Festivalis „Vievio džiazo klavišai“ – Dainiaus Pulausko dovana gimtinei

Vienas iškiliausių šiandienos Lietuvos džiazo kūrėjų, pianistas, klavišininkas, išskirtinis lyderis bei savitas kompozitorius, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas Dainius Pulauskas yra vievietis. Štai todėl ir seniai puoselėtai svajonei – džiazo festivaliui – įgyvendinti jis pasirinko gimtąjį Vievį. Pasidalino šia idėja su Vievio kultūros centro direktore Audrone Stepankevičiūte, ir šiandien, lapkričio 4-ąją, Vievio kultūros centre startuoja Pirmasis festivalis „Vievio džiazo klavišai“!

 D.Pulauskas.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 D.Pulauskas.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 D.Pulauskas.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 D.Pulauskas.<br> V.Suslavičiaus nuotr.
 D.Pulauskas.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Pulauskas.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Pulauskas.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Pulauskas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Julija Kirkilienė

Nov 4, 2022, 10:03 AM

D.Pulauskas – jo iniciatorius, meno vadovas, vienas iš pagrindinių organizatorių, festivalio muzikinio šaukinio autorius. Renginio ženklą sukūrė Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Rimvydas Kepežinskas.

Festivalyje „Vievio džiazo klavišai“ bus pristatyti žymūs Lietuvos džiazo pianistai ir kūrėjai. Pagrindinė festivalio figūra – DŽIAZO PIANISTAS. Jis – ir solo programų atlikėjas, ir džiazo kamerinio ansamblio narys. Tokio žanro džiazo festivalis yra pirmas ir kol kas vienintelis Lietuvoje.

Kaip sakė pats kompozitorius, Vievis – jo gimtasis miestas, jam jis jaučia daug sentimentų, todėl pirmoji festivalio diena bus tarsi autorinis vakaras, kuriame maestro savo kompozicijas pristatys solo ir su įvairios sudėties grupėmis: duetu, trio, kvartetu, kvintetu, Dainiaus Pulausko grupe (Veronika Povilionienė, Valerijus Ramoška, Liutauras Janušaitis, Tomas Botyrius, Tomas Maslauskas, Armanas Isojanas, Arkadijus Gotesmanas, Augustas Baronas).

Kiti trys festivalio koncertai džiazo mėgėjus pakvies lapkričio 5, 12 ir 19 dienomis. Juose savo kūrybą vieviečiams ir svečiams pristatys žymūs klavišininkai Egidijus Buožis, Vytis Smolskas, Andrejus Polevikovas, Dmitrijus Golovanovas, Richardas Banys, Krzysztofas Kobyliński (Lenkija) – solistai ir instrumentinių ar vokalinių-instrumentinių džiazo ansamblių dalyviai, todėl gėrėsimės ir džiazo grupių Girmantė ir A. Polevikovo kvartetas, „Veronika ChiChi Quintet“, Trio „Neda / Labutis / Banys“ kompozicijomis. Festivalio koncertus ves Darius Užkuraitis.

D.Pulauskas tiki, kad mažas periferijos miestas Vievis taps profesionaliosios džiazo muzikos scena ne tik šio lapkričio savaitgaliais. Jis viliasi kad džiazo festivaliai ateityje bus rengiami kasmet ir taps tradiciniais.

„Simboliška, kad džiazo pjesę „Vievis“ parašiau gana seniai, taip norėdamas atiduoti duoklę gimtajam miestui. Groju šį kūrinį visuose savo koncertuose visame pasaulyje, skleisdamas žinią apie šį gražų miestą. Prieš kelias savaites koncertavau Švedijoje Jonšiopingo mieste ir JAV, Vašingtone, kur kūrinį „Vievis“ pirmu numeriu atlikau Amerikos Valstybių organizacijos rūmuose ir Kenedžio centre“, o dabar ją grosiu ir Vievyje“, – pasakojo džiazo virtuozas.

Pasak D.Pulausko, Vievyje džiazas iki šiol nebuvo populiarus. Kodėl? Nebuvo tinkamos salės, kurioje būtų tokia gera akustika, kokia yra naujame Vievio kultūros centre. Šis miesto kultūros židinys dabar tinka ne tik garsiems Lietuvos, bet ir užsienio atlikėjams. Maestro Vievio kultūros namų kokybę įvertinti gali todėl, kad su Dainiaus Pulausko grupe (DPG) yra aplankęs gal daugiau nei pusę pasaulio šalių, išbandęs visas svarbiausias pasaulio džiazo scenas.

D.Pulauskas savo nuoširdžia, emocinga kūryba pelnė vieno įdomiausių Europos „fusion“ džiazo kompozitorių reputaciją ir ne kartą atstovavo šalies džiazui europiniuose projektuose, o DPG netgi tapo Lietuvos kultūros ambasadore svarbiuose valstybiniuose renginiuose. Tad kompozitoriumi patikėti gali ne tik vieviečiai, bet ir aplinkinių bei tolesnių rajonų, didmiesčių muzikos mėgėjai. Jiems belieka sekti reklamą ir traukiniu, autobusu ar nuosavu transportu vakarais pasukti į Vievį, kur visi renginiai su profesionaliais atlikėjais yra nemokami.

Projektą „Festivalis „Vievio džiazo klavišai“ įgyvendina Vievio kultūros centras, finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Elektrėnų savivaldybė, rėmėjos: vietos verslo įmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.