Sostinės atlikėjai J. Haydno oratorija pradės Vilniaus rotušėje prasmingą tradiciją

Vasario 1 d. 18.30 val. į koncertą Vilniaus rotušėje kviečia Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras su jungtine pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų grupe, operos solistai Lina Dambrauskaitė (sopranas), Edgaras Davidovičius (tenoras), Tadas Girininkas (bosas). Muzikantai, diriguojami orkestro meno vadovo Modesto Barkausko, atliks Josepho Haydno oratoriją „Pasaulio sutvėrimas“.

 Choras „Jauna muzika“.<br> D.Matvejevo nuotr.
 Choras „Jauna muzika“.<br> D.Matvejevo nuotr.
  M.Barkauskas ir Šv.Kristoforo kamerinis orkestras.<br> A.Baltėno nuotr.
  M.Barkauskas ir Šv.Kristoforo kamerinis orkestras.<br> A.Baltėno nuotr.
 Šv.Kristoforo kamerinis orkestras.
 Šv.Kristoforo kamerinis orkestras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 10:18 AM

Koncertas skiriamas Vilniaus 700 metų jubiliejui. Tikimasi, kad daugiau kaip prieš 200 metų Vilniaus rotušėje skambėjęs ir vėl prikeltas J. Haydno kūrinys nuo šiol čia skambės kiekvienais metais, minint Vilniaus gimtadienį.

Trijų dalių oratorija „Pasaulio sutvėrimas“ – vienas pirmųjų šio žanro veikalų, atliktų Lietuvoje. Jo pirmąjį pristatymą 1809 metais inicijavo medicinos mokslų daktaras vokietis J. Frankas, daug nuveikęs Vilniaus socialinio gyvenimo, kultūros ir universiteto labui. Beje, oratorija Vilniuje nuskambėjo anksčiau negu Vienoje. Abiejose premjerose pagrindinę soprano partiją atliko to meto garsenybė žavioji daktaro J. Franko žmona Kristina Gerardi (sopranas).

1798-aisiais sukurta oratorija „Pasaulio sukūrimas“ parašyta bibliniu siužetu pagal J. Miltono poemą „Prarastasis rojus“.

Muzikologai šią oratoriją dažnai apibūdina kaip „garsų tapybą“: klausytojai joje gali išgirsti ir riaumojančius liūtus, ir suokiančią lakštingalą, pajusti „nušvitimą“, kai Viešpats taria „tebūnie šviesa“, ir šiuos žodžius įtaigiai perteikia visas orkestras su choru.

Kurdamas oratoriją J. Haydnas dažnai kreipdavosi į Aukščiausiąjį, prašydamas stiprybės ir jėgų kūriniui užbaigti. Manoma, kad jį galėjo įkvėpti Anglijoje išgirstos G.F.Händelio oratorijos. Tačiau kompozitorius, palinkęs virš rankraščio religingumo nušviestu veidu, matyt, skirtingai negu baroko meistrai, nevengė ir švelniai nusišypsoti. „Pasaulio sutvėrimas“ yra toks pat šviesus ir „haidniškai“ lengvas, kaip ir kiti kūrėjo opusai.

Choras „Jauna muzika“ yra giedojęs šios oratorijos choro partiją Jeruzalėje bei Tel Avive su geriausiomis Izraelio muzikinėmis pajėgomis, o Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui J.Hazdno muzika yra pagrindinis repertuaras.

Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ – vienas ryškiausių ir pajėgiausių vokalinių kolektyvų Lietuvoje, įkurtas 1989 m. Nuo 1992 m. choro meno vadovas ir dirigentas – kompozitorius Vaclovas Augustinas.

Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas, garbės dirigentas – Donatas Katkus) – kolektyvas, garsėjantis universalumu, profesionalumu, menine vaizduote. Jis laukiamas svečias ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių prestižinėse koncertų salėse.

BILIETAI:

https://www.bilietai.lt/lit/renginiai/koncertai/jozefo-haidno-oratorija-pasaulio-sutverimas-381268/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.