Tarptautinio V. Noreikos konkurso žiuri vadovas linki jaunimui sveiko egoizmo

Į III Tarptautinį Virgilijaus Noreikos dainininkų konkursą susirinkę jaunieji talentai po įspūdingo atidarymo Valdovų rūmuose neslėpė jaudulio: pirmojo šio konkurso nugalėtojo tenoro Valentyno Dytiuko pasirodymas scenoje parodė, kokia aukšta šio konkurso kartelė.

 Konkurso žiuri nariai P.Dvorsky, D.Gowlandas ir E.Palacio.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Konkurso žiuri nariai P.Dvorsky, D.Gowlandas ir E.Palacio.<br> Lrytas.lt koliažas.
 D.Gowlandas.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Gowlandas.<br> Rengėjų nuotr.
  E.Palacio.<br> Rengėjų nuotr.
  E.Palacio.<br> Rengėjų nuotr.
 O.Dvorsky.<br> Rengėjų nuotr.
 O.Dvorsky.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 31, 2023, 12:52 PM, atnaujinta Mar 31, 2023, 1:23 PM

Finalininkų koncertas, kuris vyks šį sekmadienį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT), laukia septynių konkursantų, kurie sugebėjo dvejuose atrankos turuose įveikti varžovus ir įtikinti tarptautinę žiuri savo talentu ir balso galia.

Tai, kad šis konkursas turi savo perlų, tokių kaip Ukrainos tenoras Valentynas Dytiukas, net neabejojo žiuri narė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dainavimo katedros vedėja Asta Krikščiūnaitė.

Be jos, jaunuosius talentus vertina komisijos pirmininkas Peteris Dvorsky (Slovakija), Ludwigas Baumannas (Vokietija), Davidas Gowlandas (Jungtinė Karalystė), Riikka Hakola (Suomija), Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Edgaras Montvidas (Lietuva/Jungtinė Karalystė), Ernesto Palacio (Italija). Visi jie turi savo receptų, kaip pavergti operos gerbėjų širdis.

„Dainuokite laisvai ir su pasimėgavimu, negalvokite apie žmones salėje ar apie žiuri profesorius. Parodykite savo balso grožį ir tomis akimirkomis scenoje būkite egoistiški – galvokite tik apie save. Viską atiduokite dainavimui. Ir tai bus gražiausias sveikinimas mums visiems, o ypač Virgilijui Noreikai“, – sakė žiuri pirmininkas P.Dvorsky.

Visame pasaulyje dirbantis Londono karališkojo operos teatro Jaunųjų menininkų programos  meno vadovas ir meistriškumo dėstytojas D.Gowlandas įsitikinęs, kad lipant į sceną svarbu atlikti namų darbus: vokalinius, techninius, muzikinius.

E.Palacio, dainavęs visose garsiausiose pasaulio scenose, o dabar vadovaujantis „Rossiniana“ akademijai, kuri ieško naujų operos talentų, mano, kad tokie konkursai kaip V.Noreikos gali labai daug padėti ir tapti keliu į didžiąją sceną. Tačiau nereikia nusiminti ir netapus laureatu.

„Aš irgi pradėjau karjerą nuo labai svarbaus konkurso, tačiau jie ne visada viską lemia. Kitame konkurse nepatekau net į pusfinalį, bet galiausiai vis vien padariau geresnę karjerą negu tie, kurie gavo konkursų apdovanojimus“, – pabrėžė E.Palacio.

O kokius operos scenos favoritus turėjo patys dabar jau pasaulinio masto muzikai? Žiuri pirmininkui P.Dvorsky nepakartojama liko Maria Callas. Jo nuomonei pritarė ir kiti komisijos nariai, kurių muzikiniam gyvenimui įtakos taip pat turėjo Alfredo Krausas, Giuseppe Di Stefano, Fritzas Wunderlichas.

Tačiau, anot P.Dvorsky, kad ir kokiais autoritetais sektum, svarbiausia – paties darbas ir talentas. O visa patirtis šiame konkurse jauniesiems dainininkams gali tapti „energijos užtaisu ir apetitu“ toliau dainuoti ir siekti užsibrėžtų tikslų.

Stengtis ir siekti tikrai yra ko – jau šį sekmadienį, balandžio 2 dieną, talentingiausiųjų laukia didžioji scena – LNOBT ir jo simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Modesto Pitrėno. O žiūrovų laukia gražiausios pasaulio arijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.