Jau netrukus Vilniuje nuskambės garsiojo filmo „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“ muzika

Spalio 26 d., Tarptautiniame aktualios muzikos festivalyje „Gaida“ įvyks „Oskaro“ laureato Tan Duno visame pasaulyje išgarsėjusio Koncerto violončelei ir orkestrui „Sėlinantis tigras“ („Crouching Tiger Concerto“) lietuviškoji premjera. Ją atliks žinomas violončelės virtuozas iš Izraelio Gavrielis Lipkindas ir Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas vieno ryškiausių lietuvių jaunosios kartos dirigentų Martyno Stakionio.

 Tan Dunas.<br> Festivalio nuotr.
 Tan Dunas.<br> Festivalio nuotr.
 M.Stakionis.<br> Festivalio nuotr.
 M.Stakionis.<br> Festivalio nuotr.
 S.Miliūnaitė.<br> Festivalio nuotr.
 S.Miliūnaitė.<br> Festivalio nuotr.
 G.Lipkindas.<br> Festivalio nuotr.
 G.Lipkindas.<br> Festivalio nuotr.
 J.Janulytė.<br> Festivalio nuotr.
 J.Janulytė.<br> Festivalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Vilniaus festivalių inf.

Oct 25, 2022, 11:13 AM

Šiame koncerte taip pat nuskambės tarptautinėje scenoje pripažinimą pelniusios Justės Janulytės kūrinio „Apnea“ (2021) premjera Lietuvoje bei jaunosios kartos kompozitorės Silvijos Miliūnaitės kūrinio violončelei ir orkestrui pasaulinė premjera, kurią pagros lietuvių violončelės virtuozas Glebas Pyšniakas.

Tan Duno Koncerto „Sėlinantis tigras“ („Crouching Tiger Concerto“) muzika sukurta pagal kultinio Ango Lee filmo „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“ garso takelį, už kurį Tan Dunas pelnė „Oskarą“. Kūrinys buvo parašytas ir įkvėptas violončelininko Yo-Yo Ma. Pasaulinė premjera įvyko 2000 m. rugsėjo 30 d. Londono „Barbican Centre“ festivalyje „Fire Cross Water“.

Pasaulinio garso menininkas, UNESCO geros valios ambasadorius Tan Dunas (g. 1957) reikšmingai įsilieja į pasaulio muzikos sceną savo kūryba, kuri peržengia klasikinės muzikos ribas, apima multimedijos performansus ir suvienija Rytų bei Vakarų tradicijas. Tan Dunas yra prestižinių apdovanojimų laureatas, tokių kaip „Grammy“, „Oskarai“, Grawemeyerio prizas, „Auksiniai liūtai“.

Įdomu, kad jo pirmąją „Interneto simfoniją“, sukurtą „Google“ ir „YouTube“ užsakymu, internetu išklausė daugiau kaip 23 milijonai žmonių, o multimedijos kompozicija „The Map“, kurios premjerą atliko Yo-Yo Ma ir Bostono simfoninis orkestras, pristatyta daugiau kaip 30 pasaulio šalių. Tan Duno muzikos įrašus leidžia „Sony Classical“, „Deutsche Grammophon“, EMI, „Opus Arte“ ir kt.

Jau ne pirmą kartą festivalyje „Gaida“ viešintis Gavrielas Lipkindas (g. 1977) anksti pradėjo šlovingą muziko karjerą, koncertavo prestižinėse salėse su svarbiausiais pasaulio orkestrais ir dirigentais. Violončelininkas studijas baigė Tel Avivo, Frankfurto menų universitetuose ir Naujosios Anglijos konservatorijoje, pelnė apdovanojimų reikšminguose tarptautiniuose konkursuose.

Būdamas 23 metų atlikėjas nutraukė aktyvią veiklą, trejus metus gyveno kaimelyje Reino kalnuose, bendravo su kompozitoriais, eksperimentavo. Grįžęs į koncertinę sceną, išleido dvi kompaktines plokšteles: savo aranžuočių ir Bacho siuitas violončelei.

Netrukus pasirodė dar keturi atlikėjo albumai su garsiųjų koncertų violončelei bei Lipkindo kvarteto įrašais, jis surengė ypatingą susidomėjimą sukėlusių rečitalių. Lipkindas neretai vadinamas „violončelės Mavericku“ ar „ikonoklastiniu / provokuojančiu mąstytoju“. Lipkindo grojamų kūrinių sąraše – daugybė retų partitūrų, naujų užsakymų ir jo paties aranžuočių.

Rėmėjų dėka atlikėjas griežia unikalia italų meistro A. M. Garani 1702 m. violončele.

Koncerte pasirodys ir lietuvių violončelininkas Glebas Pyšniakas (g. 1987), kuris atliks Silvijos Miliūnaitės naujo kūrinio violončelei ir orkestrui pasaulinę premjerą. Jau būdamas keturiolikos Pyšniakas kaip solistas debiutavo Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su Lietuvos kameriniu orkestru.

Šiandien legendinės violončelininkės Natalijos Gutman auklėtinis pasirodo garsiausiose pasaulio salėse – Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „Concertgebouw“ ir kt. Glebas grojo su visais garsiausiais Lietuvos simfoniniais ir kameriniais orkestrais, taip pat – Porto simfoniniu orkestru, Rygos „Sinfonietta“ ir kt. Aukščiausius įvertinimus muzikas pelnė reikšminguose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose.

Pirmą kartą Lietuvoje – „Oskaro“ laureato Tan Duno kūrinys „Crouching Tiger Concerto“ su violončelės virtuozu Gavrieliu Lipkindu (Izraelis) bei Justės Janulytės ir Silvijos Miliūnaitės kūrinių premjeros – spalio 26 d. Nacionalinėje filharmonijoje. Bilietus platina „Kakava.lt“.

Festivalis „Gaida 2022“ vyks iki lapkričio 6 d., visa festivalio renginių programa skelbiama tinklapyje www.gaida.lt. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.