Laukia netikėtas pasimatymas: žaismingos suomės džiazuos su Kauno bigbendu

„Muzikos pasaulyje aktualiausias dalykas yra emocijų perteikimas publikai, tad visuomet stengiuosi, kad iš mano pasirodymų klausytojai išeitų pasipuošę šypsenomis“, – sakė Lietuvoje viešinti garsi suomių dirigentė Marjo Riihimäki.

    M. Mannila ir M. Riihimaki.<br>Lrytas.lt koliažas.
    M. Mannila ir M. Riihimaki.<br>Lrytas.lt koliažas.
  M. Mannila.<br>J. Granroth nuotr.
  M. Mannila.<br>J. Granroth nuotr.
  M. Mannila.<br>J. Granroth nuotr.
  M. Mannila.<br>J. Granroth nuotr.
  M. Riihimaki.<br>M. Nevanpera nuotr.
  M. Riihimaki.<br>M. Nevanpera nuotr.
  M. Riihimaki.<br>M. Nevanpera nuotr.
  M. Riihimaki.<br>M. Nevanpera nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-04-28 10:10

Tarptautinės džiazo dienos proga Vilniaus ir Kauno gyventojus ji drauge su jaunosios kartos dainininke ir kompozitore Maja Mannila bei Kauno bigbendu kviečia pasinerti į užburiančius muzikos garsus ir pažinti Suomijos džiazą.

M.Riihimäki – muzikos pasaulyje ryškiai žibanti žvaigždė. Muzika ją lydi nuo vaikystės. Dar mokykloje Marjo dainavo chore, grojo muzikiniame teatre, pučiamųjų ir simfoniniame orkestruose.

Baigusi orkestro dirigavimo magistrantūros studijas prestižinėje J. Sibeliaus akademijoje, Helsinkio menų universitete moteris toliau keliavo Joensu universiteto Savonlinoje, Natalio universiteto Durbane (Pietų Afrika), Jyväskylä universitetų maršrutais. Jos gyvenimas ir nuolatinis tobulėjimas buvo nukreipti į dirigavimą bei daugiakultūrinę muzikinę panoramą.

Ilgus metus Marjo pati kūrė aranžuotes, grojo klarnetu interaktyviame teatre. Ji ne tik aktyviai koncertuoja, bet ir dėsto dirigavimą, dirba su džiazo ir pučiamųjų orkestrais, chorais bei įvairiais ansambliais. Kaip kviestinė žvaigždė M.Riihimäki rengia programas su įvairiais Suomijos orkestrais, tačiau jai nesvetima ir pramoginė muzika.

Lietuvoje koncertuosianti jos scenos partnerė M. Mannila yra jauna Suomijos džiazo ir soulo atlikėja, pianistė bei kompozitorė. Kartu su grupe ji atlieka savo kūrybos dainas anglų kalba, derindama ritmenbliuzo, soulo, gospelo stilius. Todėl mūsų šalies muzikos gurmanams skirtoje programoje bus galima išgirsti originalias Majos kūrybos kompozicijas.

M.Mannila taip pat užaugo muzikantų šeimoje, tad ypatingą dėmesį skiria ne tik koncertams, bet ir savo kūrinių įrašams. Su savo suburtu ansambliu „Maja Mannila Trio“ ji koncertuoja kaip soulo atlikėja tiek gimtinėje, tiek užsienyje.

Majos talentą jau pastebėjo tokie pripažinti džiazo meistrai, kaip anglų būgnininkas Richardas Spavenas bei dainininkas Anthony Strongas, Amerikos soulo žvaigždė Frankas McComdas, pakvietę Mają koncertuoti kartu.

Pastaruoju metu ji aktyviai koncertuoja su jauna grupe „Peela“. Įkvėpti džiazo, fanko, roko ir neosoulo grupės nariai kuria jaudinančias sodriomis harmonijomis ir kaitinančiais ritmais improvizacijas. „Norime rasti būdą, kaip keliauti po pasaulį kuo ilgiau, o ne sunaikinti jį. Jaučiu, kad mūsų dar laukia ilgas kelias. Tikiuosi, kad savo svajonę dalintis muzika galėsime suderinti su pasaulio pasikeitimu į gerąją pusę“, – dalijosi mintimis M.Mannila.

Šiaurietišką džiazo tradiciją dvi suomių menininkės organiškai jungia su pasaulio skambesiu, aprėpdamos muzikos stilių ir žanrų įvairovę. Anot meno kritikų, stiprioji šios programos dalyvių pusė – improvizacinė žaismė ir nuoširdumas, kurių dėka neriama į džiazo, klasikinės muzikos bei suomių liaudies muzikos pasaulius.

Lietuvių melomanų teismui pristatomoje programoje „Scandinavia in Jazz“ skambės M. Mannilos, žymaus džiazo virtuozo, kompozitoriaus, jau kartą koncertavusio su Kauno bigbendu Jukka Linkolos ir kitų autorių kūriniai.

Kauno bigbendo pavadinimas daugeliui primena svingo melodijas ir nuo pat Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo nepamirštamus pasirodymus su iškiliausiais džiazo meistrais.

Kaip ir visi pasaulio džiazo orkestrai, šis kolektyvas šiandien nuo svingo eros nukeliavo tolyn, kur vyrauja plati džiazo muzikos žanrų ir stilių amplitudė, todėl kiekvienas šio orkestro pasirodymas – tai naujas potyris ir džiazo istorijos paragrafas. Jį perskaityti ir išgirsti bus galima muzikinio savaitgalio nuotykio metu, žadančio naujus džiazo vardus ir stiprias emocijas.

Koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ inicijuotas suomių ir Kauno bigbendo tandemas balandžio 29 dieną 18 val. skambės Kauno kino centre „Romuva“, kiekvienais metais organizuojamo renginių ciklo „Skandinavijos dienos Kaune“ metu. O balandžio 30-ąją 18 val. Vilniaus rotušėje su šia programa bus pasitikta tarptautinė džiazo diena.

Ši programa taip pat yra „Europa Vilniui“ festivalio dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.