„Organum“ koncertų salė sulauks muzikos titanų

Muzikos titanai – taip užsienio kritikų vertinamas Vaidman-Krasovsky duetas iš Izraelio šių metų vasario 3 d. pasirodys „Organum“ koncertų salėje. Duetas taip vadinamas ne veltui – jo nariai Vera Vaidman (smuikas) ir Emanuelis Krasovskis (fortepijonas) gali didžiuotis profesinės karjeros laimėjimais ir įvertinta meistryste.

 Vaidman-Krasovsky duetas.
 Vaidman-Krasovsky duetas.
 Vaidman-Krasovsky duetas.
 Vaidman-Krasovsky duetas.
 Vaidman-Krasovsky duetas.
 Vaidman-Krasovsky duetas.
Duetas su smuiko legenda I.Sternu (kairėje).
Duetas su smuiko legenda I.Sternu (kairėje).
  V.Vaidman su Z.Mehta.
  V.Vaidman su Z.Mehta.
Daugiau nuotraukų (5)

Ieva Kananavičiūtė, muzikologė

Jan 28, 2023, 4:33 PM

Šiame koncerte duetas atliks kone sudėtingiausius Ludwigo van Beethoveno ir Franzo Schuberto opusus smuikui ir fortepijonui. „The Washington Post“ E. Krasovskio L. van Beethoveno kūrinių interpretacijose įvertino tikslumą ir vientisą koncepciją, o „The Jerusalem Post“ F. Schuberto kompozicijų interpretacijose įžvelgė neapsakomai švelniai, sodriai ir iki sielos gelmių atskleistą muzikos lyriškumą.

Smuikininkė (ir altininkė) Vera Vaidman yra viena paskutiniųjų didžiojo smuikininko Davido Oistracho mokinių. Jos kūrybinė biografija išties įspūdinga. Dalyvaudama Isaaco Sterno meistriškumo kursuose Jeruzalės muzikos centre, smuikininkė pelnė rekomendaciją pasirodyti Marlboro kamerinės muzikos festivalyje (JAV) su tokiomis legendomis kaip Rudolfas Serkinas, Andras Schiffas ir kitais.

V. Vaidman griežė solo su Izraelio filharmonijos orkestru, diriguojamu Zubino Mehtos, su Izraelio kameriniu orkestru bei dirigentu Rudolfu Barshai, taip pat su įvairiais orkestrais Europoje, Pietų Amerikoje ir Pietų Afrikoje. Muzikė buvo išskirtinio moterų styginių orkestro „Ramat Hasharon Camerata“ meno vadovė ir koncertmeisterė. Įdomu, jog V. Vaidman yra viena tarp nedaugelio pasaulyje, atlikusių ir įrašiusių Noamo Sivano aranžuotą Franzo Liszto fortepijoninę sonatą solo smuikui.

Pianistas E.Krasovskis – Vilniuje gimęs fortepijono ir kamerinės muzikos profesorius, menų daktaras, studijavęs Vilniaus konservatorijoje, Tel Avivo Universitete ir prestižinėje Džiulijardo muzikos mokykloje Niujorke, dėstęs „Barenboim-Said“ akademijoje Berlyne. Šiuo metu jis dėsto Tel Avivo universiteto „Buchmann-Mehta“ muzikos institute.

Po daugelio metų E.Krasovskis sugrįžta į Lietuvą vieninteliam koncertui. Jis taip pat atliks žiuri komisijos pirmininko misiją Tarptautiniame J.S. Bacho konkurse, kurį rengia M.K. Čiurlionio menų mokykla.

E. Krasovskis koncertavo su Izraelio filharmonijos orkestru ir dirigentais Leonardu Bernsteinu, Carlo Rizzi, skambino legendinėje „Carnegie Hall“ koncertų salėje, pasirodė kartu su tokiais žymiais muzikais, kaip Isaacas Sternas, Natalia Gutman, Ileana Cotrubas, vedė meistriškumo kursus kone visose žymiausiose JAV, Jungtinės Karalystės, Europos, Rusijos, Australijos, Kinijos bei Pietų Korėjos aukštosiose mokyklose.

Vaidman-Krasovsky duetas yra įrašęs visas L. van Beethoveno, Wolfgango Amadeaus Mozarto ir Johanneso Brahmso sonatas bei keletą F. Schuberto kūrinių. Nors įrašai visam laikui įamžina atlikėjų interpetacijas, pastarosios ilgainiui gali keistis, tapti brandesnės.

Tuo bus galima įsitikinti artėjančiame koncerte, kuriame skambės L. van Beethoveno Sonata smuikui ir fortepijonui Nr. 9 („Kreicerio“), A-dur, op. 47, dažnai įvardijama kaip vienas sudėtingiausių (tiek dėl technikos, tiek dėl apimties) visų laikų smuiko ir fortepijono dueto repetuaro kūrinių.

Įspūdinga Sonatos techninė plėtotė ir ryškus emocinis pradas koncerte susidurs su šviesaus kolorito, lyriška, vokiškojo „Lied“ ir liaudies dainų įtaka pažymėta F. Schuberto kūryba – skambės jo Sonata smuikui ir fortepijonui Nr. 4 („Grand Duo“), A-dur, D. 574.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.