Festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ pasirodys „Grammy“ laureatai iš JAV

Vienintelį koncertą Lietuvoje surengs iš Čikagos atvyksiantis perkusininkų kvartetas „Third Coast Percussion“. Kolektyvas, trinantis ribas tarp žanrų ir keičiantis klasikinės muzikos suvokimą, uostamiesčio publikai ruošia netikėtumų žadantį koncertą.

 „Third Coast Percussion“.<br>C.S.Truglia nuotr.
 „Third Coast Percussion“.<br>C.S.Truglia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-11 13:55

Perkusininkų rengiama programa „Philip Glass ir kiti mimalistai“ vyks balandžio 12 dieną 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje (KKS). Skambės amerikiečių naujos kartos menininkų kūryba.

„Third Coast Percussion“ narys kompozitorius Davidas Skidmore’as pabrėžė, kad koncertas pateiks platų emocijų spektrą.

„Koncerte skambėsiančio kompozitoriaus Steve‘o Reicho „Muzika medžio gabalėliams“ yra tarsi jaudinantis muzikinis vaikščiojimas lynu. Autorės Jlin's „Duality“ yra saldus, bet kartu ir ilgesingas. Devonté Hyneso „Perfectly Voiceless“ užgniaužia kvapą, tačiau jame taip pat galima išgirsti ilgų, paprastų melodijų, atliekamų metaliniais vamzdžiais ir vibrafonu. O Ph.Glasso „Aguas da Amazonia“ išsiskiria didžiuliu emociniu diapazonu – nuo meditacinės ramybės iki ekstazinės euforijos.

Šiai programai atlikti reikia daug jėgų. Tačiau būtent taip ir mėgstame koncertuoti, visą energiją atiduodami scenai“, – komentavo būsimo koncerto programą D. Skidmore‘as.

Čikagos perkusininkų kvartetas pasirodymui Klaipėdoje ruošia įspūdingą dviejų dalių programą. Pagrindinis jos akcentas – amerikietiško minimalizmo guru Ph. Glasso muzika. Visą antrąją koncerto dalį užims stambus ciklinis Ph. Glasso kūrinys „Aguas da Amazonia“ / „Amazonijos vandenys“.

„Amerikiečių minimalizmas padarė įtaką beveik visiems muzikos žanrams, ne tik klasikinei muzikai. Šioje programoje klasikinius S. Reicho ir Ph. Glasso minimalizmo kūrinius siejame su naujos kartos menininkais, kuriuos įkvėpė šis žanras.

D. Hynesas yra popmuzikos atlikėjas, Jlin – elektroninės šokių muzikos prodiuserė, aš esu klasikinės muzikos kompozitorius, bet mums visiems padarė įtaką Ph. Glasso ir S. Reicho muzika“, – pasakojo D. Skidmore‘as.

Pirmoje koncerto dalyje skambės P. Glasso muzikos įkvėpta kitų minimalistų kūryba, taip pat – garsaus amerikiečio S. Reicho kūrinys „Music for Pieces of Wood“ / „Muzika medžio gabalėliams“. Jame autorius nurodo tikslų kiekvieno medžio tašelio tono aukštį – tai vieninteliai kūrinyje naudojami instrumentai. Kiekvienas atlikėjas, prieš įsiliedamas į bendrą faktūrą, demonstruoja savąją jos formulės versiją.

Pirmoje koncerto dalyje taip pat skambės Jlin „Duality“ / „Dvilypumas“ iš 7 dalių ciklinio kūrinio „Perspective“ / „Perspektyva“, D. Hyneso „Perfectly Voiceless“ / „Tobulai nebylus“ ir grupės nario D. Skidmore'o „Torched and Wrecked“ / „Padegtas ir sudaužytas“.

Nuo 2005 metų gyvuojantis „Third Coast Percussion“ garsėja pasirodymais, kuriuose atsiskleidžia tiek klasikinės muzikos patirtis, tiek eksperimentiniai atradimai. Ansamblyje groja D. Skidmore'as, Robertas Dillonas, Peteris Martinas ir Seanas Connorsas.

Perkusininkų kvartetas 2017-aisiais laimėjo „Grammy“ apdovanojimą Geriausio ansamblio atlikimo kategorijoje už S. Reicho kūrinių perkusijai albumą. 2022 m. jis buvo dar kartą nominuotas „Grammy“ apdovanojimui už du kūrinius, kurie skambės būsimame koncerte Klaipėdoje.

Ansamblis ne tik koncertuoja su pripažintomis klasikinės scenos asmenybėmis, bet ir dirba su Franko Lloydo Wrighto fondo architektais, „Hubbard Street Dance Chicago“ trupės šokėjais, taip pat su „indie“ roko muzikantais, rengia edukacinius projektus.

„Third Coast Percussion“ nariai, patys būdami Ph. Glasso kūrybos gerbėjai, 2016 m. aranžavo keletą kompozitoriaus kūrinių savo multimedijiniam projektui „Paddle to the Sea“ („Irkluok į jūrą“). Remdamiesi tiek ansamblio „Uakti“ aranžuotėmis, tiek originaliomis kūrinių versijomis fortepijonui, perkusininkai sukūrė savąją muzikos versiją.

2020 m. ansamblis aranžavo likusias ciklo „Amazonijos vandenys“ dalis, taip pat ir „Metamorfozę“. Lietuvoje šis kūrinys dar nė karto nebuvo atliktas, tad klaipėdiečiai turės ypatingą progą jį išgirsti pirmieji.

Į vienintelį amerikiečių perkusininkų „Third Coast Percussion“ koncertą klausytojai kviečiami balandžio 12 d. 18.30 val. KKS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.