Rimanto Armono jubiliejiniame koncerte susiburs violončelių orkestras

Gražią tradiciją koncertais minėti menininkų sukaktis puoselėjanti Lietuvos nacionalinė filharmonija spalio 12 d. kviečia į violončelininko Rimanto Armono jubiliejui skirtą vakarą „...et toute ma vie...“ („...ir visas mano gyvenimas...“).

 R.Armonas ir I.Uss.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Armonas ir I.Uss.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Armonas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 R.Armonas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Asmeninio albumo nuotr.
 Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

LNF inf.

Oct 4, 2022, 11:45 AM, atnaujinta Oct 4, 2022, 12:01 PM

Koncerte su jubiliatu gros jo žmona pianistė prof. Irena Uss, sūnus violončelininkas Edvardas Armonas ir Violončelių orkestras, į kurį susiburs buvę ir esami prof. R. Armono mokiniai, studentai ir draugai.

„Rimantas Armonas – tikras šiaurietiško mentaliteto reiškėjas. Gražus jo violončelės tembras niekad netampa vien tik pasigėrėjimo objektu, nes veda klausytoją gilyn, į kūrinio turinį, kompozitoriaus epochos stilių“, – taip apie violončelininką yra rašiusi muzikologė Audronė Žiūraitytė.

R. Armono atsidavimas muzikai yra tikrai pasigėrėtinas, įvertintas ne tik bičiulių ir kolegų komplimentais, bet ir Vyriausybės kultūros ir meno premija. Violončelininkas yra ir „Auksinio disko“ laureatas.

Apie jo indėlį į lietuvių violončelininkų kartos puoselėjimą geriausiai byloja faktas, kad jo violončelės klasę baigė daugiau kaip 50 violončelininkų ir gausus būrys kamerinio ansamblio studentų. Dalį jų išgirsime grojant ir jubiliejiniame R. Armono koncerte, tapusiame akstinu suburti visą violončelių orkestrą.

Žvelgiant į jubiliato nueitą kūrybinį kelią verta priminti ryškiausius faktus. Baigęs tuometinę Lietuvos valstybinę konservatoriją (dabar LMTA, prof. S. Sondeckienės kl.), R. Armonas studijas tęsė Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos asistentūroje-stažuotėje. 1980 m. laimėjo tarptautinį violončelininkų konkursą Minske (I premija).

R. Armonas dėstė Alžyro nacionaliniame muzikos institute, nuolat kviečiamas vesti meistriškumo kursus Vokietijoje (Leipcigo ir Manheimo aukštosiose muzikos mokyklose), Prancūzijoje (Liono nacionalinėje konservatorijoje), Belgijoje (Briuselio karališkoje konservatorijoje), Švedijoje, Suomijoje, Olandijoje, Latvijoje, Baltarusijoje.

Jis yra LMTA profesorius, Kamerinio ansamblio katedros vedėjas. 2000–2011 m. vadovavo LMTA Kauno fakulteto Styginių instrumentų katedrai, 2011–2019 m. kaip profesorius dirbo Kauno Vytauto Didžiojo universitete.

Kaip solistas ir kamerinių ansamblių dalyvis, R. Armonas koncertavo Vokietijoje, Austrijoje, Kanadoje, Japonijoje, Belgijoje, Olandijoje, Suomijoje, Švedijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Singapūre ir kt.; dalyvavo prestižiniuose klasikinės ir šiuolaikinės muzikos festivaliuose Lietuvoje bei užsienyje: „Cellisten der Welt“, „Klassik im Grünen“ (Vokietija), „Krakowska wiosna wiolonczelowa“ (Lenkija). III violončelės kongrese Kobėje (Japonija) grojo 1000 violončelių orkestre. Koncertavo su Lietuvos ir Baltarusijos nacionalinių filharmonijų, Baltarusijos RTV, Kauno, Klaipėdos simfoniniais, Lietuvos, Kauno, Klaipėdos ir Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais. Vadovauja violončelės meistriškumo kursams bei interpretacijos seminarams Prancūzijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Švedijoje, Suomijoje, Olandijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Kviečiamas į tarptautinių konkursų žiuri Lenkijoje, Lietuvoje, Baltarusijoje ir Moldovoje.

R. Armonas itin rūpinasi šiuolaikinės muzikos sklaida, yra daugelio kūrinių redaktorius ir pirmasis atlikėjas, parengęs per 50 lietuvių ir užsienio kompozitorių kūrinių pasaulinių premjerų. Daugiau kaip 150 opusų violončelininkas įrašė Lietuvos ir užsienio šalių radijo fondams, jo interpretacijos įamžintos aštuoniose kompaktinėse plokštelėse.

Vienas nuosekliausių R. Armono veiklos barų – koncertinė veikla su šeimyniniais ansambliais Armonų trio ir „Armonas–Uss duo“. Ir jubiliejiniame vakare su R. Armonu gros jo žmona pianistė prof. Irena Uss („Armonas–Uss duo“) bei sūnus violončelininkas Edvardas Armonas.

„...et toute ma vie...“ vakaro programoje skambės Johanno Sebastiano Bacho, Ottorino Respighi, Jurgio Juozapaičio, Franzo Schuberto, Enrique’s Granadoso, Juozo Naujalio, Igorio Stravinskio, Heitoro Villa-Loboso, Pablo Casalso, Juliuso Klengelio muzika.

Rimanto Armono jubiliejui skirtas koncertas „...et toute ma vie...“ vyks spalio 12 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti siūlomu 82-ojo sezono abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 82-ąjį koncertų sezoną remia „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.