„Arbatvakarių“ teatras kviečia puodeliui arbatos su Stanislawu Moniuszka

Į Vilniaus rotušės didžiąją salę grįžta didelio publikos susidomėjimo sulaukęs „Arbatvakarių“ teatro spektaklis „Namų dainos“.

 Spektaklis prikelia XIX a. asmenybes.<br> Rengėjų nuotr.
 Spektaklis prikelia XIX a. asmenybes.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2023, 11:25 AM

„Arbatvakariai“ savo repertuare jau turi visą virtinę dokumentinių spektaklių, kurių dalyviai ir žiūrovai prie puodelio arbatos Marijos ir Jurgio Šlapelių namų-muziejuje ar teatro būstinėje Liepkalnio gatvėje prisimena iškilias mūsų krašto asmenybes, jų istorijas.

Naujausia „Arbatvakarių“ iniciatyva – vilniečius suburti drauge švęsti sostinės 700 metų jubiliejų Vilniaus rotušėje – senajame miesto teatre (su pertraukomis čia veikusiame 1785–1914 m.).

Ta proga teatras parengė ciklą „Pasivaidenimai senajame Vilniaus miesto teatre“, kurių pirmasis – spektaklis „Namų dainos“ jau buvo parodytas gruodžio 1-ąją ir vėl grįžta į šią sceną sausio 4-ąją.

Spektaklyje lietuviškai skamba Vilniuje gyvenusio ir kūrusio kompozitoriaus, vargonininko, dirigento, pedagogo Stanislawo Moniuszkos (1813–1872) dainos iš „Namų dainyno“.

Kūrėjai nukelia žiūrovus į XIX a., žinomą kaip gražiausia Vilniaus teatro epocha. Pati „Arbatvakarių“ šeimininkė ir naujojo spektaklio režisierė Eglė Tulevičiūtė persikūnija į Marcianną Morawską, XIX a. pradžioje buvusią Vilniaus miesto teatro direktore.

Ji publikai primena, kad anuomet čia įvyko ir pasaulinę šlovę pelniusios S.Moniuszkos operos „Halka“ koncertinė premjera diriguojant autoriui.

Maža to, publika sužino dar ir tai, už ką anuomet dainininkams grėsdavo baudos ir kaip išdidžiai jie jas sumokėdavo. Aktoriai Kristijonas Siparis, Odeta Pocevičiūtė, Nerijus Račkaitis, vaidinantys dainininkai Dainius Puišys ir Vilhelmina Mončytė, pianistė Eglė Perkumaitė įsuka salę į smagių nuotykių karuselę, pasakodami apie Vilniuje gyvenusį ir kūrusį pasaulinio garso kompozitorių, operos „Halka“ autorių S.Moniuszką.

Juk 18 gražiausių savo kūrybos ir meilės metų kompozitorius praleido Vilniuje, buvo Šv.Jonų bažnyčios vargonininkas, dirbo Vilniaus miesto teatro orkestro dirigentu, rengė koncertus, sukūrė daugiau kaip 700 dainų, kurias sudėjo į rinkinį „Namų dainynas“.

Jas sukurti kompozitorių įkvėpė kelionės po mūsų kraštą. Šios dainos, ko gero, pirmą kartą šiame spektaklyje atliekamos lietuviškai. Jame XIX a. Vilniaus kultūrinio gyvenimo kontekstą primena ir Julijaus Slovackio bei Vladislovo Sirokomlės eilės.

Na, o koks arbatvakaris be arbatos? Nors šįkart jis rengiamas teatre, arbatvakariška tradicija bus išsaugota. 

„Arbatvakarių“ teatro spektaklis „Namų dainos“ bus rodomas Vilniaus rotušės salėje sausio 4 d. 18.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.