„Užburtų akių“ dailininkė Indrė Pačėsaitė: „Idėją šokėjų kostiumams pasiūlė mikroschemos“

Jau šeštadienį jaunoji Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro publika rinksis į premjerą – baletą „Užburtos akys“ pagal Wolfgango A. Mozarto muziką. Spektaklio scenografė ir kostiumų autorė Indrė Pačėsaitė atskleidžia, apie ką bus spektaklis ir kokia netikėta detalė padiktavo idėją jo kostiumams.

Indrė Pačėsaitė.<br>Austėja Lapėnaitė.
Indrė Pačėsaitė.<br>Austėja Lapėnaitė.
„Užburtos akys“. Repeticija. LNOBT.
„Užburtos akys“. Repeticija. LNOBT.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Baltrušaitytė, LNOBT

Dec 15, 2022, 11:10 AM, atnaujinta Dec 15, 2022, 11:37 AM

Spektaklio „Užburtos akys“ istorija paremta prieš 200 metų mirusio rašytojo Ernsto Theodoro A. Hoffmanno (1776–1822) pasaka „Smėlio žmogus“, tačiau baleto kūrėjai vokiečių romantiko pasakos veikėjus perkėlė į šiuos laikus.

„Tai spektaklis apie naują pasaulį, kuris yra linksmas, įdomus, smalsus, bet kartu turintis savo iššūkių“, – sako šįkart savo kolegei choreografei Editai Stundytei kaip dailininkė padedanti Indrė Pačėsaitė.

Pasak jos, pirminis spektaklio kostiumų idėjos įkvėpimo šaltinis buvo mikroschemos, be kurių neapsieina joks šiuolaikinis kompiuteris, ir jose esantys „siūlai“, susijungiantys į tam tikras linijas.

Dailininkė pasakoja, kad pagrindiniu iššūkiu scenografijai tapo spektaklio rodymo vieta: „Užburtos akys“ vaidinamos LNOBT Didžiosios salės avanscenoje, kurią nuo pagrindinės scenos erdvės skiria nuleista geležinė uždanga.

„Tą uždangą būtinai reikėjo sujungti su kuriamo spektaklio meniniu vaizdu į bendrą visumą.

Tai ir inspiravo būtent tokią, vaizdo projekcijomis praturtintą scenografiją, o ne kitokią. Kartu su videomenininku Mariumi Vilčinsku ilgai galvojome, kokie vaizdai galėtų matytis tose projekcijose.

Apsisprendėme, kad jie turėtų būti ne realistiniai, o labiau futuristiniai. Kita vertus, norėjosi, kad spektaklis vaikams atkartotų vaikiškų piešinių linijas ir nuotaikas. Taigi spektaklis bus nuotaikingas, linksmas, spalvingas, išraiškingas ir lengvai suvokiamas“, – neslepia I. Pačėsaitė.

Baleto vaikams „Užburtos akys“ premjera LNOBT – gruodžio 17 ir 31 d. 12 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.