Vilniuje koncertuos kultinio australų trio „The Necks“ muzikantai

Vilnius – tai neabejotinai vienas karščiausių improvizacinės muzikos centrų Baltijos šalyse. Skambus teiginys, ar ne? Bet tai grynų gryniausia tiesa, nes būtent čia reguliariai koncertuoja patys kiečiausi improvizuotojai iš viso pasaulio.

Tony Bucko ir fortepijono virtuozės Magdos Mayas duetas „Spill“.<br> Rengėjų nuotr.
Tony Bucko ir fortepijono virtuozės Magdos Mayas duetas „Spill“.<br> Rengėjų nuotr.
 L.Kmieliauskaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 L.Kmieliauskaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 S.Castrillonas.<br> Rengėjų nuotr.
 S.Castrillonas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 4:22 PM

Tuo įsitikinti bus galima spalio 27 d. „Improdimensijos“ koncerte A. Mickevičiaus g.29 , kuriame pasirodys žurnalo „Rolling Stones“ į Top 50 geriausių visų laikų Australijos muzikantų ir grupių sąrašą įtraukto trio „The Necks“ būgnininko Tony Bucko ir fortepijono virtuozės Magdos Mayas duetas „Spill“.

Tony ir Magda kaip duetas debiutavo 2002 m. ir jau dvidešimt metų yra neatsiejama improvizacinės muzikos scenos dalis, ypač vertinama tų, kuriems patinka subtilios, kontempliatyvios, spontaniškos garsų vilnys. Ieškantiems „brotzmaniško“ siuto „Spill“ gali pasirodyti per švelnus avinėlis, bet trokštantiems susisukti į jaukų intravertišką guolį Tony ir Magda duetas – puikus pasirinkimas.

Žvelgiant tiek į Tony, tiek į Mayas biografijas atrodo, kad jų įdirbio pakaktų mažų mažiausiai dar keliems muzikantams: koncertai įvairiausiuose pasaulio kampeliuose su pačiais aktualiausiais ir įtakingiausiais avangardinio džiazo bei improvizacinės muzikos atlikėjais, studijos prestižinėse mokslo įstaigose bei daugybė apdovanojimų. Tačiau svarbiausia ne tai su kuo, kada ir kur jie yra groję, bet muzika, kurią jie kuria.

Magda per pastaruosius 20 metų sukūrė savitą muzikinį žodyną, kuriam būdingas platus išplėstinių technikų taikymas. Išnaudodama tiek fortepijono viduje slypinčias detales, tiek išorines korpuso savybes, M.Mayas šį instrumentą pakylėja į visiškai naują lygmenį, o jo garsinį spektrą tarsi išplečia iki begalybės.

Tony, priešingai nei Magda, savo instrumento – būgnų – pernelyg nemodifikuoja. Groja dažniausiai pakankamai standartiniu mušamųjų rinkiniu, tačiau tai jam netrukdo atskleisti plačios garsų ir ritminių struktūrų paletės, organiškai susipinančios su preparuoto Magdos fortepijono sudėtingomis garsų gijomis ir nugramzdinančios klausytoją į meditatyvų būvį.

Ne veltui šis kultinį statusą pasaulyje pelniusio trio „The Necks“ įkūrėjas yra laikomas vienu kūrybiškiausių ir drąsiausių Australijos muzikantų, kurį išgirsti savo ausimis tiesiog privalu.

Be Tony ir Mayas dueto, „Improdimensijos“ komanda spalio 27-osios koncerte taip pat kvies išgirsti multiinstrumentininko bei kompozitoriaus Arno Mikalkėno, smuikininkės ir dueto „Twenty Fingers Duo“ narės Loros Kmieliauskaitės bei violončelininko iš Kolumbijos Sergio Castrillono trio.

Šiuos tris muzikantus vienija tarpdisciplininis požiūris į muziką bei meną apskritai. Jų muzikinės trajektorijos dažnai susikerta su teatru, performansu ar literatūra. Be to, tiek Arnas, tiek Lora, tiek Sergio aktyviai kuria šiuolaikinės akademinės muzikos baruose, kuriuose jaučiasi ypač laisvai ir nuolat atranda netikėtų saviraiškos erdvių.

Apie spalio 27-osios pasirodymą Arnas, Lora ir Sergio pernelyg neatviravo. Muzikantai nori, kad klausytojai į koncertą ateitų be jokių išankstinių nuostatų ir patirtų jų kuriamą muziką „čia ir dabar“. Žinoma, greičiausiai tai bus šiuolaikinės akademinės ir improvizacinės muzikos sintezė, bet turint omeny šių žanrų platybę scenoje galima laukti pačių netikėčiausių kompozicinių viražų.

Koncertą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus m. savivaldybė

Bilietus platina „PaySera“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.