Koncerte „Fleita operoje“ – virtuozai, muzikologas Viktoras Gerulaitis ir teatrališka kelionė po operų pasaulį

Balandžio 12 d., trečiadienį, Panevėžio muzikinis teatras kviečia į pirmąjį kamerinės muzikos renginių ciklo „Asmenybės“ koncertą „Fleita operoje“. Jame į kūrybinį tandemą susijungę talentingi solistai fleitininkas Justinas Mačys ir pianistas Mantautas Katinas pristatys pavasarišką virtuoziškų fleitos melodijų kupiną programą.

Koncertą „Fleita operoje“ parengė fleitininkas J.Mačys ir pianistas M.Katinas.
Koncertą „Fleita operoje“ parengė fleitininkas J.Mačys ir pianistas M.Katinas.
Pianistas M.Katinas.
Pianistas M.Katinas.
Koncertą „Fleita operoje“ parengė fleitininkas J.Mačys ir pianistas M.Katinas.
Koncertą „Fleita operoje“ parengė fleitininkas J.Mačys ir pianistas M.Katinas.
Panevėžio muzikiniame teatre – pirmasis kamerinės muzikos renginių ciklo „Asmenybės“ koncertas „Fleita operoje“.
Panevėžio muzikiniame teatre – pirmasis kamerinės muzikos renginių ciklo „Asmenybės“ koncertas „Fleita operoje“.
Daugiau nuotraukų (4)

Panevėžio muzikinio teatro inf.

Apr 2, 2023, 12:58 PM

Pagrindinė koncerto tema – scenos meno karalienė opera. Vedami intriguojančių muzikologo Viktoro Gerulaičio pasakojimų, atlikėjai leisis į žėrintį įvairių operų įkvėptų fantazijų fleitai pasaulį.

Kaip kilo mintis paruošti tokią programą ir kuo ji bus ypatinga, kalbamės su Muzikinio teatro fleitininku Justinu Mačiu.

– Kiekvienais metais stebinate išskirtinėmis, konceptualiomis programomis. Kaip kilo idėja parengti programą „Fleita operoje“ ir kuo ji jums pačiam ypatinga?

 – Kaip sakė vienas iš didžiųjų, muzikos užtenka visam gyvenimui, bet viso gyvenimo nepakanka muzikai. Todėl eidamas savo profesiniu keliu ir noriu pagroti kuo daugiau įvairesnės muzikos – tiek stilistikos, tiek instrumentų sudėties, tiek žanro ar techninių iššūkių požiūriu.

2018 metais susipažinau su legendiniu fleitininku virtuozu Raffaele Trevisani, kuris vadinamas dainuojančios fleitos maestro. O italai tikrai išmano operą! Raffaele ir įkvėpė mane šiai programai.

„Fleitos operoje“ idėją jau gana seniai nešiojausi širdyje ir mintyse. Tai programa, reikalaujanti neįtikėtinai tvirto techninio pasirengimo, nes joje skambėsiančią muziką parašė fleitininkai virtuozai, groję operos teatre „La Scala“, puikiai išmanę tiek instrumento technines galimybes, tiek operos meno subtilybes.

Kartu noriu atskleisti kuo įvairesnę operos prigimtį – skambės ne tik žanro karaliaus Giuseppe Verdi muzika, bet ir romantikų, bel canto epochos kompozitorių V.Bellini, A.Thomaso, G.Bizet operų fantazijos.

– Programą ruošiate su pianistu M.Katinu. Kaip sekasi, kokie kūrybiniai iššūkiai teko pianistui? Kaip paprastai renkatės scenos partnerius ir kaip susikryžiavo jūsų su Mantautu muzikiniai keliai?

– Su Mantautu grojame nuo studijų Juliaus Andrejevo klasėje laikų. Būtent profesoriaus meilės kamerinei muzikai įkvėpti esame parengę jau ne vieną programą.

Šioje programoje iššūkis pianistui – orkestrinis akompanimentas, kuriame nėra tiek daug natų, kaip pianistai solistai yra įpratę, todėl viską dėliojome taip, kad užtektų natų ir fleitai, ir fortepijonui.

Savo patyrimu ir klausa šiandien kiekvieno atlikėjo garse girdžiu ir jaučiu ne tik tai, ar gerai jis groja, bet ir tai, kiek jis išmano, ar yra tos šešios valandos kasdienio darbo. Jei garse negirdžiu nei išmanymo, nei įdėto darbo – po žemėmis tokius, jie neverti būti mano scenos partneriais...

Nesuprantu žodžio „muzikalus“ prasmės – be darbo, išmanymo ir talento esi visiškas niekas. Emociją galima pridėti tik tuomet, kai supranti, ką ir kaip turi daryti.

– Šį kartą svarus vaidmuo tenka muzikologui V.Gerulaičiui. Ar gali atskleisti koncerto koncepciją? Ko gali tikėtis klausytojas?

– V.Gerulaitis turi Dievo drėbteltą pasakotojo talentą. Jo pasakojamos istorijos tiek faktais, tiek tų faktų užkulisiais taip įtraukia, kad jautiesi lyg pats sėdėtum su Richardu Wagneriu ar Johannu Straussu traukinio kupė ir diskutuotum apie muziką, laikmetį, draugus, priešus ir gyvenimą.

Ir šiame koncerte V.Gerulaitis bus savo amplua – klausytojus vedžios netikėčiausiais operų siužetų, personažų, kūrybos procesų, kompozitorių gyvenimo vingiais. Tai bus intrigų, meilės, neapykantos, aistros ir galingos muzikos puota!

Koncertas „Fleita operoje“. Balandžio 12 d., trečiadienį, 18 val. Panevėžio muzikinis teatras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.