Naujųjų išvakarėse – Filharmonijos muzikiniai sūkuriai

Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje įprasta Kalėdų savaitę švęsti ir į Naujuosius metus įžengti su muzika. Tradicijų laikomasi ir šiemet. Filharmonija sveikina publiką artėjančių šv. Kalėdų proga ir kviečia į šventinės savaitės koncertus, vyksiančius gruodžio 27–31 d.

 Lietuvos ncionalinė filharmonija.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos ncionalinė filharmonija.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos ncionalinė filharmonija.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos ncionalinė filharmonija.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LNSO šventinės muzikos sūkuryje.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LNSO šventinės muzikos sūkuryje.<br> D.Matvejevo nuotr.
Šventinės muzikos sūkuryje.<br> D.Matvejevo nuotr.
Šventinės muzikos sūkuryje.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Čiurlionio kvartetas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Čiurlionio kvartetas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LVPO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 LVPO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Koncerto laukimas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Koncerto laukimas.<br> D.Matvejevo nuotr.
 „Duo Bandini-Chiacchiaretta“.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 „Duo Bandini-Chiacchiaretta“.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Dec 20, 2022, 10:14 AM

Čia bus visko – nuo pakilaus baroko ir skaidrios klasikos iki populiarių Vienos operų bei operečių arijų. Į muzikos sūkurius pasinėrę netruksime sulaukti ir Naujųjų, 2023 metų, žadančių ne ką menkesnes muzikines patirtis, pažintis, atradimus.

„Metams baigiantis norime publikai priminti mūsų 82-ojo koncertų sezono moto – skambančios istorijos. Tikime, kad kiekvienas, apsilankęs Filharmonijoje, gali papasakoti savo koncertinės patirties istorijų, pasidalinti muzikantų pasakotų istorijų įspūdžiais, pažerti vertingų įžvalgų, kilusių besiklausant muzikos.

Kalėdų savaitę linkime, kad visos šios istorijos įgautų šiek tiek paslapties, persismelktų stebuklo laukimu ir jo išsipildymu bei lydėtų į naujus metus, kupinus istorijų tęsinio bei naujų idėjų ir siužetų. Keliaukime išvien ir kurkime muzikos istoriją kartu“, – kvietė Lietuvos nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė.

Kalėdų muzikos savaitę Filharmonijoje koncertuos ir Georgo Friedricho Händelio bei Wolfgango Amadeaus Mozarto kūrinių programą atliks Lietuvos kamerinis orkestras ir jo meno vadovas, smuikininkas Sergejus Krylovas bei solistė Lina Dambrauskaitė (gruodžio 27 d. 19 val.), Lotynų Amerikos pipirų tango ritmu pažers „Duo Bandini-Chiacchiaretta“ su Čiurlionio kvartetu ir kontrabosininku Donatu Bagursku (gruodžio 28 d. 19 val.), tarpžanrinį (cross-genre) koncertą surengs Leifo Karlssono diriguojamas Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir solistai (gruodžio 29 d. 19 val.).

Pastarajame koncerte populiarūs ir rečiau skambantys klasikos, džiazo, „world“, pop-, orkestrinės ir kamerinės muzikos opusai susipins į vientisą audinį, siejamą bendros temos, asociatyviai kylančios iš Gustavo Mahlerio dainos „Mėlynos mano mylimosios akys“.

Gruodžio 31 d. Nacionalinė filharmonija klasikinės muzikos mėgėjus tradiciškai suburs Lietuvos nacionalinio simfoninio (LNSO) ir Lietuvos kamerinio (LKO) orkestrų bei Valstybinio Vilniaus kvarteto (VVK) koncertuose.

18 ir 20 val. Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje LKO ir Sergejus Krylovas atliks Felixo Mendelssohno ir Josepho Haydno kūrinių programą „Atsisveikinimo simfonija Naujiesiems“. 19 val. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje vyksiančiame Naujamečiame vakare su VVK muzikuos pianistas Lukas Geniušas ir kontrabosininkas Donatas Bagurskas, skambės Stanisławo Moniuszko ir Franzo Schuberto kūriniai.

O pačioje Filharmonijoje 19 val. griaudės „Simfoninė salvė Naujiesiems“. Ją klausytojams dovanos Vilmanto Kaliūno diriguojamas LNSO, solistai Aistė Pilibavičiūtė (sopranas) ir Tomas Pavilionis (tenoras). Beje, šios programos skambės ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose, tad muzikinės istorijos žengiant į naujus metus pasklis kur kas plačiau.

82-ąjį koncertų sezoną 2023 metais pratęs per penkiasdešimt naujų koncertų, didžioji dalis jų jau skelbiama Filharmonijos interneto svetainėje. Kitais metais Filharmonija įsilies į Vilniaus 700-ojo gimtadienio renginių sūkurį, tad nemažai programų bus skirta būtent šiai progai. Savaip su tuo susiję ir pirmieji didesni sausio koncertai.

Vilniaus ir visos Lietuvos istorijai svarbią Sausio 13-osios datą primins sausio 14 d. rengiamas simfoninės muzikos koncertas „Laisvės šviesa virš Baltijos. LNSO, Dalia Kuznecovaitė, Erki Pehk“.

Laisvės gynėjų dieną minint skambės trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – šiuolaikinių kompozitorių muzika. O sausio 19 d. koncertu „Skamba Filharmonijos vargonai! LKO, Karolina Juodelytė, Renata Marcinkutė-Lesieur, Džeraldas Bidva, Adrija Čepaitė“ bus pradėtas Filharmonijos vargonų 60-mečiui skirtas renginių ciklas, priminsiantis apie vargonų kultūros svarbą Vilniui ir visai mūsų šaliai.

Vis dar besidairantiems kalėdinių dovanų verta pasidomėti Filharmonijos koncertais ir dovanoti artimiesiems bilietus į kito pusmečio koncertus.

Kalėdas švęskime kartu gruodžio 27–31 d. koncertuose susitikime kitais metais! Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti šį sezoną siūlomu abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 82-ojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.