„Boston Percussion Group“ į Vilnių atveža rinktinę Amerikos ir pasaulio muziką mušamiesiems

Tarptautinio aktualios muzikos festivalio „Gaida“ kvietimu į Lietuvą atvyksta viena geriausių JAV mušamųjų grupių „Boston Percussion Group“. Kolektyvo pasirodymas spalio 28 d. Nacionalinėje filharmonijoje – tai pirmoji grupės viešnagė ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

 „Boston Percussion Group“.<br>Jeffrey Means nuotr.
 „Boston Percussion Group“.<br>Jeffrey Means nuotr.
 S.Reichas.<br>Jeffrey Herman nuotr.
 S.Reichas.<br>Jeffrey Herman nuotr.
 Emmanuel Sejourne.<br> Rengėjų nuotr.
 Emmanuel Sejourne.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 4, 2022, 11:24 AM, atnaujinta Oct 4, 2022, 11:46 AM

„Įžūlia ir įspūdinga“ tituluojama grupė Vilniuje atliks minimalizmo legendos Steve’o Reicho garsųjį kūrinį „Music for Pieces of Wood“ bei pasiūlys naujausios ir plataus pripažinimo pelniusios muzikos mušamiesiems programą, sudarytą iš dabarties Amerikos ir kitų kraštų kūrėjų kūrinių.

Programa, kurią „Boston Percussion Group“ atveža į Vilnių, pristato dabar gyvenančių kūrėjų muziką. Viena jos puošmenų – pasaulio koncertų salėse plačiai skambantis prancūzų kompozitoriaus Emmanuelio Séjourné kūrinys „Attraction“: 

Šis E. Séjourné kūrinys „Attraction“ („Trauka“) smuikui, marimbai ir magnetinei juostai buvo užsakytas Paryžiaus operos duetui „Contrasts“. Vėliau sukurta versija solo perkusijai. Anot autoriaus, kaip žmogus negali išvengti žemės traukos, taip ir kompozitorius negali išvengti senų demonų: savo kultūros, savo skonio.

Kaip rašo E. Séjourné: „Šiuo atveju turiu minty savo polinkį į ritmą, groove’ą, kolektyvinį virtuoziškumą, kuriuo pasižymėjo legendinės grupės, tokios kaip mano jaunystės stabai „Shakti“. Kūrinyje „Attraction“ vietomis bandau nutraukti šią muzikinę trauką statiškų, kontempliatyvių epizodų pagalba, tačiau natūrali muzikos tėkmė sugrįžta ir ritminis pulsas ima viršų.“

Kitas perlas Bostono grupės koncerte – tai Steve’o Reicho „Music for Pieces of Wood“ („Muzika medžio gabalėliams“). Šis S. Reicho kūrinys yra tos pačios prigimties, kaip ir kiti jo kūriniai, kilę iš noro muzikos atlikimui pasitelkti pačias paprasčiausias priemones.

Čia atlikimui naudojami paprasti cilindriniai medžio gabaliukai, suderinti pagal atitinkamą aukštį ir puikiai rezonuojantys. Anot paties S. Reicho, „Music for Pieces of Wood“ yra bene stipriausiai skambantis, t.y. be jokio papildomo garso pastiprinimo daugiausia garso išgaunantis jo kūrinys.

„Boston Percussion Group“ apibūdinamas kaip „įžūlus ir įspūdingas“ kolektyvas. Anot „Boston Globe“, šią grupę sudaro geriausi Naujosios Anglijos perkusininkai. Grupė visą dėmesį skiria dabar gyvenančių kompozitorių kūrybai ir daro tai su tokiu užsidegimu ir džiaugsmu, jog, kad ir kokiai publikai koncertuotų – filharmonijoje, universiteto salėje ar miesto parke – klausytojų nepalieka abejingų.

Kaip rašo „San Francisco Chronicle“, ansamblio nariai pasižymi turtinga muzikine iškalba, o „Boston Classical Review“ akcentuoja ansamblio „jėgą ir rafinuotumą“. Ansamblis bendradarbiauja su daugeliu įžymių dabarties kompozitorių, tokių kaip Louis Andriessen, Jonathan Bailey Holland, Julia Wolfe ir kt. Jų repertuarą sudaro kūriniai nuo Steve’o Reicho ir Franko Zappos iki Tano Duno ir Sufjano Stevenso.

„Boston Percussion Group“ koncertas Vilniuje pratęsia jau tradicija tapusius garsiausių pasaulio mušamųjų kolektyvų pristatymus Lietuvos publikai, kuriuos rengia šis festivalis. Sostinės publika puikiai pamena tokių grupių, kaip „So Percussion“, „Mantra Percussion“ ir „Sandbox Percussion“ iš Niujorko, „Third Coast Percussion“ iš Čikagos, „Colin Currie Group“ iš Didžiosios Britanijos, „Hagos mušamieji“ iš Nyderlandų, „Les Percussions de Strasbourg“ iš Prancūzijos ir kitų kolektyvų išskirtinius koncertus Vilniuje.

Pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse rengiamas vienos geriausių JAV mušamųjų grupių „Boston Percussion Group“ koncertas – spalio 28 d. Vilniuje, Nacionalinėje filharmonijoje. Bilietus platina „Kakava.lt“.

Europos festivalių laureatas, didžiausias aktualios muzikos forumas Baltijos šalyse – festivalis „Gaida 2022“ – rengiamas nuo spalio 20 iki lapkričio 6 d., sekite festivalio programą www.gaida.lt. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.