Talentingų vaikų nebūna per daug

Kovo 2 dieną Vilniaus šv.Kotrynos bažnyčioje įvyko koncertas, skirtas Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo 20-mečiui. Modesto Barkausko diriguojamas Šv.Kristoforo kamerinis orkestras akompanavo labai jauniems pianistams – Klėjai Kašubaitei, Joriui Mikužiui ir Pijui Pirogovui.

Koncerte, skirtame M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo 20-mečiui, grojo pianistai K.Kašubaitė, J.Mikužis ir P.Pirogovas.
Koncerte, skirtame M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo 20-mečiui, grojo pianistai K.Kašubaitė, J.Mikužis ir P.Pirogovas.
Keturiolikmetis P.Pirogovas – Šilutės meno mokyklos auklėtinis, keliolikos tarptautinių bei respublikinių konkursų laureatas.
Keturiolikmetis P.Pirogovas – Šilutės meno mokyklos auklėtinis, keliolikos tarptautinių bei respublikinių konkursų laureatas.
Dvylikametė K.Kašubaitė jau koncertavo Austrijoje, Vokietijoje, Ukrainoje, JAV, Ispanijoje ir kitur.
Dvylikametė K.Kašubaitė jau koncertavo Austrijoje, Vokietijoje, Ukrainoje, JAV, Ispanijoje ir kitur.
Pianistas J.Mikužis yra įvairių konkursų laureatas, muzikinių projektų dalyvis.
Pianistas J.Mikužis yra įvairių konkursų laureatas, muzikinių projektų dalyvis.
Daugiau nuotraukų (4)

Rita Aleknaitė-Bieliauskienė

2023-03-03 21:54

Palaimą siunčianti šv.Kotryna ir neatliktas darbas

Į meniškai, jaukiai apšviestą bažnyčios erdvę rinkosi netradicinė klasikinių koncertų publika. Skubėjo mamos su nedidukais mokinukais, pavieniai jaunuoliai, saujelė pedagogų ir didžiulis būrys močiučių.

Joms tikriausiai rūpėjo ne tik paklausyti gražios muzikos, bet ir susipažinti su jų vaikaičių amžiaus jaunuolių kuriamu menu. Klausytojai buvo nuostabūs: niekas nė karto nepliaukštelėjo tarp atliekamų koncertų dalių! O renginiui pasibaigus atlikėjus užvertė gėlėmis.

Gaila, kad koncerto rengėjai neparengė net ir kuklių spausdintų programėlių. Tokių prieinamų ir nebrangių technologijų laikais! Klausytojai vieni kitų klausinėjo neišgirstų ar ne taip suprastų solistų pavardžių.

Atlikėjams būtų malonu turėti savo gal pirmojo su orkestru paskambinto koncerto programėlę. Jų archyvai liudytų ir jubiliejaus faktą. Solidžiau atrodytų pats renginys. Būtų garbingai pristatytas M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas, jo kilnūs darbai.

Didysis humanistas

Iškilaus muziko, didžiosios kultūros žmogaus M.Rostropovičiaus vardas Lietuvoje skambėjo jau nuo praeito šimtmečio šeštojo dešimtmečio. Lietuvoje daug koncertavo grodamas violončele, vėliau diriguodamas. Paprastas ir geras būdas, kultūringas humoras leido bendrauti su visais muzikantais. Visada turėjo draugų.

Jo mokiniai, įvairiomis prasmėmis globojami violončelininkai Silvija Narūnaitė-Sondeckienė, Davidas Geringas, kūrybiškai bendradarbiavęs prof. Saulius Sondeckis, dirigentai, Operos ir baleto teatro direktorius Vytautas Laurušas ir kiti tų dešimtmečių muzikai galėtų daug pasakoti apie šį puikų pedagogą, muziką ir humanistinių pažiūrų žmogų.

M.Rostropovičius – žmogaus teisių ir laisvių gynėjas. Tai M.Rostropovičius įrodė Sausio 13-osios dienomis, vežęs savo pinigais nupirktus vaistus į Lietuvą, talkinęs menininkams rasti nišų atsivėrusiame pasaulyje, kruvinų Sausio įvykių Lietuvoje nuotraukas, filmuotą medžiagą rodydavęs pasaulio žurnalistams, skleidęs tiesą, o 2003-iaisiais įkūręs labdaros ir paramos fondą „Pagalba Lietuvos vaikams“.

1992 m. M.Rostropovičiui buvo įteiktas Sausio 13-osios atminimo medalis, 1995-siais – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino II laipsnio ordinas, o 2000 m. už ypatingus nuopelnus Lietuvai bei Vilniaus miestui Maestro buvo suteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio vardas.

Veiklos kryptys

Fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ veikla aprėpė ligoninėse sergančius mažuosius ir sveikuosius, siekiančius mene įprasminti savo talentą. Kaip svarbu suteikti talentingiems vaikams galimybę įgyvendinti jų svajones – sieti savo gyvenimą su profesionalia muzika, šokiu.

Fondo valdybos pirmininkės pareigas pats Maestro patikėjo smuikininkei Rasai Kubilienei. Fondas ne tik remia vaikus finansiškai, bet ir globoja. Juk jiems reikia mokytis pas geriausius pedagogus. Bręsti kaip menininkams scenoje, pasirodant su ryškiais profesionalų kolektyvais. Todėl Fondo partnerystė su Lietuvos ir kitų kraštų meno kolektyvais labai svarbi. Daug padeda Šv.Kristoforo orkestras. Šį kartą akompanavo Klėjai, Joriui ir Pijui.

Visi jie jau ne kartą buvę scenoje, laimėję ne viename tarptautiniame konkurse prizines vietas. Tačiau groti su orkestru – visada sudėtinga, atsakinga. Tačiau šventė.

Biografijoje dar viena šventė

Dvylikametė K.Kašubaitė jau koncertavo Austrijoje, Vokietijoje, Ukrainoje, JAV, Ispanijoje ir kitur. Dabar mokosi Berlyno menų universitete pas pianistą, profesorių Markusą Groh bei Vilniaus B.Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje pas profesorę Veroniką Vitaitę.

Klėja jau yra daugelio respublikinių bei tarptautinių konkursų laureatė, dukart Kijevo (Ukraina) miesto mero V.Klyčko stipendijos laimėtoja, dukart „Lietuvos maksimalistė“ (pelniusi „Maxima“ stipendijas). 2022 m. laimėjo Vilniaus miesto savivaldybės „Mažąjį Kristoforą“.

W.A.Mozartas ją lydi nuo pirmojo koncerto. „Kai jau buvau 6-erių, Rygoje tarptautiniame konkurse W.A.Mozartas man padėjo iškovoti pirmąjį Didįjį Prizą.“ Šį kartą diriguojant M.Barkauskui ji atliko trijų dalių W.A.Mozarto Koncertą A-dur, Nr. 23.

J.Mikužis taip pat yra įvairių konkursų laureatas, muzikinių projektų dalyvis. 2022 m. koncertavo su Varšuvos (Lenkija) kameriniu orkestru. Nacionalinėje M.K.Čiurlionio mokykloje mokosi pas prof. Aleksandrą Žvirblytę. Šį kartą jis skambino F.Chopino Koncerto fortepijonui Nr. 1, e-moll op.11 pirmą dalį.

Vaikinukas iš Šilutės jau koncertuoja pasaulyje

Labai muzikalus keturiolikmetis P.Pirogovas – Šilutės meno mokyklos auklėtinis, keliolikos tarptautinių bei respublikinių konkursų laureatas. Jam groti su orkestru – nebe pirmiena. Koncertuoja su kameriniais bei simfoniniais orkestrais. Nuo 2018 m. Pijų globoja tarptautinis Michelio Sogny fondas „Sos Talents“, įsikūręs Paryžiuje.

2020 m. Pijus koncertavo Ženevoje (Šveicarija), Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos renginyje, minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį. Įvairias programas skambino ir Latvijoje, Estijoje, Slovakijoje, Armėnijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje. Džiaugiasi ir Šilutė – Pijų apdovanojo už Šilutės krašto vardo garsinimą pasaulyje.

Su Šv.Kristoforo orkestru jis atliko B.Dvariono Koncertą fortepijonui Nr. 2 e-moll. Įdomu, kad sukurtas 1962 metais kūrinys skambėjo labai aktualiai, o jaunasis pianistas rado kur parodyti ir muzikalumą, ir kūrybiškumą.

Nedidelė orkestro sudėtis akompanavo neužgoždamas solistų. Dirigentas jiems buvo ypač dėmesingas, nors ir pristigo susikalbėjimo. Nekeista, juk solistų patirtis dar neilga. Svarbiausia – jie buvo laimingi. Ir tėveliai, pedagogai, klausytojai, į miesto šurmulį sugrįžę iš nuoširdžiai atliktos muzikos prisodrintos palaimingos aukštaskliautės auros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.