„Klaipėdos muzikos pavasario“ uždarymo koncerte – Klaipėdos kamerinis orkestras, solistai iš Indijos

Visą balandį klasikinės muzikos mylėtojus džiuginęs festivalis pristato paskutinę koncertinę programą. Pirmą kartą festivalio istorijoje skambės unikali indų klasikinės muzikos programa.

Solistas iš Indijos – Imranas Khanas.<br>Organizatorių nuotr.
Solistas iš Indijos – Imranas Khanas.<br>Organizatorių nuotr.
KKO.<br>V. Dranginio nuotr.
KKO.<br>V. Dranginio nuotr.
Solistas iš Indijos – Imranas Khanas.
Solistas iš Indijos – Imranas Khanas.
Daugiau nuotraukų (3)

KKS inf.

Apr 27, 2023, 6:10 PM

Drąsiai šiam eksperimentui pasiryžo Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas meno vadovo Mindaugo Bačkaus, kuris programą rengia su solistais iš Indijos – Imran Khan bei Shahid Husain Kawa. Koncerte klausytojai laukiami balandžio 28 dieną 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje (KKS).

Koncertui pagal solisto I. Khano pateiktą muzikinę medžiagą jų aranžuotę styginių orkestrui sukūrė Rimantas Giedraitis.

I. Khan atkreipia dėmesį, kad klausytojai, kurie myli klasikinę muziką ir Indiją, turėtų nepraleisti neeilinės galimybės apsilankyti šiame koncerte. „Mano žiniomis, tai pirmas kartas Lietuvoje, kai bus atlikta programa, kurioje derinama vakarų klasikinė su indų klasikine muzika. Man šis koncertas ypatingas tuo, kad aš taip pat pirmą kartą atvykstu koncertuoti į Lietuvą.

Mūsų rengiamoje programoje skambės indų ragų bei mano kompozicijų aranžuočių junginys. Tai gana naujas ir įdomus eksperimentas, suteikiantis programai unikalumo. Esu įsitikinęs, kad klausytojai liks sužavėti“, – būsimą koncertą pristato I. Khan.

Indų ragos – tai išplėtotos indų klasikinės muzikos kompozicijos, kuriamos pagal tam tikra derme pagrįstą melodinį modelį. Meistriškai atliekama raga sukuria ypatingą emocinę atmosferą, padedančią klausytojui patirti vieną iš devynių estetinių emocijų – rasų.

Indų ragos atliekamos klasikiniais indų muzikos instrumentais. Dažniausiai pasitelkiami yra sitaras ir tabla.

Sitaras – vienas žinomiausių ir populiariausių indų muzikos instrumentų. Jis primena didelę ir ilgakaklę styginių šeimos instrumentą liutnią. Sitaru atliekama Šiaurės Indijos klasikinė, indų kino filmų bei populiarioji muzika. Nuo XX amžiaus 6-ojo dešimtmečio sitaras naudojamas ir Vakarų džiazo bei roko muzikoje. Sutinkamos kelios šio instrumento modifikacijos, kurios skiriasi korpuso dydžiu, stygų skaičiumi ir diapazonu, apimančiu nuo dviejų su puse iki trijų oktavų. Sitaru grojama sėdint ant žemės, stygas užgaunant iš vielos išlankstytu plektru, užmautu ant dešinės rankos smiliaus.

Tabla – Indijoje ir šalia jos esančiose šalyse paplitęs mušamasis instrumentas, savo išvaizda ir tembru primenantis bongus. Tai du skirtingo tembro ir dydžio būgnai, kuriais grojama naudojant įvairias pirštų ir delnų konfigūracijas.

Kompozitorius ir atlikėjas Imran Khan groti sitaru jis pradėjo dar vaikystėje ir perėmė kultūrines tradicijas iš savo muzikalios šeimos – senelio, tėvo ir dėdžių. Pirmasis I. Khan viešas pasirodymas koncerte įvyko, kai jam buvo tik 12 metų. Nuo to laiko atlikėjas daug koncertuoja Indijoje ir užsienio šalyse: Vokietijoje, Tailande, Kambodžoje, Malaizijoje, Laose ir kitur. Sitaristui teko koncertuoti princui Čarlzui, dabartiniam Jungtinės Karalystės monarchui Karoliui III, kai prieš daugelį metų jis lankėsi Radžasthane (Pietų Indija).

Per ilgus intensyvaus darbo metus, kūrybingai analizuodamas ir gilindamasis į ilgaamžes savo tautos muzikos tradicijas bei subtilybes, I. Khan sukūrė savitą grojimo stilių. Jis pasižymi puikiu melodijos (sur) ir ritmo (laya) pojūčiu. Sitaristas savo unikalaus instrumento skambesiu praturtina populiarios muzikos atlikėjų pasirodymus ar kino muzikos garso takelius. Jis taip pat yra kompozitorius, išleidęs kelis savo kūrybos albumus.

I. Khan bendradarbiauja su įvairiais indų muzikos atlikėjais – vokalistais ir instrumentalistais, tarp kurių yra būsimame koncerte tabla grosiantis Shahid Husain Kawa.

Į Klaipėdos kamerinio orkestro ir solistų iš Indijos I. Khan bei Sh. H. Kawa klasikinės indų muzikos koncertą klausytojai kviečiami balandžio 28 d. 18.30 val. KKS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.