„Improdimensija“ baigia sezoną nepaprastais koncertais

Improvizacinės ir laisvojo džiazo muzikos namais tapusi „Improdimensija“ ruošiasi išeiti vasaros atostogų, tačiau prieš užtarnautą pertrauką – laukia du nuostabūs ir netikėtumų kupini koncertai! Gegužės 24 d. Vilniuje koncertuos Jungtinės Karalystės avangardinės muzikos scenos ramstis – vokalistas Philas Mintonas, o birželio 1 d. muzikos mėgėjai išgirs debiutuosiantį Estijos, Švedijos, Suomijos ir Lietuvos saksofonininkų kvartetą „Littorina“.

 Iš kairės: T. Blancarte’as, P. Mintonas ir L. Mockūnas.<br> Rengėjų koliažas.
 Iš kairės: T. Blancarte’as, P. Mintonas ir L. Mockūnas.<br> Rengėjų koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 11:55 AM

„Pirmasis 2023 m. pusmetis mūsų klausytojams bei mums patiems atnešė daugybę malonių akimirkų. Norime pirmąją metų dalį užbaigti aukšta nata, todėl labai džiaugiamės, kad tai galėsime padaryti pirmą kartą Lietuvos publikai pristatydami bene vieną unikaliausių improvizacinės scenos balsų – Philą Mintoną ir naujai susibūrusį tarptautinį saksofonų kvartetą „Littorina“, − pasakojo „Improdimensijos“ vadovas Liudas Mockūnas.

J. Pollocko reinkarnacija muzikoje

Dee Dee Bridgewater, Cassandra Wilson, Gregory Porteris ar Kurtas Ellingas – pasaulinio garso džiazo vokalistai, koncertuojantis tūkstantinėms minioms ir tapę įkvėpimu ne vienam muzikos kelią pasirinkusiam ar pasirinkusiai asmenybei. Tačiau greta šių populiariojo džiazo didžiūnų gyvuoja nemažiau įtakingi ir unikalūs avangardo scenos atstovai – vienas tokių 82-iejų vokalistas Philas Mintonas, gegužės 24 d. pasirodysiantis Vilniuje.

Muzikologai P. Mintono balsą talpina į skyrelį su užrašu baritonas, tačiau kalbėjimas apie šį vokalistą tik per balso tipo perspektyvą toli gražu neatskleidžia šios asmenybės daugialypiškumo. Būdamas penkiolikos jis pradėjo groti trimitu gimtajame pietvakarių Anglijoje esančiame Torki mieste.

Praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio pradžioje P. Mintonas persikėlė į Londoną, kur grojo trimitu ir dainavo plačiai džiazo pasaulyje žinomo pianisto Mike‘o Wetbrooko grupėje. Būtent su M. Wetbrooku jie tapo ypač artimi bičiuliai ir nuolatiniai scenos partneriai.

Scenoje P. Mintonas per bene šešis dešimtmečius trunkančią savo karjerą yra pasirodęs su daugeliu avangardo vėliavnešių. Fredas Frithas, Rogeris Turneris, Veryanas Westonas, Johnas Butcheris, Fredas Van Hove – tai tik saujelė muzikantų, kurių muziką savo balsu praturtino P. Mintonas. Tačiau į sceną jis lipa ne tik su profesionalais. Nuo 9-ojo XX a. dešimtmečio P. Mintonas puoselėja „The Feral Choir“ projektą, į kurį įtraukia visus norinčius dainuoti.

P. Mintonas nerdamas vis gylin į vokalinės improvizacijos vandenis suformavo visiškai unikalų santykį su balsu. Tradicinės dainavo technikos jam nė motais. Nepaisydamas jokių įprastų formų, jis tapo tikrų tikriausiu vokalinių išplėstinių technikų karaliumi. Riksmai, šnabždesiai, dusulys, verksmas murmesiai ir begalės kitų vokalinių ir stipriomis emocijos prisodrintų garsų trykšte trykšta iš P. Mintono burnos jam būnant scenoje. Be to, jis turi retą sugebėjimą – savo balso stygomis vienu metu išgauti dvi natas.

Jungtinės Karalystės avangardo pionierius viename interviu prasitarė, kad vienas jo bičiulis kadais jam parodė abstraktaus ekspresionizmo ikonos Jacksono Pollocko darbus. Tąsyk britų avangardistas suprato, jog verta pabandyti priversti muziką skambėti taip, kaip atrodo J. Pollocko drobės. Ir po paraliais, P. Mintonui tai pavyko ir velniškai gerai sekasi! Laisve alsuojantys, kartais lengvi it plunksna, o kartais grubūs it peilio dūriai štrichai, chaotiškos ir nenuspėjamos struktūros ir daug daug atsitiktinumo. Būtent taip skamba P. Mintono muzika.

Prie legendos jungsis partneriai

Gegužės 24 d. koncertas bus dviejų dalių. Pirmojoje klausytojų lauks P. Mintono solo pasirodymas, o antrojoje − pirmą kartą Lietuvoje pasirodysiančio svečio vokalinius eksperimentus praturtins saksofonininkas Liudas Mockūnas ir kontrabosininkas iš JAV Tomas Blancarte’as.

T. Blancarte‘as daugiau nei dvi dekadas aktyviai pluša eksperimentinės ir improvizacines muzikos baruose ir yra laikomas vienu unikaliausių kontraboso balsų. Grodamas tiek solo, tiek su elektroakustiniu Peterio Evanso ansambliu, laisvojo džiazo trio „Totem“, improvizaciniu postpank kvartetu „Sweet Banditry“, T. Blancarte‘as nuolatos stumia improvizacinį meną į naujus kraštutinumus.

Nuožmus, agresyvus ir garsus – tai žodžiai, kurie puikiai apibūdina šį muzikantą. Kontrabosas jo rankose tampa buldozeriu, nušluojančiu bet kokius turimus įsivaizdavimus apie šio instrumento galimybes.

Kiečiausi Baltijos regiono improvizuotojai

Šį sezoną „Improdimensijos“ komanda Lietuvos publikai pristatė po ilgo letargo atgimusį Lietuvos, Italijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos muzikantus vienijantį Europos improvizacinį saksofonų kvartetą arba tiesiog „E.I.S.Q“, o birželio 1 d. Lietuvos klausytojai išgirs dar vieną tarptautinį saksofonų kvartetą – „Littorina“. Tai bus debiutinis šio kolektyvos pasirodymas.

„Littorina“ subūrė vienus originaliausių Baltijos jūros regiono saksofonininkus – Mariją Faust (Estija), Mikko Innaneną (Suomija), Fredriką Ljungkvisą (Švedija) ir Liudą Mockūną (Lietuva). Šio kolektyvo pavadinimas „Littorina“ – neatsitiktinis. Jis įkūnija muzikantų geografiją, nes būtent Baltijos jūra kadaise vadinta Litorina.

L. Mockūnas − ryškiausių ir savičiausių saksofonininkų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje ar net pasaulyje. Šis muzikantas klausytojus stebina savo įspūdinga instrumentų valdymo technika bei unikaliomis muzikinėmis idėjomis. Scenoje jis žaižaruoja pačiomis ryškiausiomis spalvomis. Iš Liudo saksofono taurės ar klarneto žiočių pilasi ne tik trapūs tarsi pirmosios snaigės pianissimo, bet ir viską tarsi taifūnas nušluojantys fortissimo.

Švediją kvarteto sudėtyje reprezentuojantis saksofonininkas ir klarnetistas F. Ljungkvistas jau 34 metus yra vienas aktyviausių ir paklausiausių improvizuotojų tarptautinėje arenoje. Tai ilgametis norvegų/švedų kvinteto „Atomic“, viešėjusio Lietuvoje 2016 m., narys. Per savo karjerą įgrojęs kelis šimtus džiazo albumų (tarp jų – ir monumentalūs „Fire! Orchestra“ darbai), pasirodęs galybėje koncertų, šis pūtikas be didesnių diskusijų galėtų būti apdovanotas jei ne legendos tai bent jau kultinio muzikanto etikete.

M. Innanenas – tai viena stipriausių Helsinkio improvizacinę sceną palaikančių jėgų. Įvairių tonacijų saksofonais grojantis suomis jau senokai nebėra vien tik savo šalies klausytojams aktualus muzikantas. Šiam talentingam muzikantui Suomija – per ankšta žaidimų aikštele. Tai aktyviai į pasaulinę laisvojo džiazo bendruomenę įsisukęs kūrėjas.

Jo diskografiją puošia albumai su tokiais JAV grandais kaip Williamas Parkeris ar Andrew Cyrille‘as, Europinio free džiazo legenda Hanas Benninkas. 2022 m. prestižinėje „DownBeat“ kritikų apklausoje M. Innanenas tapo „Kylančios žvaigždės“ kategorijos laureatu.

Vienintelė moteris kvartete Maria Faust, šiuo metu gyvenanti Kopenhagoje, yra viena garsiausių Estijos džiazo muzikančių. Tai neribotu talentu apdovanota kūrėja dirbanti third stream jazz, šiuolaikinės bigbendo muzikos, improvizuotos muzikos ir kitų alternatyvių žanrų srityse.

M. Faust yra daugkartinė Danijos ir Estijos muzikos apdovanojimų laureatė. Pagrindinis šios kūrėjas variklis – drąsa. Ji nuolat kartu su kitais muzikantais tyrinėja neįprastus instrumentų derinius, technikas ar kompozicinius elementus.

Ką klausytojams birželio 1 d. pateiks debiutuosianti ketveriukė? Kiečiausi Baltijos jūros regiono šalių atstovai neabejotinai paruoš ypatingą improvizacinės muzikos potyrį, kurio iš savo galvų negalėsite iškrapštyti labai ilgai!

Bilietais prekiauja Paysera

Koncertų ciklą Improdimensija remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus savivaldybė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.