„Quorum“ dainininkai skraidins į S. Gedos poezijos ir svajonių pasaulį

Vyrų vokalinė grupė „Quorum“ balandžio 29 d. 12 val. mažuosius melomanus ir jų tėvelius bei senelius pakvies į stebuklingą poeto Sigito Gedos eilių, kurias dainomis pavertė lietuvių kompozitoriai, pasaulį. Visada linksmi ir nuotaikingi atlikėjai koncertuose lauks ne tik žingeidžių vaikų, bet ir amžinai skubančių suaugusių, kad jie bent trumpam pasijustų vaikais dainuodami kartu.

 Vyrų vokalinė grupė „Quorum“.<br> Rengėjų nuotr.
 Vyrų vokalinė grupė „Quorum“.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 23, 2023, 5:27 PM

Koncerte skambėsiančios dainos žinomos daugeliui, todėl seneliams primins jaunystę, tėveliams – vaikystę, o vaikus supažindins su gražaus ir laimingo pasaulio gyventojais, augalais ir stebuklingais nutikimais. Pavasarį, kai skleidžiasi gėlės, sprogsta medžių lapai, pražysta riešutai, jazminų žiedus skabo baltoji varnelė, o sutemus širdelė siūbuoja naktelės žiedais, mes tiesiog privalome būti laimingi, matydami, užuosdami, jausdami ir išdainuodami mus supančios gamtos bei pasaulio grožį.

Prieš penkerius metus grupės „Quorum“ dainininkai nutarė, kad profesionali muzika turi būti prieinama ne tik suaugusiems, bet ir vaikams, šio pasaulio ateities kūrėjams. Nuo mažų dienų sudarydami sąlygas klausytis geros, kokybiškos, profesionaliai atliekamos muzikos, formuojame vaikų muzikinį skonį. Tad idėja virto puikiu projektu.

Buvo atrinkta dvylika dainų pagal poeto Sigito Gedos eiles, aranžuotų vyrų vokaliniam ansambliui – jos ne tik nuskambėjo koncertuose, bet ir nugulė į spalvingai apipavidalintą kompaktinę plokštelę. „Youtube“ kanale galima rasti ir šių dainų vaizdo klipus, kuriuos padėjo sukurti M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokinės Urtė ir Smiltė Mikšaitės bei rankų šešėlių teatro „Budrugana Lietuva“ aktoriai.

A cappella muzikos žanras yra vienas artimiausių žmogaus prigimčiai. Darželiuose ir mokyklose vaikai nuo mažų dienų mokomi ir pratinami dainuoti. Kai visi dainuoja kartu – tai ir yra choras. Net patys mažiausieji žino, jog žmogaus balsas gali ne tik kalbėti, šūkauti, verkti, bet ir dainuoti.

Kryptingai ir teisingai lavinamas, balsas išmoksta daryti stebuklus. Chore gali dainuoti visi, tačiau ansamblyje dainuoti yra gerokai sudėtingiau. Ansamblis, galima sakyti, yra choro kvorumas – mažiausias dainuojančių žmonių skaičius, kurio užtenka, kad dainuojama muzika gerai skambėtų. Todėl grupę „Quorum“ sudaro tik šeši dainininkai ir vien tik savo balsais jie gali sukurti nuostabiai skambančią muziką.

Vienas ansamblio dainininkas, dažniausiai dainuojantis viršutinę melodiją, dainuoja labai aukštu balsu. Jo nematant galima pagalvoti, jog tai moters balsas, tačiau taip nėra. Jis vadinasi kontratenoru.

Kiti du dainininkai dainuoja aukštais vyriškais balsais – tai tenorai. Baritonas dainuoja viduriniame registre, dažnai jam tenka gitaros ar kito instrumento vaidmuo. Žemiausias balsas yra bosas, jis – visos muzikos pagrindas. Na o ritmą muzikai suteikia mušamieji, kurie taip pat atliekami balsu. Tai vadinama vokaline perkusija arba „beat box“.

Visi šeši dainininkai privalo dainuoti itin tiksliai ir preciziškai, o puiki muzikinė klausa ir intonacija yra būtini, norint profesionaliai a cappella atlikti muzikinius kūrinius. Skambantys žmonių balsai užburia ne vien savo grožiu ir spalvų įvairove.

Žaviausia tai, kad jiems dainuojant negroja joks muzikos instrumentas, tačiau girdisi įdomi, užburianti ir įtraukianti instrumentinė muzika. Dainuoti be instrumentinio pritarimo ir nenusidainuoti net ir profesionalams yra pakankamai sudėtinga. Galima sakyti, jog jie nedainuoja, bet groja savo balsais.

Vieno žymiausių lietuvių poetų, didžio patrioto, aktyvaus sąjūdžio dalyvio, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, Gedimino ordino kavalieriaus Sigito Gedos eilėse slypi daug būtų ir nebūtų dalykų, jos kupinos stebuklų, išsigalvojimų, nuskraidinančių į svajonių pasaulį.

S. Geda vienas pirmųjų vaiko pasaulį prilygino suaugusiųjų pasauliui. Skaitydami vaikams skirtas eiles, suaugusieji gali pasijusti vaikais, o vaikai – suaugusiais. S. Geda sakydavo, jog kurdamas eiles girdi muziką. Ne veltui daugelis lietuvių kompozitorių rinkosi šio poeto eiles vaikiškoms dainoms, kurios kartais atrodo ne visai vaikiškos.

Jomis ir susižavėjo „Quorum“ dainininkai, nes jiems norėjosi, jog vaikams skirta muzikinė programa būtų vertinga ir muzikine, ir poetine prasme. Pagal šio poeto eiles sukurta gausybė žinomų dainų. Jas mėgo Vytautas Kernagis, Laimis Vilkončius, Neringa Čereškevičienė. Šių kompozitorių dainos skamba ir „Quorum“ repertuare.

2023 metais minimos 80-osios poeto S.Gedos gimimo metinės, o gruodžio mėnesį sukaks 15 metų po jo mirties, tad koncertas skiriamas poeto S.Gedos atminimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.