Violončelės virtuozo G. Lipkindo pasirodymą „Gaidoje“ papildys intriguojantys lietuviški akcentai

Nacionalinės filharmonijos salėje spalio 26 d. rengiamas violončelės virtuozo Gavrielio Lipkindo (Izraelis) koncertas, kuriame pirmą kartą Lietuvoje nuskambės „Oskaro“ laimėtojo, įžymaus kinų kilmės JAV kompozitoriaus Tan Duno kūrinys „Crouching Tiger Concerto“ violončelei ir orkestrui. Kūrinys sukurtas pagal puikiai žinomo Ango Lee filmo „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“ muziką, už kurią Tan Dunas ir pelnė „Oskaro“ statulėlę.

 J.Janulytė. <br>G.Kropio nuotr.
 J.Janulytė. <br>G.Kropio nuotr.
Tan Dunas. 
Tan Dunas. 
 G.Lipkindas.<br> Rengėjų nuotr.
 G.Lipkindas.<br> Rengėjų nuotr.
Kompozitorė S.MIliūnaitė. <br>V.Vyrukaitytės nuotr.
Kompozitorė S.MIliūnaitė. <br>V.Vyrukaitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 30, 2022, 9:36 AM

Tačiau šis koncertas Tarptautiniame aktualios muzikos festivalyje „Gaida“ žada ir daugiau nuostabių akimirkų: publika išgirs vienos garsiausių dabarties lietuvių kompozitorių Justės Janulytės kūrinio „Apnea“ premjerą Lietuvoje bei jaunosios kartos kūrėjos Silvijos Miliūnaitės pasaulinę premjerą violončelei ir orkestrui. Koncerte taip pat pasirodys žymus lietuvių violončelininkas Glebas Pyšniakas, o Lietuvos kameriniam orkestrui diriguos bene ryškiausias jaunosios kartos lietuvių dirigentas, publikos numylėtinis Martynas Stakionis.

Emigrantų iš Rusijos šeimoje gimęs, Izraelyje ir Nyderlanduose gyvenantis volončelės virtuozas Gavrielis Lipkindas koncertuoja prestižinėse pasaulio salėse su geriausiais orkestrais ir dirigentais bei griežia unikalia 1702 m. italų meistro Aloysiuso Michaelo Garani pagaminta violončele.

Spaudoje vadinamas „violončelės Maveriku“ ir „provokuojančiu mąstytoju“ G. Lipkindas yra koncertavęs ir Vilniuje, kur jo pasirodymai sulaukė publikos ovacijų atliekant išskirtines premjeras: Philipo Glasso Koncertą violončelei ir orkestrui „Naqoyqatsi“ (2014) ir Davido Lango „Concerto (World to Come)“ violončelei ir kameriniam orkestrui (2017). Šį kartą jis pirmą kartą mūsų šalyje pagrieš Tan Duno „Sėlinančio tigro“ koncertą („Crouching Tiger Concerto“).

Filmas „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“ (angl. „Crouching Tiger Hidden Dragon“), kuriam Tan Dunas sukūrė garso takelį, publiką ir kritikus pakerėjo neįprasta Azijos kovos menų, vesterno ir gilių metaforų derme bei laimėjo net keletą „Oskarų“, tarp kurių buvo ir prestižinė statulėlė kompozitoriui. Šio garso takelio pagrindu Tan Dunas sukūrė Koncertą violončelei ir orkestrui „Crouching Tiger Concerto“, kurį inspiravo violončelės garsenybė Yo-Yo Ma.

Jam ir yra dedikuotas kūrinys. Yo-Yo Ma griežė kūrinio premjerą Londono Barbican centro festivalyje, kurio meno vadovas tuomet buvo pats Tan Dunas. Po dviejų dešimtmečių Tan Duno „Sėlinančio tigro“ koncertas atkeliauja ir į Lietuvą, kur jo muzika yra mėgiama – ne vienas šio įžymaus kinų kilmės JAV kompozitoriaus opusas yra skambėjęs didžiausiame aktualios muzikos festivalyje „Gaida“.

Taip pat šiame koncerte nuskambės ir garsios lietuvių kompozitorės Justės Janulytės kūrinio „Apnea“ premjera Lietuvoje. Pasaulinė premjera įvyko prieš metus Lietuvos kultūros sezono Bavarijoje metu Viurcburge ir Miunchene. Kūrinį griežė Miuncheno kamerinis orkestras, diriguojamas Clemenso Schuldto, kuris šį kūrinį pavadino įsiurbiančiu, „beveik hipnotišku“.

Teigiama, kad kūrinio atlikimo metu publikos laukia kvapą gniaužiantis eksperimentas – styginių orkestro penkiolikos minučių griežimas be jokios cezūros, muzikantus ir klausytojus vedantis egzistencinės odisėjos keliais. Pasak autorės, „Apnea“ sukurta per pandemiją, kurios metu ji iš naujo atrado kvėpavimo reikšmę.

„Tam didžia dalimi įkvėpė mintis apie panirimą į vandenį, kūno ribas išplečiantį ekstatišką veiksmą. Vanduo ir oras yra svarbiausi mūsų būties ir išgyvenimo elementai“, – sakė J. Janulytė.

Kita lietuvių kompozitorė, jaunosios kartos kūrėja Silvija Miliūnaitė šiam koncertui sukūrė naują kūrinį violončelei ir orkestrui. Ši kūrėja nestokoja atlikėjiškos patirties ir jaučia pagarbą Vakarų muzikinei tradicijai.

Pasak vienos muzikologės, Silvijos muzikos norėtųsi klausytis kelionėje ar stebint kino filmą – dėl ypatingo jos kūrybos gyvybingumo ir nuotykio nuojautos. Jos kūrinius atlieka žinomi kolektyvai, tokie kaip „Kremerata Baltica“, o su vienu ryškiausių Lietuvos violončelininkų Glebu Pyšniaku, kuris atliks naujo kūrinio solinę partiją, ji bendradarbiauja ne pirmą kartą.

G. Pyšniakas yra koncertavęs tokiose salėse, kaip Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Rygos Didžiosios gildijos salėje, Lenkijos, Norvegijos, Portugalijos, Italijos, Švedijos, Danijos koncertų salėse bei visose svarbiausiose Lietuvos koncertų erdvėse. Pasak kritikų, nėra emocijos, kurios neperteiktų šis violončelės virtuozas. G. Pyšniakui yra tekę muzikuoti su Yo-Yo Ma, Mstislavu Rostropovičiumi, David Geringu, Philippe‘u Bary.

Pirmą kartą Lietuvoje – „Oskaro“ laureato Tan Duno kūrinys „Crouching Tiger Concerto“ su violončelės virtuozu Gavrieliu Lipkindu (Izraelis) bei Justės Janulytės ir Silvijos Miliūnaitės premjeros – spalio 26 d. Nacionalinėje filharmonijoje.

Bilietus platina „Kakava.lt“. Europos festivalių laureatas, didžiausias aktualios muzikos forumas Baltijos šalyse – festivalis „Gaida 2022“ – rengiamas nuo spalio 20 iki lapkričio 6 d., sekite festivalio renginių programą tinklapyje www.gaida.lt. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: LB komentarai apie ekonomikos raidą ir naujausias prognozes