Lietuvos kamerinis orkestras kviečia patirti Mozarto muzikos efektą

Per visą savo gyvavimo istoriją daug dėmesio Wolfgango Amadeaus Mozarto kūriniams skiriantis Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) publikai siūlo vėl pasinerti į nuostabią šio Vienos klasiko muziką. Sausio 28 d. Nacionalinės filharmonijos scenoje skambės orkestro muzikos programa „Mozarto muzikos efektas“.

I. Pranskutė ir M. Brajkovičius.<br>D. Posse nuotr.
I. Pranskutė ir M. Brajkovičius.<br>D. Posse nuotr.
I. Pranskutė ir M. Brajkovičius.<br>D. Posse nuotr.
I. Pranskutė ir M. Brajkovičius.<br>D. Posse nuotr.
 M.Stakionis.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Stakionis.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos kamerinis orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos kamerinis orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos kamerinis orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Lietuvos kamerinis orkestras.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

2023-01-24 11:40

Scenoje su orkestru pasirodys dirigentas Martynas Stakionis, solistai Ieva Pranskutė (smuikas) ir Mislavas Brajkovićius (violončelė, Kroatija). Programoje greta Mozarto muzikos skambės lietuvių klasiko Juliaus Juzeliūno kūryba.

Mozarto muzika užima ypatingą vietą LKO repertuare. Ji reguliariai skamba šio orkestro koncertuose, yra įamžinta ir įrašuose: įrašytos jo simfonijos ir opera „Don Žuanas“ („Melodija“), griežti visi instrumentiniai koncertai. Ir kiek dažnai beskambėtų, visada susilaukia didžiulio publikos susidomėjimo. Iš kur tas aukso fondo populiarumas?

W. A. Mozarto muzikos fenomeną radijo laidoje „Audiologai“ yra taikliai apibūdinęs kompozitorius Giedrius Kuprevičius: „Mozarto muzika turi tiek paslapčių, kiek kartų ją ir klausysi. Ji, kaip ir vaikystėje skaitytos pasakos, su metais atveria kitų prasmių, kitų minties sluoksnių, skelbia kitus klausimus ir laukia kitokių atsakymų.“ Gal tai ir traukia klausytojus ir atlikėjus nuolat grįžti prie Mozarto?

Šįkart LKO rengiamoje programoje skambės W. A. Mozarto Adagio ir Fuga c-moll styginiams, Sinfonia concertante smuikui, altui ir orkestrui Es-dur (Mislavo Brajkovićiaus adaptacija violončelei) ir Simfonija Nr. 36 C-dur („Linco“). O visa programa primins kitą gerą LKO tradiciją – šalia klasicizmo šedevrų daug dėmesio skirti šiuolaikinės muzikos interpretacijoms, lietuvių kompozitorių kūrybai.

XVIII a. Austrijos sūnaus W. A. Mozarto muzika derės su XX a. mūsų tautiečio J. Juzeliūno kūryba. Bus atliktas šio kompozitoriaus neoklasicizmo bruožais pasižymėjusio vidurinio kūrybinio laikotarpio kūrinys – Poema-koncertas styginių orkestrui.

Orkestrui diriguos užsienio scenose sėkmingai pasirodantis Martynas Stakionis, studijavęs Hamburge ir Antverpene, daug dėmesio skiriantis operos žanrui ir stambios formos muzikos veikalams. Dirigentas yra pasirodęs įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose Vokietijoje, Šveicarijoje, Čekijoje, dirbo su tokiais kolektyvais kaip „Kremerata Baltica“, Vienos, Mozarteumo, Hamburgo, Baltijos jūros filharmonijos, Lietuvos nacionalinis ir valstybinis simfoniniai ir kiti orkestrai.

Atskirai verta pristatyti ir šio vakaro solistus. Jaunosios kartos vilnietė smuikininkė Ieva Pranskutė, būdama šešerių, jau griežė kaip solistė su LKO. Dabar ji kaip solistė ir kamerinės muzikos atlikėja koncertuoja daugelyje Europos valstybių, Indijoje, Kinijoje, yra griežusi solo su Šv. Kristoforo, Kauno simfoniniu, LKO, „Wiener Mozart Orchester“, „Imperial Orchester“, „Junge Philharmonie Wien“ orkestrais. Smuikininkė dalyvauja įvairiuose muzikiniuose projektuose, festivaliuose, yra sero Yehudi Menuhino organizacijos „Live Music Now“ atlikėja.

Violončelininkas iš Kroatijos Mislavas Brajkovićius yra daugelio tarptautinių konkursų laureatas, dalyvauja įvairiuose festivaliuose (Amsterdamo violončelės bienalė, Štirijos kamerinės muzikos, „Loisiarte“, ISA, „Wien Modern“, Dubrovniko vasaros). M. Brajkovićius yra koncertavęs tokiose koncertų salėse kaip Vienos „Musikverein“ ir „Konzerthaus“, V. Lisinski (Kroatija), „Sir Mutha“ (Indija), „ORF Radiokulturhaus“ ir kitose.

Orkestro muzikos koncertas „Mozarto muzikos efektas. LKO, Ieva Pranskutė, Mislav Brajković, Martynas Stakionis“ vyks sausio 28 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti šį sezoną siūlomu abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 82-ojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.