Teatro lankytojo portretas ir patys lankomiausi teatro renginiai 2022 metais

2022 metais Lietuvos visuomenės susidomėjimas teatru buvo didžiulis – statistika rodo, jog teatrų renginiai populiariausiose bilietų platinimo platformose www.bilietai.lt ir www.teatrai.lt praėjusiais metais buvo aplankyti virš 1,2 milijono kartų. Tai – dukart daugiau nei 2021-aisiais.

Teatras.<br>bilietai.lt nuotr.
Teatras.<br>bilietai.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

bilietai.lt inf.

2023-02-17 15:26

Siekdami išsiaiškinti, koks praėjusiais metais buvo tradicinis Lietuvos teatro lankytojas, atlikome tyrimą, kurio metu analizuota, kokie žmonės, kuriuo laiku ir kokiais teatro renginiais domėjosi daugiausiai.

Išsiaiškinome, jog labiausiai teatru besidomintys žmonės yra didžiųjų miestų – Vilniaus (62 proc.), Kauno (15 proc.) ir Klaipėdos (5 proc.) – gyventojai. Tokie rezultatai nestebina – būtent šiuose trijuose miestuose vyksta daugiausiai renginių, o Vilnius dar tituluojamas ir Lietuvos kultūros sostine.

Tikriausiai nuostabos nekelia ir faktas, jog teatre dažniausiai lankosi moterys – jos sudaro net 64 proc. teatro pasirodymų publikos. Tiesa, šis rezultatas artimas ir bendrai lankymosi renginiuose tendencijai, pagal kurią moterys yra dažniausios ne tik teatro, bet ir apskritai visų renginių lankytojos.

Kalbant apie amžių – pasirodo, pagrindinė teatro auditorija praėjusiais metais buvo jauni žmonės. Šioje kategorijoje dominavo 25–34 metų lankytojai, toliau iš eilės 35–44 ir 45–54 metų amžiaus grupės, o mažiausiai aktyvūs buvo 65+ metų žmonės.

Akivaizdu, jog didžiosios metų šventės lėmė ir tai, jog patys populiariausi mėnesiai teatro lankytojams – lapkritis ir gruodis. Šiuo periodu žmonės ne tik sau, bet ir kaip dovaną savo artimiesiems neretai rinkosi bilietus į konkretų renginį arba Bilietai.lt dovanų čekį. Pats neaktyviausias laikotarpis, suprantama, buvo vasaros mėnesiai. Taip pat tyrimas atskleidė, jog teatru žmonės domisi tolygiai visomis savaitės dienomis – skirtumas tarp populiariausios dienos (antradienio) ir mažiausiai populiarios (sekmadienio) labai nežymus.

Informacijos apie renginius didžiausiame Lietuvos bilietų platinimo tinkle „Bilietai.lt“ ir jų valdomoje platformoje „Teatrai.lt“ dažniausiai ieškoma vakarais, o pats populiariausias laikas – tarp 20–22 val. Taip pat išsiaiškinta, jog daugiau nei pusė (56 proc.) lankytojų teatro renginių ieško naudodamiesi išmaniaisiais telefonais, 44 proc. – kompiuteriais ir tik kiek daugiau nei 1 proc. naudojasi planšetiniais kompiuteriais.

„Prieš keletą metų turbūt sunkiai kas būtų patikėjęs, kad žmonės teatro renginiais labiausiai domėsis vakarais, po darbo, atsidarę savo išmaniuosius telefonus. Tipinis teatro lankytojas keičiasi kartu su besikeičiančiu laikmečiu. Kas išlieka – tai noras mėgautis teatru, kuris pastaruoju metu ne menksta, o priešingai, tik auga“, – reaguodamas į tokią statistiką komentavo „Bilietai.lt“ komercijos direktorius Simonas Sudaras.

Populiariausi teatro renginiai 2022 metais

Remdamiesi www.bilietai.lt ir www.teatrai.lt svetainių lankomumo rodikliais, pateikiame jums populiariausių 2022 metų teatro renginių bendrai ir pagal žanrus, sąrašą. Jame, be tradicinių spektaklių, tokių kaip Rolando Kazlo režisuotas spektaklis „Pamoka“, režisieriaus Tomi Janežič „Dėdė Vania“, Kirilo Glušajevo „Nuostabūs dalykai“ – ir Simono Aškelavičiaus režisuota populiariausia teatro komedija „Gal nedarom tragedijos“.

Populiariausi teatro spektakliai

„Pamoka“ E.Ionesco (rež. R.Kazlas)

„1892 metų progreso idėja“ S. T. Kondrotas (rež. Rolandas Kazlas)

„Pikų dama“ (rež. Anželika Cholina) – Anželikos Cholinos šokio teatras

„Nuostabūs dalykai“(rež. Kirilas Glušajevas) – Teatras „Kitas kampas“

„Miegantys“. Marius Ivaškevičius ( rež. Oskaras Koršunovas) – LNDT

„Gyvulių ūkis. XXI amžius“. Rimantas Kmita (George'o Orwello apysakos motyvais) (rež. Paulius Tamolė) – LNDT

„Emigrantai“ (rež. Darius Gumauskas)

„Dėdė Vania“ (rež. Tomi Janežič) – VMT

Populiariausios teatro komedijos

„Gal nedarom tragedijos“ (rež. Simonas Aškelavičius)

„Palauk, man šiandien finalas!“ (rež. Balys Latėnas)

„Neplanuotas pasimatymas“ ( rež. Ričardas Vitkaitis) – „Aktorių teatras“

„(Ne)Ištikimybės spąstai“ (rež. Ričardas Vitkaitis) – „Kitoks teatras“

Kiti teatriniai pasirodymai

Opera-performansas „Saulė ir jūra“

„Didžioji teleportacija į žaidimų pasaulį“

„Cirque du Soleil“ – „OVO“

Baletas „Gulbių ežeras“ lydimas simfoninio orkestro – International Festival Ballet

Populiariausi stand-up pasirodymai

„Humoro klubas“ su programa „Su visais padažais“

„Stand-up for Ukraine“

„Humoro klubas“ su programa „Kelyje 3“

Stonkus, Katleris & Bartuševičius: #MantaiNamie

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.