Staigmenos Filharmonijos scenoje: nuo „Signum“ siautulio iki pučiamųjų lyrikos

Gruodžio mėnesį Filharmonijoje netyla muzika, publikos gausu kaip niekad, koncertų įvairovėje kiekvienas randa ką nors širdžiai artimo ir ausiai mielo. Margaspalviame muzikos kaleidoskope išsiskiria du koncertai – gruodžio 14 ir 29 d.

 Vokietijos saksofonininkų kvartetas „Signum“.<br>A.Tena nuotr.
 Vokietijos saksofonininkų kvartetas „Signum“.<br>A.Tena nuotr.
 Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras.<br> LSPO archyvo nuotr.
 Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras.<br> LSPO archyvo nuotr.
 Vokietijos saksofonininkų kvartetas „Signum“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Vokietijos saksofonininkų kvartetas „Signum“.<br> D.Matvejevo nuotr.
Leifas Karlssonas.<br> D.Matvejevo nuotr.
Leifas Karlssonas.<br> D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Dec 13, 2022, 9:55 AM

Kuo jie saviti? Ogi tuo, kad scenoje karaliaus pučiamieji instrumentai. Gruodžio 14 d. į Filharmoniją grįžta garsusis Vokietijos saksofonininkų kvartetas „Signum“, o 29 d. naują programą pristato Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (buvęs „Trimitas“). Nuo fanfarų iki lyrikos – taip trumpai galima apibūdinti šiuos koncertus, laukiančius pučiamųjų muzikos mėgėjų.

„Keturi saksofonininkai, kurie sugeba įsiūbuoti pastatus“, „Jų nuostabus tobulumas yra beveik savaime suprantamas dalykas“, – taip apie 2006 m. Kelne susibūrusį „Signum“ rašė „Hamburger Abendblatt“.

Saksofonininkų kvartetas koncertuoja visame pasaulyje, nuolat ieško naujų idėjų ir novatoriškų meninių susitikimų. Jų eksperimentinį universalumą atspindi įdomios programos ir unikalios pačių ansamblio narių aranžuotės, nuspalvinančios įvairiausius kūrinius (nuo Bacho iki Piazzollos) dar sodresnėmis spalvomis.

Neretas svečias ir Lietuvoje, „Signum“ pernai Vilniaus festivalyje atliko įspūdingą programą su akordeonininku Martynu Levickiu. Vėl sugrįždami į Nacionalinės filharmonijos sceną saksofonininkai pateikia spalvingą programą, kurioje vyrauja romantikos ir džiazo dvasia – nuo iškiliųjų romantikų Jeano Sibeliaus, Antonino Dvořáko, džiazuojančių amerikiečių George’o Gershwino ir Leonardo Bernsteino iki šiuolaikinio vokiečių kūrėjo Kai Schumacherio, garsėjančio muzikiniais eksperimentais. Jo pasirodymai vadinami stilistinės alchemijos aktais, pateikiančiais dadaizmo, avangardo ir popkultūros mišinį.

Ypatingas gruodžio 14 d. koncerto įvykis – jaunos lietuvės kompozitorės Justinos Jaruševičiūtės kūrinio „Vidurnakčio lietus“ premjera. „Vidurnakčio lietus... Toks jaukus ir raminantis. Kviečiantis bent minutei pamiršti aplinkinį pasaulį ir lyg apkabinantis, kuždantis, kad viskas bus gerai.

Kompozicija „Vidurnakčio lietus“ – tai kūrinys apie mumyse esančius šiltus jausmus. Nepaisant visos neteisybės ir blogio pasaulyje, kviečiantis nors trumpam užsimiršti ir pasinerti į save. Kaip gera naktį gulėti lovoje ir klausytis lietaus! Ir žinoti, kad viskas praeina. Ir rytoj išauš nauja diena“, – sakė kompozitorė.

Šventinės lyrikos netruks ir gruodžio 29 d. koncerte „Mėlynos mano mylimosios akys“, jame gros Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras (LSPO, iki 2022 m. rudens buvęs Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“) – universalus ir atviras kolektyvas, atliekantis įvairių žanrų ir stilių muziką, rimtą pučiamiesiems orkestrams kuriamą repertuarą, puoselėjantis profesionaliąją pučiamųjų kultūrą Lietuvoje.

Kaip ir kiekvienais metais, LSPO (meno vadovas ir vyr. dirigentas Leifas Karlssonas (Švedija), vadovas Antanas Kučinskas) tęsia šventinių koncertų tradiciją ir metų pabaigoje kviečia ištikimuosius klausytojus į ypatingą šventę – tarpžanrinį (cross-genre) koncertą, kuriame populiarūs ir rečiau skambantys klasikos, džiazo, world, pop, orkestrinės ir kamerinės muzikos opusai susipins į vientisą audinį, siejamą bendros temos, asociatyviai kylančios iš Gustavo Mahlerio dainos „Mėlynos mano mylimosios akys“.

Šis koncertas – tai muzikinis pastišas, kviečiantis įvairiausių stilių ir skonių sambūviui: elegancijai ir ekstravagancijai, paprastumui ir konceptualumui, lyrikai ir energijai. Klausytojų laukia tikra muzikinė puota, atliepianti jausmų paletę metams besibaigiant – nostalgiją, skaidrų liūdesį, viltį, džiugesį.

Koncerte su LSPO muzikuos solistai Vytautas Juozapaitis (baritonas), Peytonas Hallas Magalhaesas (violončelė), Indrė Jonaitytė (trimitas), diriguos Leifas Karlssonas. Skambės Gustavo Mahlerio, Antonio Vivaldi, Leonardo Bernsteino, Friedricho Gouldos ir kitų kompozitorių kūriniai.

Koncertas „Signum“. Šventė su saksofonų kvartetu“ Filharmonijos Didžiojoje salėje vyks gruodžio 14 d., trečiadienį, 19 val., o „Mėlynos mano mylimosios akys. LSPO, Leif Karlsson“ – gruodžio 29 d., ketvirtadienį, 19 val. Laukiame pučiamųjų muzikos mėgėjų!

Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti šį sezoną siūlomu abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 82-ąjį koncertų sezoną remia „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.