Elektroninės muzikos atlikėja Amma Ateria surengs savo pirmąjį pasirodymą Lietuvoje

Spalio 21 d. vakaras aktualios muzikos festivalyje „Gaida“ žada būti tikrai išskirtinis. Renginių erdvėje „Kablys+Kultūra“ 21 val. britų elektroninės muzikos žvaigždė Max Cooper pristatys savo naujausią audiovizualinį projektą „Unspoken Words“, kupiną neįtikėtinų vaizdo efektų ir muzikos derinių.

  Amma Ateria.<br> Rengėjų nuotr.
  Amma Ateria.<br> Rengėjų nuotr.
  Amma Ateria.<br>Z.Shorrosh nuotr. 
  Amma Ateria.<br>Z.Shorrosh nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-10-10 16:59

Nuo 19 val. čia bus galima išgirsti JAV elektroninės muzikos atlikėją Amma Ateria – pirmajam savo vizitui į Lietuvą kūrėja atveža kūrinį „Concussssion“, su kuriuo ji šiemet tapo viena iš „Gaida Open Call“ konkurso nugalėtojų. Šį Amma Ateria pasirodymą festivalis suteikia publikai išgirsti nemokamai – įėjimas laisvas, be bilietų.

San Franciske bei Niujorke gyvenanti ir dirbanti kompozitorė, garso menininkė Amma Ateria gimė Hong Konge. Kompozicijos studijas ji baigė Milles‘o koledže (JAV), kurio absolventai, beje, yra ir Steve Reich, ir Laurie Anderson.

Amma Ateria studijų metu specializavosi elektroninės muzikos, garso inžinerijos ir media technologijų srityje. Jos dėstytojai buvo kompozitorė ir video menininkė Maggi Payne bei multiinstrumentalistas, kompozitorius ir improvizuotojas Fredas Frithas.

Ammos Aterijos kūriniai – garso instaliacijos ir perfomansai – rodomi visame pasaulyje. Menininkė yra pasirodžiusi festivaliuose, kuriuose grojo tokie Lietuvos publikai žinomi elektroninės muzikos atlikėjai, kaip Tim Hecker, Franck Vigroux ir kt. Ji buvo pakviesta kaip reziduojanti kūrėja menininkų rezidencijose ir galerijose „SoART“ (Austrija, 2013), „Titanik Gallery“ (Suomija, 2014), „The Stone“ (Niujorkas, 2016), jos kūriniai rodyti San Francisko elektroninės muzikos festivalyje (2016), „BAMPFA“ Berklyje (2017), „MAK Center/ Schindler House“ Los Andžele (2021) ir kitur.

Amma Ateria bendradarbiavo su tokiais menininkais kaip būgnininkė Ikue Mori, kompozitorė Pauline Oliveros, garso menininkas Tarek Atoui, eksperimentinio kino kūrėjas Paul Clipson, multiinstrumentalistė Zeena Parkins, violončelininkas Erik Friedlander, eksperimentinės muzikos ir avangardinio džiazo garsenybė John Zorn ir daugelis kitų.

Ammą Ateriją domina sinestetinės patirtys ir įvairios garso – natūralaus ir elektroniškai sintezuoto – paieškos, taip pat garso poveikis žmogaus smegenims, neurologinės reakcijos į Delta, Theta, Alpha, Beta, Gamma bangas.

Tokia elektroninės muzikos kryptis, pasitelkianti smegenų veiklą stimuliuojančius garsų dažnius, pasaulyje turi nemažai sekėjų ir konceptualaus meno kūrėjų. Savo kompozicijose menininkė manipuliuoja garso intensyvumu, įvairių dažnių spektrais, tiria, kaip galingos garsinės bangos perauga į kontempliatyvias būsenas.

Šiais metais Ammos Aterijos sukurta „Concussssion“ („Smegenų sukrėtimas“) – tai konceptualaus garso meno projektas. Šį kūrinį autorė pradėjo kurti 2021 m. birželį. Čia ji naudoja žemų dažnių binauralinius „beat‘us“ ir lygaus garsumo kontūrą kaip garso paletę, kuri sukelia savitą interakciją su smegenų bangomis. Muzikinis laikas čia skleidžiasi per skirtingas dimensijas, kūrinyje svarbus vaidmuo tenka pasikartojimams, tam tikroms garso iliuzijoms ar triukšmo bangoms, kurios transformuojasi į medidatyvią būseną ir tylą.

Spalio 21 d. renginių erdvėje „Kablys+Kultūra“ – elektroninės muzikos pasirodymų premjeros Lietuvoje: 19 val. JAV atlikėja Amma Ateria su kūriniu „Concussssion“, įėjimas laisvas; 21 val. britų elektroninės muzikos žvaigždė Max Cooper su naujausiu audiovizualiniu projektu „Unspoken Words“. Bilietus platina „Kakava.lt“.

Europos festivalių laureatas, tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida 2022“ šiemet rengiamas nuo spalio 20 iki lapkričio 6 d., festivalio programa – tinklapyje www.gaida.lt. Festivalį „Gaida“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.