Filharmonijoje liesis klarneto ir orkestro dialogai

Vasario 11 d. Filharmonijos scenoje numatomi muzikiniai dialogai – su Lietuvos kameriniu orkestru scenoje pasirodys 2022 m. Gento tarptautinio klarnetininkų konkurso laureatas, prancūzų klarnetininkas Arthuras Stockelis.

 A.Stockelis.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Stockelis.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Stockelis.<br>M.Trillaud nuotr.
 A.Stockelis.<br>M.Trillaud nuotr.
M.Dworzynski.<br> D.Matvejevo nuotr.
M.Dworzynski.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Dworzynski ir LKO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Dworzynski ir LKO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Dworzynski ir LKO.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Dworzynski ir LKO.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

2023-02-07 11:25

Dialogui su orkestru solistas pasirinko Wolfgango Amadeus Mozarto Koncertą klarnetui ir orkestrui. Programoje dar skambės Maksimo Berezovskio, Krzysztofo Pendereckio ir Richardo Strausso kūriniai, o prie dirigento pulto stos lenkų batutos maestro Michałas Dworzyńskis.

Lietuvos publikai, o ypač pučiamųjų muzikos gerbėjams pasisekė, mat galės mėgautis vieno prestižiškiausių konkursų laureato, pirmosios premijos nugalėtojo Arthuro Stockelio muzikavimu.

Klarnetininkas šiuo metu studijuoja Hannso Eislerio aukštojoje muzikos mokykloje Berlyne pas prof. Martiną Spangenbergą. A. Stockelis daug koncertuoja kaip solistas, kamerinės muzikos atlikėjas ir orkestrų – Liuksemburgo filharmonijos, Londono simfoninio, G. Mahlerio kamerinio, „Orchestre de Paris“ – narys.

Koncertui Lietuvoje pasirinktas Mozartas – lyg lakmuso popierėlis solisto meistriškumui skleistis, mat tai muzika, kurioje nėra už ko pasislėpti ir meistriškumu turi žibėti čia ir dabar, visu pajėgumu.

Klarneto ir orkestro dialogą moderuos patyręs batutos meistras, ne pirmą kartą Lietuvoje viešėsiantis dirigentas Michałas Dworzyńskis. Maestro yra pelnęs įvairių premijų konkursuose Didžiojoje Britanijoje, Šveicarijoje, Kroatijoje ir Pietų Korėjoje.

Jo kūrybinėje biografijoje užfiksuoti pasirodymai su pripažintais Didžiosios Britanijos kolektyvais: Londono, Londono filharmonijos, BBC, Birmingamo miesto, Karališkuoju Liverpulio filharmonijos simfoniniais orkestrais. Jis taip pat bendradarbiauja su Belgijos, Austrijos, Šveicarijos, Ispanijos, Olandijos, Japonijos, Australijos orkestrais, diriguoja ir vadovauja įvairiems Lenkijos kolektyvams.

Dirigentas yra tikras lenkų muzikos ambasadorius užsienyje. Witoldo Lutosławskio, Henryko Góreckio, Karolio Szymanowskio, Krzysztofo Pendereckio kūrinius jis atliko su garsiais užsienio kolektyvais prestižinėse scenose. K. Pendereckį pasirinko ir vasario 11 d. koncertui su LKO.

Visa vakaro programa pristatys dviejų epochų, XVIII ir XX a., muziką. Wolfgango Amadeus Mozarto Koncertas klarnetui bus sugretintas su jo amžininko iš Ukrainos, gyvenusio dar trumpiau už austrų genijų, Maksymo Berezovsky’o muzika. O štai XX a. reprezentuos Richardo Strausso „Metamorfozės“ ir Krzysztofo Pendereckio „Sinfonietta per archi“ – bene geriausiai žinomi šių kompozitorių opusai.

Orkestro muzikos koncertas „Klarneto ir orkestro dialogai. LKO, Arthur Stockel, Michał Dworzyński“ įvyks vasario 11 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visa LNF 82-ojo sezono programa – interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti šį sezoną siūlomu abonementu. LNF 82-ojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.