Festivalį „LNOBT Open“ pradeda italų parengta premjera

Vilniečių ir miesto svečių laukia nuostabūs, vakaro vėsos apgaubti muzikiniai vakarai Valdovų rūmų Didžiajame kieme. Festivalis „LNOBT Open“ šįmet siūlo turtingą programą: italų statytojų rengiamą „Pasaulio sutvėrimo“ pastatymo premjerą, koncertines operų „Kaimo garbė“ ir „Lietuviai“ versijas bei baleto koncertą su žymiais Lietuvos ir užsienio šokėjais.

Vilniečių ir miesto svečių laukia nuostabūs, vakaro vėsos apgaubti muzikiniai vakarai Valdovų rūmų Didžiajame kieme. <br> M. Aleksos nuotr.
Vilniečių ir miesto svečių laukia nuostabūs, vakaro vėsos apgaubti muzikiniai vakarai Valdovų rūmų Didžiajame kieme. <br> M. Aleksos nuotr.
Vilniečių ir miesto svečių laukia nuostabūs, vakaro vėsos apgaubti muzikiniai vakarai Valdovų rūmų Didžiajame kieme. <br> M. Aleksos nuotr.
Vilniečių ir miesto svečių laukia nuostabūs, vakaro vėsos apgaubti muzikiniai vakarai Valdovų rūmų Didžiajame kieme. <br> M. Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2023, 10:48 AM, atnaujinta Jun 21, 2023, 8:28 AM

Prieš festivalio pasirodymus vilniečiai bus kviečiami į susitikimus ir ekskursijas. Jau birželio 19 d. 17.30 val. Valdovų rūmų lankytojų vestibiulio auditorijoje vyks LNOkalbis „Kaip sutverti „Pasaulio sutvėrimą““, kuriame dalyvaus premjeros statytojai iš Italijos – režisierius Fabio Ceresa ir choreografas Mattia Agatiello.

Laukia susitikimas su kūrėjais

Abu kūrėjai, Lietuvos publikai pažįstami iš naujausio „Traviatos“ pastatymo LNOBT scenoje, gyvai papasakos, kokius iššūkius jiems iškėlė Josepho Haydno oratorijos „Pasaulio sutvėrimas“ inscenizacija. Jų pasakojimai LNOkalbio auditorijai bus verčiami į lietuvių kalbą. Klausytojams būtina išankstinė registracija.

Spektakliu paverstą oratoriją, atidarysiančią trečiąjį vasaros festivalį „LNOBT Open“, diriguos jaunas vokiečių dirigentas Valentinas Egelis, nuo 2021 m. dirbantis Kroatijos nacionalinio teatro ir Rijekos simfoninio orkestro meno vadovu. Biblijos veikėjų Adomo ir Ievos partijos festivalio premjeroje atiteko bosui Joriui Rubinovui ir sopranui Monikai Pleškytei. Trijų angelų – Gabrieliaus, Rapolo ir Urielio – partijas atliks Lina Dambrauskaitė, Raimundas Juzuitis ir svečias iš Jungtinės Karalystės Ruairi Bowenas.

Ekskursija apie Vilniaus įdomybes

Prieš abu „Pasaulio sutvėrimo“ spektaklius birželio 27 ir 28 dienomis smalsiausius klausytojus kviesime į pusantros valandos trukmės ekskursiją „Senojo Vilniaus muzikinės įdomybės“.

Vaikštinėdami sostinės senamiesčio gatvelėmis ir kiemais sužinosite, kurie žymių kompozitorių kūriniai pirmą kartą buvo atlikti būtent Vilniuje, kurį vilnietį muzikos mokė pats Wolfgangas A. Mozartas, o kuriai vilnietei laiškus rašė pats Ludwigas van Beethovenas.

Visa tai išsamiai išdėstys ekskursijos gidė – LNOBT choro artistė Inga Bagaliūnienė. Ekskursijos prasidės 18.30 val. Rotušės aikštėje – priešais rūmus, kuriuose J. Haydno „Pasaulio sutvėrimas“ Vilniuje buvo atliktas pirmą kartą, o baigsis 20 val. prie festivalio „LNOBT Open“ premjerai besirengiančių Valdovų rūmų. Ekskursijos dalyviams būtina pasirūpinti specialiais bilietais.

Operą „Lietuviai“ atliks svečiai iš Ukrainos

Liepos 1 d. festivalio „LNOBT Open“ žiūrovų laukia baleto koncertas, kuriame greta publikos mylimų LNOBT baleto trupės solistų pasirodys ir svečiai iš užsienio teatrų. Antroje koncerto dalyje matysime mistišku mėnesienos šokiu kerinčią Šešėlių sceną iš Ludwigo A. Minkuso baleto „Bajaderė“.

Liepos 4 d. Valdovų rūmų kieme skambės vienaveiksmė Pietro Mascagni opera „Kaimo garbė“, neseniai atidariusi Pažaislio muzikos festivalį ir sulaukusi daugybės komplimentų atlikėjams: lietuvių solistėms Viktorijai Miškūnaitei, Ritai Preikšaitei ir kviestiniams dainininkams Aleksandrui Antonenko (Latvija), Mariai Bondarenko ir Andrejui Bondarenko (Ukraina), o taip pat LNOBT vyriausiajam dirigentui Ričardui Šumilai.

Liepos 6-osios vakarą iškart po tradicinės Lietuvos himno giedojimo ceremonijos pristatomą Amilcare‘s Ponchielli operą „Lietuviai“ atliks svečiai iš Ukrainos nacionalinės operos.

Girdėsime ne tik šio teatro solistus, bet ir iš Kyjivo atvykstantį chorą bei simfoninį orkestrą, diriguojamą Ukrainos nacionalinės operos vyr. dirigento Mykolos Diadiuros. Tad festivalio „LNOBT Open“ žiūrovai, kurie laikosi tradicijos „Lietuvių“ klausytis kiekvienų metų Valstybės dieną, turės puikią progą palyginti Lietuvos ir Ukrainos atlikėjų meistriškumą.

Festivalio lankytojų prašome atkreipti dėmesį į spektaklių pradžios laiką: „Pasaulio sutvėrimo“ pasirodymai ir Baleto Gala koncertas prasidės 21.30 val., o „Kaimo garbė“ ir „Lietuviai“ – 21 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.