Balandžio koncertai „Organum“ salėje stiprina žmonių atjautą ir bendrystę

„Organum“ balandis prasidėjo tarptautiniu užmoju – balandžio 5 d. fortepijoninis duetas iš Jungtinės Karalystės „Re: Sono“ – pianistai Lauryna Šablevičiūtė ir Nicholas Ashtonas – pristatė britų muzikos panoramą su lietuviškosios muzikos inkliuzais ir dviem premjeromis. Artėjantis koncertų diptikas „Žiūrint į žvaigždes“ skirtas Lietuvos ir Izraelio rašytojui Grigorijui Kanovičiui (1929–2023) atminti.

Pianistas L.Geniušas dalyvaus koncerte rašytojui G.Kanovičiui atminti.
Pianistas L.Geniušas dalyvaus koncerte rašytojui G.Kanovičiui atminti.
Balandžio koncertus vainikuos Lietuvoje ir Danijoje veikiančios pianistės J.Sadaunykaitės rečitalis.
Balandžio koncertus vainikuos Lietuvoje ir Danijoje veikiančios pianistės J.Sadaunykaitės rečitalis.
Kanadiečių smuikininkas J.Crow dalyvaus koncerte rašytojui G.Kanovičiui atminti.
Kanadiečių smuikininkas J.Crow dalyvaus koncerte rašytojui G.Kanovičiui atminti.
Pianistas A.Paley tęs koncertų ciklą „Beethoveno išradimai“.
Pianistas A.Paley tęs koncertų ciklą „Beethoveno išradimai“.
Smuikininkė D.Dėdinskaitė ir violončelininkas G.Pyšniakas.
Smuikininkė D.Dėdinskaitė ir violončelininkas G.Pyšniakas.
Džiazo pianistas ir kompozitorius T.Kutavičius koncerte „Ežero pamokos“ pristatys solinį CD albumą „Ežeras“.<br>D.Klovienės nuotr.
Džiazo pianistas ir kompozitorius T.Kutavičius koncerte „Ežero pamokos“ pristatys solinį CD albumą „Ežeras“.<br>D.Klovienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ieva Kananavičiūtė

Apr 7, 2023, 9:42 AM, atnaujinta Apr 7, 2023, 9:57 AM

Šių metų sausio mėnesį gyvųjų tarpą palikusio plunksnos meistro autobiografinė apysaka „Aš žiūriu į žvaigždes“ buvo pirmoji tuometinėje Sovietų Sąjungoje išleista knyga apie žydų gyvenimą. Jos vardu pasivadinusi ir 2015 m. Toronte (Kanada) įsteigta unikali labdaros organizacija „Looking at the Stars“ dovanoja klasikinę muziką kaliniams ir pabėgėliams, o nuo 2022-ųjų ir karo aukoms Ukrainoje.

Šią organizacijos misiją atlieps dvi ryškių Lietuvos ir pasaulio muzikų sudėtys – Jonathanas Crow (smuikas, Kanada) kartu su pianistu Luku Geniušu balandžio 15 d. (šeštadienį) ir unikalus fortepijoninis kvartetas Dalia Dėdinskaitė (smuikas) Glebas Pyšniakas (violončelė), Nora Romanoff-Schwarzberg (altas, Austrija) ir Walteris Delahuntas (fortepijonas, Kanada) balandžio 22 d.

Pirmajame koncerte susilies žymiausių žydų kilmės kūrėjų Fritzo Kreislerio, Jaschos Heifetzo ir žydiškų šaknų turinčio George‘o Gershwino kūryba su L.van Beethoveno, Franzo Schuberto ir Antoníno Dvořáko kūriniais smuikui ir fortepijonui.

Antrajame koncerte skambės du monumentalūs Wolfgango Amadeaus Mozarto ir Johanneso Brahmso fortepijoniniai kvartetai. Tai puiki proga konceptualiai atminti didžio rašytojo gyvenimą ir kūrybą bei prisidėti prie minėtos organizacijos tikslų.

„Organum“ balandis pažymėtas ir naujos pradžios tęstinumu – balandžio 16 d. (sekmadienį) įvyks trečiasis koncertų ciklo „Beethoveno išradimai“ koncertas, kurio iniciatorius pasaulinio garso pianistas Alexanderis Paley ir violončelininkas Marius Dominykas Sakavičius atliks L.van Beethoveno kūrinių programą.

Ciklas, skirtas kompozitoriaus kamerinei kūrybai, išryškina L.van Beethoveno kūrybos evoliuciją – nuo individualaus stiliaus paieškų ir žanrų plėtotės iki beprecedentės novatorystės ir galingų postūmių tolesnei Europos muzikos raidai. Šiame koncerte skambės kompozitoriaus Dvylika variacijų fortepijonui ir violončelei Georgo Friedricho Händelio oratorijos „Judas Makabėjus“ tema bei dvi vėlyvosios sonatos violončelei ir fortepijonui.

Kiti koncertai skirti individualiai (tiek kompozicinei, tiek atlikėjų) kūrybai. Balandžio 19 d. (trečiadienį) žinomas Lietuvos džiazo pianistas ir kompozitorius Tomas Kutavičius koncerte „Ežero pamokos“ pristatys solinį CD albumą „Ežeras“.

Kaip teigia autorius, „Ežeras tarsi mokytojas – įkvėpė stebėti laiką, paženklintą metų laikų kaitos, įsiklausyti į nuolat kintančių virpesių, garsų, spalvų ir vaizdų įvairovę. Ežero pamokos paskatino įprasminti garso estetiką, todėl čia ir dabar, spontaniškai gimstančiose muzikinėse improvizacijose ypač svarbus garso išgavimas, harmoniniai atspalviai ir spalvinis spektras, ritmo pulsas“.

Menininko garsu sukurti ežero vaizdiniai organiškai transformuosis į vandens skambesio įvairių epochų kūrėjų kompozicijose retrospektyvą, kurią balandžio 29 d. (šeštadienį) atskleis pianistė Milda Umbrusevičiūtė.

Skambės Ferenzo Liszto, Frédérico Chopino, Claude‘o Debussy, Maurice‘o Ravelio, taip pat ir lietuvių autorių Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir Zitos Bružaitės kompozicijos, susijusios su vandens vaizdinių ir formų muzikinėmis atodangomis.

Balandžio koncertus vainikuos simboliškas, plačia meno epochų aprėptimi pasižymintis Lietuvoje ir Danijoje veikiančios pianistės Julijos Sadaunykaitės rečitalis. Balandžio 30 d. (sekmadienį) vyksiančio koncerto programoje –Josepho Haydno, F.Chopino, M.Ravelio ir Olivier Messiaeno kūriniai.

„Organum“ salės balandžio mėnesio koncertuose muzika stiprina žmonių atjautą ir bendrystę: menininkai pabrėžia savo socialinę misiją, mezgami bendradarbiavimo ryšiai su labdaringomis organizacijomis, koncertų metu galima aukoti Ukrainai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.