Latvių fortepijono žvaigždė Kaune koncertuos su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru

Spalio 29 d. Kauno valstybinės filharmonijos lankytojų laukia ypatingas vakaras – kartu su Martyno Staškaus diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru Kaune koncertuos latvių fortepijono žvaigždė Reinis Zarinis.

 R.Zarinis.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Zarinis.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Zarinis.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Zarinis.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 1:08 PM

Kauno publikai pianistas atliks vieną žymiausių visų laikų romantizmo epochos šedevrų – Piotro Čaikovskio Pirmąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui. Antroje koncerto dalyje skambės Franzo Schuberto simfonija Nr. 9.

Vienas garsiausių latvių pianistų R. Zariņis apie savo kaip profesionalaus pianisto gyvenimą sako: „Tai – didžiulė privilegija ir atsakomybė, kurios daugelis trokšta, bet tik nedaugelis gali pakelti. Jeigu man duotas toks kelias, vadinasi, tiesiog būtina juo eiti, o ne ieškoti lengvesnių išeičių, patogesnio gyvenimo ir mažiau streso“.

Išskirtinis solistas, talentingas kamerinės muzikos atlikėjas, giliai apgalvotų interpretacijų meistras, konceptualių tarpdisciplininio meno projektų autorius – taip dažniausiai yra apibūdinamas R. Zarinis.

Pianistas pirmąjį savo koncertą pagrojo būdamas vos dešimties ir nuo tada koncertuoja kaip kamerinės ir simfoninės muzikos atlikėjas visoje Europoje ir Šiaurės Amerikoje. R. Zarinis yra JAV Jeilio muzikos universiteto ir Londono karališkosios muzikos akademijos absolventas, 11-kos tarptautinių konkursų laureatas, tris kartus apdovanotas Didžiuoju Latvijos muzikos prizu „Už išskirtinę interpretaciją“.

Jo virtuoziškumas, garso gelmė ir interpretacijos meistrystė užpildo publika garsiausias koncertų sales, tokias kaip Londono „Wigimore Hall“, Amsterdamo „Concertgebouw“ ir Niujorko „Carnegie Hall“.

Klasikinės ir šiuolaikinės muzikos repertuare R.Zarinis ieško tokių kūrinių, kurių interpretacijos atskleistų pačias giliausias muzikos prasmes ir tikslus. Pasak pianisto, kūrinio interpretacija panaši į vertimą – natos vienodos visiems, bet kiekvienas atlikėjas jas perteikia skirtingai. „Tik muzikos teksto vertimas panašesnis į poeziją nei į prozą, nes kiekvienas vertėjas ne tik naudoja skirtingą žodyną, bet ir skirtingai supranta tai, kas paslėpta tarp eilučių“, – įsitikinęs R. Zarinis.

Paklaustas, ar niekada nebuvo užėjęs noras mesti fortepijono, pianistas sakė: „Fortepijono klavišais galima ne tik išreikšti savo jausmus – grojant kai kurias harmonijas jauti beveik fizinį malonumą. Improvizuojantys pianistai dažniausiai žino, kurios harmonijų sekos priverčia po kūną bėgioti malonius šiurpuliukus. Tad kaip galima norėti mesti tokį nuostabų dalyką?

Žinoma, poilsio reikia. Turiu ilsėtis kartą per pusmetį ar nors kartą per metus. Tuomet neliečiu pianino keletą dienų, o kai vėl prie jo prisėdu, jaučiu ypatingą malonumą“.

Tiesa, įtemptas koncertų tvarkaraštis turi savo kainą. Keturis vaikus auginantis pianistas pripažino, kad be žmonos palaikymo visi jo laimėjimai būtų sunkiai įsivaizduojami.

„Nesivaikau karjeros, bet stengiuosi visavertiškai gyventi gyvenimą. Siekti vietos ant galios kopėčių laiptelių – ne man, materialūs turtai mane sekina. Tačiau tai nereiškia, kad esu tobulas tėtis. Nuolatinis pasiruošimas naujiems koncertams atima beveik visą mano laiką ir energiją, tad mano mylimiausiems tenka tik maži kąsneliai.

Vis girdžiu sakant, kad mirties patale žmonės labiausiai gailisi, jog per mažai laiko praleido su savo artimaisiais, tad pamažu imu mąstyti, kaip tęsti savo darbus ir kartu būti pasiekiamu savo šeimai ir draugams. Nes gyvenimas yra trumpas“, – kalbėjo R. Zarinis.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas „Reinis Zarinšas skambina P. Čaikovskį“ įvyks 2022 m. spalio 29 d. 19 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje. Dirigentas Martynas Staškus. Bilietų galite įsigyti „Bilietai.lt“ kasose ir internetu www.bilietai.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.