trys šokėjai – Pijus Ožalas (Don Chozė), Simonas Laukaitis (toreadoras Eskamiljas) ir Svajūnas Valiūnas (leitenantas).

„Kamerinis baletas ir holograma – puikus derinys. Vizualizacijos sustiprina įspūdį, plečia interpretacijų lauką, o tai ypač pravartu, kai atlikėjų komanda nedidelė. Toks rekordiškai mažos sudėties baleto pastatymas turbūt bus vienintelis ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje“, – teigė režisierė M. S. Šimulynaitė, kuriai „Karmen“ – jau 41-oji premjera.

Meninių iššūkių ir eksperimentų nevengianti kūrėja nuolat ieško skirtingų išraiškos formų. Jos pastatymuose svarus vaidmuo neretai tenka tokių atlikėjų kaip Björk ar grupės „Depeche Mode“ muzikai. Netradiciniai sprendimai į M. S. Šimulynaitės spektaklius pritraukia net ir tuos, kurie baletu niekada nesidomėjo.

Solidžią patirtį turinti režisierė prisiliesti prie „Karmen“ istorijos svajojo nuo pat vaikystės: „Ne kartą stebėjau, kaip Nacionaliniame operos ir baleto teatre Karmen šoka Eglė Špokaitė. Ši muzika mano galvoje skamba jau 20 metų, tad džiaugiuosi, kad pagaliau galiu įgyvendinti ilgai brandintą idėją.“

„Daugelyje pastatymų Karmen charakteris sušvelninamas, nors iš tikrųjų ji buvo didelė manipuliatorė, naudojosi vyrais ir tikriausiai niekada nepatyrė tikros meilės“, – apie vaidmenį pasakojo E. Fokina.

Šokėja neromantizuoja personažo ir sako sieksianti įkūnyti tamsiąsias Karmen puses. Pasak M. S. Šimulynaitės, P. Mérimée novelės, kuria ji remiasi, ašis yra ne Karmen, bet vyrų istorijos, jų likimai, kuriuos ši moteris suraizgo kaip voratinklius. „Tai – kenčiančio vyro drama“, – sako režisierė.

Spektaklio premjera įvyks spalio 7, 8 ir 16 d. Panevėžio muzikiniame teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.