XXV Tarptautinis akordeono festivalis Vilnius 2022: Miko‘s Väyrynen‘o koncerte – meistriškumo ir grožio triumfas

Įpusėjo lapkritis, o drauge su juo – ir XXV Tarptautinis akordeono festivalis Vilnius 2022, skambantis įvairiose Vilniaus erdvėse. Lapkričio 18 – ąją festivalio rengėjai muzikos gurmanus kviečia į labai lauktą susitikimą – po keleto metų pertraukos Vilniuje, Rotušėje vėl koncertuoja išskirtinio talento akordeonistas virtuozas iš Suomijos Mika Väyrynen‘as!

Mika Väyrynenas.<br>Organizatorių nuotr.
Mika Väyrynenas.<br>Organizatorių nuotr.
Mika Väyrynenas.<br>H.Tuuli nuotr.
Mika Väyrynenas.<br>H.Tuuli nuotr.
Mika Väyrynenas.<br>Organizatorių nuotr.
Mika Väyrynenas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Tarptautinis akordeono festivalio Vilnius 2022 inf.

2022-11-17 12:51, atnaujinta 2022-11-17 12:59

Nors šis atlikėjas jau 40 metų karaliauja akordeono Olimpe, išlieka stebėtinai reiklus sau ir visiems koncertams ruošiasi preciziškai atsakingai. „Kad ir kiek šimtų koncertų esu sugrojęs geriausiose pasaulio salėse – sako Mika, – kiekviename koncerte pradedu lyg nuo nulio ir traktuoju jį kaip pirmąjį“. Todėl labai gerai žinome, ko tikėtis šiame pasirodyme – titaniškos ištvermės, juvelyriško tikslumo, išieškoto garso ir formos grožio.

Apie grožį savo kūriniais atlikėjas kalbės ne kartą: anot jo, šiame karo ir chaoso siaubiamame pasaulyje tiesiog būtina propaguoti pusiausvyrą, harmoniją, simetriją, tvarką, nes tai ir yra tikrasis grožis, kaip priešprieša chaosui, suirutei, triukšmui. Nors muzika negali sustabdyti žmonijos kančių, bet ji gali priminti fundamentalias tiesas apie žmogiškumą,– teigia muzikantas ir žada groti harmoningą šiuolaikinę muziką.

Tai bus jo mėgstamų autorių kūriniai, suomiškų melodijų išdailos ir, kaip jau esame įpratę tikėtis iš Mikos Väyryneno, pasaulinė premjera, šįkart – Eero Hämeenniemi „Tokata“. Taip pat koncerte nuskambės A. Piazzollos, F. Angelis, S. Myers opusai, aranžuoti paties atlikėjo, G. Muchel, N. Economou, M. Lohse, W. Brüggemann kūriniai, o su V. Podgorny fantazija „Blow, Wind, to Ukraine“ akordeonistas siunčia palaikymo žinutę Ukrainai.

Mika Väyrynen – ryški asmenybė, menininkas, užburiantis savo energija ir savikontrole, reikalaujantis tik paties aukščiausio lygio ir iš savęs, ir iš kitų. Klausyti jo stulbinamai atliekamos muzikos žmonės plūsta į prestižines sales Kinijoje, Japonijoje, JAV bei visose Europos šalyse. Mika Väyrynen koncertuoja festivaliuose su geriausiais Suomijos bei Europos šalių orkestrais, ir kaip solistas, taip pat kamerinių ansamblių sudėtyje su pasaulyje pripažintais instrumentalistais.

Aktyviai bendradarbiauja ne tik su atlikėjais, bet ir su kompozitoriais. Šiuolaikinės muzikos opusus jam dedikavo Jouni Kaipainen, Paavo Korpijaakko, Olli Kortekangas, Anatolij Kusiakov, Kirmo Lintinen, Pasi Lyytikäinen, Pehr Henrik Nordgren, Juhani Nuorvala, Bogdan Precz, Kari Rydman, Aulis Sallinen bei Erkki-Sven Tüür. Didžiulį pasaulinį susidomėjimą kelia Mikos įrašai – išleista daugiau nei 20 kompaktinių plokštelių. Muzikos kritikų puikiai įvertintos Goldbergo Variacijos įgavo kultinio CD statusą tarp profesionalų, taip pat tapo vienu geriausiai parduodamų bei žanrą reprezentuojančių įrašų.

Mika Väyrynen išpuoselėtame neeilinio sudėtingumo repertuarą sudaro originali šiuolaikinė muzika, įvairių epochų kūrinių transkripcijos, modernūs tango, koncertai su orkestru bei gausybė kamerinės muzikos. Šalia atlikėjiškos veiklos Mika nuolat veda įvairius seminarus bei dirba prestižinių konkursų žiuri nariu. Pasaulyje puikiai vertinamas kaip pedagogas, dėsto Sibelijaus muzikos akademijoje (Suomija) bei veda meistriškumo kursus įvairiose šalyse.

Išskirtinis koncertas „Pasaulio geriausieji – Mika Väyrynen“ Vilniaus miesto rotušėje lapkričio 18 dieną 19 valandą.

Bilietus platina www.bilietai.lt

Daugiau informacijos: www.akordeonofestivalis.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.