VU pučiamųjų orkestras „Oktava“ koncerte „Atvirukas iš Azijos“ atsiims garbingą apdovanojimą

Balandžio 22-ąją Vilniaus universiteto (VU) pučiamųjų orkestras „Oktava“ kviečia muzikos mėgėjus į naujos orkestrinės programos pristatymą – koncertą „Atvirukas iš Azijos“. Pasirodymo metu VU Didžiojoje auloje klausytojų laukia kelionė po Arabijos pusiasalį, Indiją, Vietnamą, Kiniją, Honkongą ir Japoniją.

 Orkestras „Oktava“ Palangos festivalyje„ Amber Wind 2022“.<br>D. Šypalio nuotr.
 Orkestras „Oktava“ Palangos festivalyje„ Amber Wind 2022“.<br>D. Šypalio nuotr.
„Oktava“ studentų dainų šventėje „Gaudeamus“, 2022 m. <br>LNKC nuotr.
„Oktava“ studentų dainų šventėje „Gaudeamus“, 2022 m. <br>LNKC nuotr.
„Oktava“ studentų dainų šventėje „Gaudeamus“, 2022 m. <br>LNKC nuotr.
„Oktava“ studentų dainų šventėje „Gaudeamus“, 2022 m. <br>LNKC nuotr.
Maestro A.Kučinskas studentų dainų šventėje „Gaudeamus“, 2022 m. <br>LNKC nuotr.
Maestro A.Kučinskas studentų dainų šventėje „Gaudeamus“, 2022 m. <br>LNKC nuotr.
Maestro A.Kučinskas.<br> J.Auškelio nuotr.
Maestro A.Kučinskas.<br> J.Auškelio nuotr.
 „Aukso paukštės“.<br>LNKC nuotr.
 „Aukso paukštės“.<br>LNKC nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-04-21 11:09

Koncertas „Atvirukas iš Azijos“ ypatingas ne tik dėl originalios orkestrinės programos. Lietuvos nacionalinis kultūros centras (LNKC), įvertinęs pučiamųjų instrumentų orkestro „Oktava“ reikšmingą, aktyvią, kūrybišką ir novatorišką pastarųjų metų veiklą, dainų švenčių tradicijos puoselėjimą, šiemet skyrė jam „Aukso paukštės“ apdovanojimą. Jis bus įteikta šeštadienį vyksiančiame koncerte.

LNKC įsteigtais „Aukso paukštėsׅ“ apdovanojimais siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į mėgėjų meninę kūrybą, jos reikšmę krašto kultūrai, išryškinti ir viešai pristatyti bei pagerbti geriausius metų chorus, folkloro ir šokių ansamblius, teatrus, liaudiškos muzikos kapelas, muzikos ir pučiamųjų instrumentų orkestrus, jų vadovus, tautinei kultūrai nusipelniusias asmenybes.

Kaip pasakojo orkestro „Oktava“ meno vadovas Albinas Kučinskas, šio kolektyvo repertuaras išsiskiria spalvingumu.

„Stengiamės atrasti ir pristatyti Lietuvoje dar neskambėjusius kūrinius, bet nevengiame ir jau ilgus metus vertinamų klasikinės ir sakralinės, populiariosios ir kino filmų muzikos, džiazo standartų, Kadangi esame stipriausias universitetas Lietuvoje, pritraukiame nemažai jaunuolių su muzikiniu išsilavinimu. Atvykę iš įvairių miestų ir miestelių, jie gali toliau ugdyti savo meninius gebėjimus universiteto orkestre.ׅ“

„VU pučiamųjų instrumentų orkestras „Oktava“ šiandien yra aukšto meninio lygio studentų kolektyvas, aktyviai dalyvaujantis Lietuvos ir tarptautiniuose pūtikų renginiuose, – pasakojo LNKC pučiamųjų instrumentų orkestrų specialistas Gerimantas Statinis. – Jo vadovo A. Kučinsko darbštumas, užsispyrimas ir kompetencija pedagoginėje veikloje skatina studentų entuziazmą ir gebėjimą profesionaliai atlikti pučiamųjų muziką. Tokio vieningo ir muzikalaus koncertinio kolektyvo gali pavydėti daugelis kitų aukštojo mokslo įstaigų, o tai dirigento A. Kučinsko nuopelnas.“

„Aukso paukštės“ įvertinimas parodo, kad mūsų visų darbas, muzikavimas ir kūrybinė veikla tapo dar labiau matoma, vertinama ir svarbi Lietuvos mėgėjų meno kontekste“, – teigė maestro A. Kučinskas.

Jis džiaugėsi ir kolektyvo produktyvumu. „Oktava“ paruošia 3–4 skirtingas programas, surengia 20–25 koncertus per sezoną, kuria ir organizuoja solinius teminius renginius.

„Gebame ne tik koncertuoti, bet ir įrašinėti bei leisti muzikos albumus. Tokius siekius pavyksta įgyvendinti dėl jauno, veržlaus bei imlaus kolektyvo, kurio kiekvienas narys yra stipri varomoji jėga. Didelis orkestrantų noras ir užsidegimas skatina ir toliau ieškoti įvairovės, vis įdomesnių muzikinių sprendimų, plėsti repertuarą“, – kalbėjo A. Kučinskas.

Balandžio 22 d. 17 val. VU Didžiojoje auloje vyksiančiame koncerte „Atvirukas iš Azijos“ klausytojai išgirs 9 kūrinius Azijos šalių ir regionų tema. Šios šalys išsiskiria savitu folkloru ir kultūra, todėl kiekviena orkestrinė kompozicija skambės unikaliai.

Koncertą sudarys dvi dalys. Pirmoje skambės keturi didesnės apimties kūriniai pučiamųjų instrumentų orkestrui: „Oktavos“ muzikantai pasiners į Artimųjų Rytų folklorą, muzikos garsais įkūnytą Vietnamo istoriją, Japonijos ir Indijos kino industrijos įkvėptas kompozicijas.

Antroje koncerto dalyje „Oktava“ atliks penkis bigbendo žanro kūrinius. Visi jie taip pat glaudžiai susiję su Azijos šalimis. Klausytojai išgirs legendinio amerikiečių trimitininko Dono Elliso 1968-ųjų albumo „Electric Bath“ vieną kūrinių. Šį albumą įkvėpė įvairių Rytų šalių kultūros. Be to, skambės greitą Honkongo gyvenimąo ritmą įkūnijantis „Mongkok Funk“ (komp. Thorstenas Wollmannas), į Arabijos dykumą nukeliantis Ricko Hirsho „Mirage“ ir kiti džiazo kūriniai.

Orkestras „Oktava“ kasmet pavasarį rengia originalius koncertus, kurių tikslas – papildyti repertuarą naujais kūriniais, atrasti ir pristatyti publikai naujus šiuolaikinės muzikos kompozitorius. Praėjusiais metais orkestras pristatė programą „Solo su „Oktava“, kuri buvo įamžinta to paties pavadinimo albume.

Šeštadienio koncertas „Atvirukas iš Azijos“ taip pat ne išimtis – juo orkestras siekia atrasti ir perteikti naujas, gaivias pučiamųjų muzikos spalvas.

Koncertas „Atvirukas iš Azijos“ vyks balandžio 22 d. 17 val. VU Didžiojoje auloje (M. K. Čiurlionio g. 21). Renginį padeda organizuoti VU Kultūros centras. Koncertas nemokamas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.