Asmik Grigorian ir Luko Geniušo duetui – prestižinis klasikinės muzikos apdovanojimas Londone

Šią savaitę Londone įvykusioje prestižinių „Gramophone“ klasikinės muzikos apdovanojimų ceremonijoje Metų albumu dainų kategorijoje pripažinta nepriklausomos įrašų kompanijos „Alpha Classics“ išleista Lietuvos scenos pažibų soprano Asmik Grigorian ir pianisto Luko Geniušo kompaktinė plokštelė su Sergejaus Rachmaninovo romansais „Dissonance“.

 A.Grigorian ir L.Geniušas.<br> V.Morkevičiaus nuotr.
 A.Grigorian ir L.Geniušas.<br> V.Morkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2022, 11:48 PM, atnaujinta Oct 7, 2022, 9:26 AM

„Esu girdėjęs Grigorian daugybėje spektaklių – jos sopranas iš karto atpažįstamas. Tai lankstus instrumentas su tembriniais plieno blyksniais. Bet nuostabiausia yra tai, kaip ji prisotina savo balsą emocijų, perteikdama skausmą, trapumą ar aistrą. Netgi diske, nematydamas solistės, girdi, kaip ji išjaučia kiekvieną dainą“, – rašo „Gramophone“ ekspertas Markas Pullingeris.

L.Geniušą jis pripažino lygiaverčiu solistės partneriu. Anot A.Grigorian, S.Rachmaninovo romansai yra tarsi mažos operos, todėl reikalauja dueto, o ne solo ir akompanimento. „Reikėjo dviejų žmonių, kurie gebėtų „važiuoti greta“. Žinojau, kad su Luku pavyks tai įgyvendinti“, – dar projekto pradžioje atspėjo artistė.

Dueto albumą penkiomis žvaigždutėmis yra įvertinęs ir nacionalinis britų dienraštis „The Guardian“. Jis palygino A.Grigorian sopraną su „plienu, įvyniotu į aksomą“.

„Gramophone“ Metų artiste pripažinta kanadietė dainininkė ir dirigentė Barbara Hannigan, už gyvenimo nuopelnus šiemet apdovanotas maestro Danielis Barenboimas. Metų orkestru pripažintas Budapešto festivalio orkestras, o Metų įrašų kompanija – „Chandos“.

Net kelis kartus tarp laureatų figūravo Berlyno filharmonijos simfoninio orkestro vyr. dirigentas Kirilas Petrenko. Metų operos įrašu pripažinta jo su Bavarijos valstybiniu orkestru ir solistais įamžinta E.W.Korngoldo opera „Miręs miestas“ („Die tote Stadt“), Metų orkestro albumu – su tuo pačiu kolektyvu jo įgrota G.Mahlerio Septintoji simfonija.

Koncerto kategorijoje triumfavo B.Bartoko, L.van Beethoveno ir A.Bergo smuiko koncertų albumas, įgrotas vokiečių smuikininko Franko Peterio Zimmermanno su Berlyno filharmonijos orkestru, diriguojamu K.Petrenko, Alano Gilberto ir Danielio Hardingo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.