Paskutinį festivalio „Gaida 2022“ šeštadienį – intriguojančios elektroninės muzikos ir scenos menų premjeros

Tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“ jau daugelį metų nemenką dėmesį skiria šiuolaikinei elektroninei muzikai, audiovizualinei skaitmeninei kūrybai bei jos sąveikai su kitais scenos menais. Siekiant dar labiau paskatinti šių meno sričių kūrėjus, praėjusį pavasarį buvo paskelbtas atviras kvietimas „Gaida Open Call“, po kurio buvo atrinkti nauji projektai bei pasirodymai, pristatomi šiemetiniame festivalyje „Gaida 2022“.

Garsus elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas B.Frostas pirmą kartą pasirodys Lietuvoje.<br>S.Kheradpejouhrszo nuotr.
Garsus elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas B.Frostas pirmą kartą pasirodys Lietuvoje.<br>S.Kheradpejouhrszo nuotr.
Garsus elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas B.Frostas pirmą kartą pasirodys Lietuvoje.<br>Á.Kristjans nuotr.
Garsus elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas B.Frostas pirmą kartą pasirodys Lietuvoje.<br>Á.Kristjans nuotr.
Tarpdisciplininis pasirodymas „Collective Unconscious“ („Kolektyvinė pasąmonė“) sujungs modernų šokį ir šiuolaikinę elektroninę muziką.
Tarpdisciplininis pasirodymas „Collective Unconscious“ („Kolektyvinė pasąmonė“) sujungs modernų šokį ir šiuolaikinę elektroninę muziką.
Elektroninės muzikos autorius E.Seilius savo projektu „Sacrificus“ klausytoją kviečia patirti seno ir naujo sintezę, perteikdamas ramybės ir taikos poreikį.
Elektroninės muzikos autorius E.Seilius savo projektu „Sacrificus“ klausytoją kviečia patirti seno ir naujo sintezę, perteikdamas ramybės ir taikos poreikį.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-11-04 12:24

Pirmasis projektas buvo pristatytas spalio 21 d., kai savo naują kūrinį „Concussssion“ atliko JAV elektroninės muzikos atlikėja Amma Ateria. Kiti du nauji projektai rengiami lapkričio 5 d. prieš pat garsiojo Beno Frosto pasirodymą: renginių erdvėje „Kablys + Kultūra“ nuskambės elektroninės muzikos kūrėjo ir atlikėjo Edmundo Seiliaus (NIM) kompozicija „Sacrificus“ bei tarpdisciplininės kūrybinės komandos elektroninės muzikos ir scenos meno projektas „Collective Unconscious“. Į abu šiuos projektus įėjimas laisvas! 

Elektroninės muzikos autorius E.Seilius, kitaip žinomas NIM pseudonimu, savo projektu „Sacrificus“ klausytoją kviečia patirti seno ir naujo sintezę, perteikdamas ramybės ir taikos poreikį, savyje koduojančius seniausius lietuviško mąstymo ypatumus, išreikštus šiuolaikinio skambesio priemonėmis.

Pagrindinė projekto medžiaga – autentiški kantičkų įrašai. Kantičkų giedojimas buvo savita ilgalaikė lietuvių tautos tradicija. Šis projektas sinkretizuoja jau turimą autentišką paveldą, perkeldamas jį į skaitmeninę erdvę bei taip iškeldamas nebylų klausimą, kaip virtualumas ir skaitmenizacija gali paveikti šiandienos sakralumą. Taip pat tai pagarbos išraiška istoriniam, Lietuvos identitetą eksponuojančiam ir saugančiam reiškiniui.

Tarpdisciplininis pasirodymas „Collective Unconscious“ („Kolektyvinė pasąmonė“) sujungs modernų šokį ir šiuolaikinę elektroninę muziką. Jo autoriai ir atlikėjai – jauni menininkai: kompozitorius, idėjos autorius ir atlikėjas Domantas Pūras, šokėjai Povilas Jurgaitis, Dominyka Markevičiūtė, Elmyra Ragimova, atlikėjas Ignas Šoliūnas ir vaizdo sprendimų autorė Ema Kazlauskaitė.

Kūrybinė komanda kviečia pasvarstyti, kas yra kolektyvinė pasąmonė. Kaip ji pasireiškia mūsų gyvenimuose? Kodėl ji yra svarbi?

„Collective Unconscious“ metu atlikėjai nagrinės keturis C.G.Jungo pateiktus kolektyvinės pasąmonės archetipus: persona, anima/animus, šešėlis ir savastis. Jie ieškos, kaip šie archetipai pasireiškia jų viduje, aplinkoje ir santykyje su vienas kitu. Kūrėjai ambicingai sieks įgarsinti ir perteikti metafizinius reiškinius, kurie mūsų kasdienybėje yra neapčiuopiami. 

Po šių dviejų lietuvių kūrėjų premjerų lapkričio 5 d. renginių erdvėje „Kablys+Kultūra“ 21 val. įvyks garsaus elektroninės muzikos kūrėjo ir atlikėjo Beno Frosto pasirodymas. Londono karališkoje operoje pastatytos operos autorius, „Oskarui“ ir kitiems prestižiniams apdovanojimams nominuotų filmų ir serialų muzikos kūrėjas, garsiojo choreografo Wayne‘o McGregoro spektaklių kompozitorius, kurio elektroninė muzika veikia ne tik ausis, bet ir kūną, pirmą kartą pasirodys Lietuvoje.

B.Frostas – australų kompozitorius ir elektroninės muzikos prodiuseris, nuo 2005 metų gyvenantis Reikjavike, Islandijoje, ir kuriantis minimalistinę, instrumentinę bei eksperimentinę muziką, kuriai daro įtaką tiek klasikinis minimalizmas, tiek pankroko ir sunkiojo metalo muzika.

Jo išskirtiniai, pastatus drebinantys pasirodymai rengiami tokiuose festivaliuose kaip garsusis Monrealio MUTEK, kur B.Frostas elektroniką derino su įnirtingais elektrinių gitarų garsais. O „Unsound“ festivalyje Krokuvoje B.Frostas drauge su legendiniu Brianu Eno bei dirigentu ir kūrinio bendradautoriumi Danieliumi Bjarnasonu atliko „Music for Solaris“ premjerą.

2013 m. įvyko B.Frosto operos „The Wasp Factory“ („Vapsvų fabrikas“) pagal škotų fantasto Iaino Bankso romaną premjera Londono karališkojoje operoje.

2020 m. buvo pastatyta antroji B.Frosto opera tikrais faktais paremtu siužetu „The Murder of Halit Yozgat“ („Halito Yozgato nužudymas“, 2020 m.).

Festivalio „Gaida 2022“ šeštadienis, lapkričio 5-oji, renginių erdvėje „Kablys+Kultūra“: 18 val. 30 min. E.Seiliaus (NIM) „Sacrificus“, 19 val. 30 min. elektroninės muzikos ir scenos meno projektas „Collective Unconsious“; įėjimas laisvas.

Nuo 21 val. – garsaus elektroninės muzikos kūrėjo B.Frosto (Australija, Islandija) pasirodymas. Bilietus platina „Kakava.lt“. Festivalio „Gaida 2022“ programa skelbiama tinklapyje www.gaida.lt. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.