„Chordos“ koncerte „Lofte“ žada „susprogdinti“ nusistovėjusį kvartetų įvaizdį

25-čio jubiliejų švenčiantis styginių kvartetas „Chordos“ griausmingai užbaigs metus. Menų fabrike „Loftas“ gruodžio 13-ąją kolektyvas klausytojams pasiūlys įspūdingą akustinę patirtį – koncertų diptiką „Lìgi“ garso sferai ir elektriniam styginių kvartetui. Skambės Lietuvos ir Šiaurės šalių kompozitorių kūriniai bei speciali programa su Sheep Effect.

  Kvartetas „Chordos“.<br> T.Tereko nuotr.
  Kvartetas „Chordos“.<br> T.Tereko nuotr.
  Kvartetas „Chordos“.<br> T.Tereko nuotr.
  Kvartetas „Chordos“.<br> T.Tereko nuotr.
 R.Bliškevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Bliškevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 Sheep Effect.<br> M.Repečkos nuotr.
 Sheep Effect.<br> M.Repečkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 5, 2022, 10:51 AM

Minėdama solidžią sukaktį „Chordos“ šiais metais pristatė šventinę programą „Pre/pozìcijos“. Šiuo terminu dar vadinamas prielinksnis – nekaitoma kalbos dalis, nurodanti daiktavardžio santykius su kitais žodžiais, iš lotynų kalbos jis verčiamas kaip „padėtis priekyje“.

Neatsitiktinė sąsaja su lietuvių kalba, kaip teigia kolektyvas, žymi muzikos ir kalbos, styginių kvarteto ir šiuolaikinės muzikos, žmogaus ir kultūros neatsiejamų ryšių simboliką.

Dalyvauja šiandienos procesuose

Kaip primena styginių kvarteto „Chordos“ vienas iš įkūrėjų ir vadovas Robertas Bliškevičius, jubiliejinė programa atskleidžia per visą kolektyvo gyvavimo laikotarpį iš esmės nepakitusius kūrybinius tikslus bei vertybes.

„Šalies auditorijai norime pristatyti Lietuvos ir užsienio kompozitorių svarbiausius ar naujausius šiuolaikinės muzikos kūrinius. Jubiliejinė programa, jos koncepcija atskleidžia, kokiomis nuotaikomis gyvename ir šiandien.

Sukaupę tikrai didelę muzikavimo patirtį šiuolaikinės muzikos srityje, mes siekiame dalyvauti šiandienos muzikos, kultūros, visuomenės procesuose ir diskursuose. Kartu, dėmesį skirdami edukacijai, naujoms formoms, netikėtiems kūrybiniams bendradarbiavimams, norime prisidėti prieš šiuolaikinės muzikos Lietuvoje vystymosi – ne tik ieškodami ryšio su auditorija, ją plėsdami, bet taip pat inspiruodami ar prisidėdami ir prie novatoriškų kūrybinės raiškos sprendimų“, – pasakojo R. Bliškevičius.

Pirmajame koncerte „Ìš“ Nacionalinėje dailės galerijoje styginių kvartetas atliko garsių Lietuvos ir užsienio kompozitorių, reikšmingai prisidėjusių prie šiuolaikinės muzikos Pasaulyje ir mūsų šalyje raidos, kūrinius. Vilniaus dailės akademijos sporto salėje kartu su menininku Denisu Kolomyckiu „Chordos“ pristatė judesio performansą „Tar̃p“ pagal legendinį Tery Riley kūrinį „Salomėjos šokiai taikai“.

„Lofte“ bus įrengta garso sfera

Paskutinis metų programos akcentas – tariamą styginių kvarteto žanro nuobodulį tiesiog susprogdinsiantis koncertų diptikas „Lìgi“. Gruodžio 13 d. menų fabrikas „Loftas“ virs milžiniška garso sfera. Daugiau nei 20 kolonėlių kupolą specialiai šioje erdvėje įkurdins LMTA Muzikos inovacijų studijų centras.

Toks sferinės muzikos formatas ir akademinei muzikai neįprasta aplinka neabejotinai suteiks ypatingų akustinių patirčių.

Pirmojo iš dviejų koncertų metu, 19 val., klausytojai išgirs lietuvių kompozitorių premjeras – Mantauto Krukausko kūrinį „Kvartetas 1.1“, besiremiantį kelionės motyvais, bei Mato Drukteinio „Reorder“, įtrauksiantį į istorijos ir laiko spiralės nenutrūkstamą pasikartojimą.

Koncerte „Chordos“ atliks Jungtinėje Karalystėje gyvenančios Egidijos Medekšaitės dar 2010 metais sukurtą ir šiam koncertui specialiai garso sferoje išskleistą meditatyvią kompoziciją „Sinus iridum“. Autorė įgarsina vizualų mirgėjimą, kosmoso dulkėms pakylant virš Mėnulio kraterio, kai jas apšviečia Saulės spinduliai.

Programoje skambės ir jaunųjų kūrėjų iš Danijos bei Norvegijos muzika. Emilis Vodderas Kristensenas kūrinyje „Variationer af en Bekvemmelighedsflygtning“ nagrinėja iš Rytų šalių į Europą atvykstančių ekonominių migrantų problematiką. Tine Surel Lange kompozicija „Mørket“ panardins į tamsoje patiriamas būsenas – nuo visiškos ramybės iki nerimo ir baimės.

Nauja kūrybinė partnerystė

Antrajame vakaro koncerte, 21 val., „Chordos“ pakvies į valandos trukmės programą su publikai jau gerai pažįstamu bei efektingai šiuolaikinį džiazą ir eksperimentinę muziką jungiančiu saksofonininku Simonu Šipavičiumi, kuriančiu Sheep Effect pseudonimu.

Pirmą kartą su styginių kvartetu „Chordos“ pasirodysiantis S.Šipavičius žada atsipalaidavimo sesiją chaotiškuose garsų epizoduose. Čia klausytojai įvairovę ras minimalistiniuose ritmuose ir melodijose.

Žanrinių disonansų bei garsų koliažų apsuptyje Simonas saksofonais žais muziką, erdvę spalvins sferoje išskleisti elektrinių styginių instrumentų garsai. „Bumbsintys ritmai linkės galvoms kinkavimo, o kojų pirštams – pakilimų ir nusileidimų ant žemės“, – taip kūrėjas apibūdina, ko laukti jo ir „Chordos“ koncerte.

Vakaro programoje bus atliekami kūriniai iš Sheep Effect albumų, taip pat keletas naujų, dar publikai negirdėtų kompozicijų.

„Chordos“ jubiliejinę programą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Strateginiai partneriai – kultūros inovacijų agentūra „Meno genas“ ir Lietuvos kompozitorių sąjunga. Pagrindinis renginio partneris – LMTA Muzikos inovacijų studijų centras.

Į gruodžio 13 d. menu fabrike „Loftas“ Vilniuje vyksiančius koncertus „Lìgi“ bilietus rasite „Paysera Tickets“ platformoje. Detalesnė informacija apie renginius – „Chordos“ puslapyje ir Facebook tinkle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.