I. Prudnikovaitė ir „4Tango“ pristato aistra gyvenimui alsuojančią programą

Viena ryškiausių Lietuvos operos solisčių Ieva Prudnikovaitė ir ansamblis „4Tango“ kviečia į temperamentingą, netikėtumų kupiną muzikinį pasimatymą, kuris nukels į aistra, skambiais ritmais ir karščiu alsuojančią Lotynų Ameriką. Vilniuje, Kaune ir Palangoje vyksiančiuose koncertuose skambės tango karaliumi tituluojamo vieno garsiausių Pietų Amerikos argentiniečių kompozitorių ir atlikėjų Astoro Piazzollos muzika.

I.Prudnikovaitė ir ansamblis „4Tango“ kviečia į temperamentingą, netikėtumų kupiną muzikinį pasimatymą.<br> Rengėjų nuotr.
I.Prudnikovaitė ir ansamblis „4Tango“ kviečia į temperamentingą, netikėtumų kupiną muzikinį pasimatymą.<br> Rengėjų nuotr.
I.Prudnikovaitė ir ansamblis „4Tango“ kviečia į temperamentingą, netikėtumų kupiną muzikinį pasimatymą.<br> Rengėjų nuotr.
I.Prudnikovaitė ir ansamblis „4Tango“ kviečia į temperamentingą, netikėtumų kupiną muzikinį pasimatymą.<br> Rengėjų nuotr.
 I.Prudnikovaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 I.Prudnikovaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 I.Prudnikovaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 I.Prudnikovaitė.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-10-24 10:01, atnaujinta 2022-10-24 11:36

2021-aisiais minėtos 100-osios legendinio kompozitoriaus ir atlikėjo Astoro Piazzollos gimimo metinės. Tradicinės tango muzikos novatoriumi vadinamas A.Piazzolla įtaigią, jausmingą, sielos gelmes virpinančią tango muziką sujungė su klasikinės bei džiazo muzikos elementais, taip sukurdamas vadinamąjį „naująjį tango“ (tango nuevo).

Šio kompozitoriaus dėka XX amžiuje vykusios tango revoliucijos paveiktas šokis peržengė žanro ribas ir užkariavo didžiąsias scenas.

Atradęs save tango muzikoje ir ją naujai interpretavęs, biografų skaičiavimais, A. Piazzolla sukūrė apie 3000 tango kūrinių, 50 melodijų kino filmams, spektaklių, baletų muzikos, įrašė 500 kūrinių.

Kompozitorius panaudojo neįprastus instrumentus – elektrinę gitarą, fleitą, saksofoną, elektroninius instrumentus ir džiazo, roko būgnų komplektus. 1992 m. A.Piazzollos kūrinys „Oblivion“ buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui kaip geriausia instrumentinė kompozicija. Kompozitorius dirbo Buenos Airių „Colon“ teatre, rengė koncertus Lotynų Amerikos, Europos, JAV miestuose.

A. Piazzollos talentui ir muzikai skirtą vakarą dovanos vidinės ramybės, gyvo temperamento, subtilios elegancijos mecosopranas, unikalaus tembro savininkė – Ieva Prudnikovaitė. Jėgas atlikėja suvienys su ryškiu „4Tango“ ansambliu, smuikininku Džeraldu Bidva, orkestro „Kremerata Baltica“ bei Lietuvos kamerinio orkestro koncertmeisteriu ir vibrafonininku Andriumi Rekašiumi (Vilniuje – Luku Budzinausku). Koncerte skambės vien tik iš A. Piazzollos kūrinių sudaryta programa.

Pasak I.Prudnikovaitės, A.Piazzollos muzika į jos kūrybinį kelią įsiliejo netikėtai, bet labai ryškiai ir gaivališkai.

„Turiu dėkoti ansambliui „4Tango“, kurio muzikantai mano asmenyje įžvelgė tam tikrą kodą, leidžiantį prisiliesti prie tango muzikos. Jaučiu ypatingą trauką pietietiškam mentalitetui, koloritui, sąskambiams, poezijai. Įdomu tai, – mintimis dalijosi atlikėja.

I. Prudnikovaitė atskleidė, kad vieną didžiausių pasitenkinimų kūryboje jai suteikė Marijos vaidmuo A. Piazzollos operitoje „Maria de Buenos Aires“, o naujausia ir didžiausia atlikėjos svajonė – atlikti šį kūrinį ir Lietuvoje.

Jėgas atlikėja ne pirmą kartą suvienys su ryškiu „4Tango“ ansambliu, 2002 m. tapusiu tarptautinio konkurso „A. Piazzolla Music Award“ Italijoje finalininkais. Kolektyvo muzikantai — Kristina Žebrauskaitė (akordeonas), Feliksas Zakrevskis (fortepijonas), Birutė Bagdonienė (altas), Donatas Bagurskas (kontrabosas).

Pripažinimą šie atlikėjai pelnė tarptautiniuose akordeono muzikos festivaliuose, Didžiajame muzikų parade, Kristupo vasaros festivalių koncertuose. 2002 m. su solistu J. E. Gimenezu ansamblis įrašė tradicinių tango dainų, o 2004-aisiais su fleitininke iš Taivano Li Ming Chen — A. Piazzollos tango kompaktinę plokštelę.

2005 m. išleistas A. Piazzollos dainų diskas, kurį „4Tango“ įgrojo su soliste B. Bublyte. 2006 m. „4Tango“ su dideliu pasisekimu dalyvavo tarptautiniuose tango festivaliuose – pirmajame tarptautiniame Baltijos Tango festivalyje Vilniuje ir didžiausiame pasaulyje Tango festivalyje Suomijoje, Seinajoki mieste. „4Tango“ drauge su I. Prudnikovaite pristatė programą, sudarytą iš gražiausių tango dainų.

„Tango Piazzolla“ koncertai vyks lapkričio 9 dieną Vilniuje, koncertų salėje „Compensa“, lapkričio 11 dieną Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto didžiojoje salė, lapkričio 12 dieną Palangos koncertų salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.