Dvi geriausios Lietuvos ir Latvijos mušamųjų grupės rengia bendrą koncertą festivalyje „Gaida“

Artėja Tarptautinio aktualios muzikos festivalio „Gaida“ finišas. Lapkričio 4 d. renginių erdvėje „Kablys+Kultūra“ rengiamas galingas mušamųjų koncertas, kuriame jėgas suvienys dvi geriausios perkusininkų grupės iš Lietuvos ir Latvijos – „Giunter Percussion“ ir „Perpetuum Ritmico“.

„Giunter Percussion“.<br>Organizatorių nuotr.
„Giunter Percussion“.<br>Organizatorių nuotr.
„Perpetuum Ritmico“.<br>I.Tračums nuotr.
„Perpetuum Ritmico“.<br>I.Tračums nuotr.
„Giunter Percussion“.<br>Organizatorių nuotr.
„Giunter Percussion“.<br>Organizatorių nuotr.
„Giunter Percussion“.<br>D.Grodzs nuotr.
„Giunter Percussion“.<br>D.Grodzs nuotr.
„Giunter Percussion“.<br>D.Grodzs nuotr.
„Giunter Percussion“.<br>D.Grodzs nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Festivalio „Gaida" inf.

2022-11-03 11:06

Festivalį „Gaida“ šiemet ženklina šūkis „DOUBLE“ – tai 2022 metus reflektuojanti ir „dvigubais“ elementais prisodrinta programa, kurioje gausu dvigubų koncertų, išskirtinių atlikėjų duetų ir kitų „dvigubą“ temą išreiškiančių programos aspektų.

„Giunter Percussion“ ir „Perpetuum Ritmico“ koncertas pasiūlys dvigubą mušamųjų instrumentų jėgą. Šio koncerto sceną užpildys gausybė įvairiausių perkusinių instrumentų, kurie prabils šiuolaikinės muzikos žvaigždės Iannio Xenakio kūrinių kalba. Taip festivalis „Gaida“ pažymės garsiojo XX a. muzikos vizionieriaus, kompozitoriaus ir architekto 100 metų jubiliejų.

„Giunter Percussion“ yra žymiausia Lietuvos mušamųjų grupė. Ansamblį 1995 m. įkūrė charizmatiškasis perkusijos meistras Pavel Giunter. Lietuvoje tai buvo pirmasis tokio pobūdžio perkusininkų ansamblis (anuomet jis vadinosi „Vilniaus mušamieji“). Publikos pripažinimo Lietuvoje ir svetur sulaukusi grupė dažnai pasirodo festivaliuose Voketijoje, Italijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Danijoje. Nemažą repertuaro dalį sudaro specialiai šiam ansambliui parašyti kūriniai. „Giunter Percussion“ yra koncertavę su daugeliu garsių klasikinės ir džiazo muzikos atlikėjų.

Šį kartą „Giunter Percussion“ vienija jėgas su geriausia Latvijos perkusininkų grupe „Perpetuum Ritmico“. Įkurta 2014 m., grupė greitai pelnė pripažinimą. Ansamblio nariai Guntars Freibergs, Mikus Bāliņš ir Edvards Paulis Muzikants yra žinomi atlikėjai, kurių interpretacinis braižas buvo formuojamas tiek Latvijoje, tiek užsienyje. „Perpetuum Ritmico“ apibūdinamas kaip veržlus, charizmatiškas, meistriškas ir kūrybiškas ansamblis. Jų repertuaras apima plačią stilių ir naudojamų instrumentų paletę, o atliekama muzika – nuo folkloro iki šiuolaikinės kūrybos.

„Giunter Percussion“ ir „Perpetuum Ritmico“ koncerte nuskambės Iannio Xenakio kūriniai, tapę ryškia XX a. klasika. Tai – „Rebounds A ir B“ (1987–1989), „Okho“ (1989) ir „Pléïades“ (1978). Pastarasis kūrinys, laikomas vienu įspūdingiausių visame pasaulio mušamųjų muzikos repertuare, yra sukurtas originaliems, specialiai pagamintiems ir retiems perkusiniams instrumentams, kurių įspūdingas skambesys iškart įtraukia klausytojus į šio stambaus (virš 40 min.) ir gaivališko kūrinio eigą. Xenakio „Pléïades“ šiame koncerte Lietuvoje nuskambės pirmą kartą.

Iannis Xenakis (1922–2001) buvo vienas iš muzikinio avangardo lyderių, eksperimentavęs su kompozicinėmis technikomis, kurios tapo neatsiejama šiuolaikinės muzikos žodyno dalimi. Pirmiausia Xenakis įgijo statybos inžinieriaus išsilavinimą. 1947 m., trejus metus praleidęs kovodamas prieš nacių okupaciją, iš Graikijos pabėgo į Prancūziją ir ten apsigyveno. Kaip architektas Xenakis bendradarbiavo su žymiuoju Le Corbusier.

1952 m. Xenakis lankė kompozicijos pamokas pas Olivier Messiaeną, kuris pasiūlė Xenakiui pritaikyti savo mokslinį išsilavinimą muzikoje. Kūrėjas suformavo savitą stilių, grįstą matematikos, architektūros principais ir žaidimų teorijos procedūromis. Šis stilius Xenakį iškėlė tarp šiuolaikinės muzikos lyderių. Visgi, kad ir kokiu stiliaus savitumu pasižymėtų, Xenakio partitūros taip pat išlaiko ir gaivališką energiją.

Patirti gaivališką mušamųjų muzikos energiją su grupėmis „Giunter Percussion“ (Lietuva) ir „Perpetuum Ritmico“ (Latvija) kviečiantis koncertas „Xenakis 100“ – lapkričio 4 d., penktadienį, 19 val., renginių erdvėje „Kablys+Kultūra“. Bilietus platina „Kakava.lt“.

Festivalis „Gaida 2022“ vyks iki lapkričio 6 d., visa festivalio renginių programa skelbiama tinklapyje www.gaida.lt.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Vilniaus miesto savivaldybė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Seimo opozicijos komentarai apie Vyriausybę ir gynybos finansavimą