„LNOBT Open“ vėl grąžins publiką į operos ir baleto žanro lietuviškąjį „lopšį“

Laikinasis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinis direktorius Audrius Kundrotas džiaugiasi tvirtėjančia trečius metus rengiamo tarptautinio vasaros festivalio „LNOBT Open“ tradicija ir renginių įvairove, leidžiančia išplėsti juo besidominčiųjų auditoriją.

 „Pasaulio sutvėrimas“.<br>C. Lapolla nuotr.
 „Pasaulio sutvėrimas“.<br>C. Lapolla nuotr.
 A. Kundrotas.<br> M. Aleksos nuotr.
 A. Kundrotas.<br> M. Aleksos nuotr.
 V. Dolinskas.<br> M. Aleksos nuotr.
 V. Dolinskas.<br> M. Aleksos nuotr.
 J. Skiotytė-Norvaišienė.<br> M. Aleksos nuotr.
 J. Skiotytė-Norvaišienė.<br> M. Aleksos nuotr.
 M. Rimeikis.<br> M. Aleksos nuotr.
 M. Rimeikis.<br> M. Aleksos nuotr.
 R. Šumila.<br> M. Aleksos nuotr.
 R. Šumila.<br> M. Aleksos nuotr.
 F. Ceresa.<br> M. Aleksos nuotr.
 F. Ceresa.<br> M. Aleksos nuotr.
 „Pasaulio sutvėrimas“.<br>C. Lapolla nuotr.
 „Pasaulio sutvėrimas“.<br>C. Lapolla nuotr.
 „Pasaulio sutvėrimas“.<br>C. Lapolla nuotr.
 „Pasaulio sutvėrimas“.<br>C. Lapolla nuotr.
 „Pasaulio sutvėrimas“.<br>C. Lapolla nuotr.
 „Pasaulio sutvėrimas“.<br>C. Lapolla nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jun 26, 2023, 10:27 AM

Šįmet LDK valdovų rūmų kieme publikos laukia teatralizuotas Josepho Haydno oratorijos „Pasaulio sutvėrimas“ pastatymas, iškilmingas baleto vakaras bei koncertinės operų „Kaimo garbė“ ir „Lietuviai“ versijos.

Vilnius niekada nesnaudė

„Šių metų festivalis dedikuojamas Vilniaus 700 metų jubiliejui, todėl džiaugiamės galėdami pirmą kartą pakviesti miestiečius į teminę ekskursiją „Senojo Vilniaus muzikinės įdomybės“. Ji jau sulaukė nemažo susidomėjimo, todėl tikriausiai panašias ekskursijas organizuosime ir vėliau.

Taip pat norėčiau pasidžiaugti mūsų visuomenės branda: pakvietę į festivalį nuo karo kenčiančios Ukrainos nacionalinės operos trupę, sulaukėme ypač didelio rėmėjų noro mums padėti. Tad tikiu šviesia ateitimi ir viliuosi, kad su meno pagalba gėris pasaulyje galiausiai paims viršų“, – teigė A. Kundrotas.

Nors Amilcare‘s Ponchielli operos „Lietuviai“ sceninės versijos festivalyje kol kas nepamatysime (būtent šios operos koncertinį variantą šįmet žada pristatyti svečiai iš Ukrainos), Nacionalinio muziejaus LDK valdovų rūmų generalinis direktorius Vydas Dolinskas neabejojo, kad sena festivalio rengėjų svajonė anksčiau ar vėliau bus įgyvendinta.

„Visgi svarbiausia, kad festivalis „LNOBT Open“ sudaro galimybę muzikos mylėtojams kasmet sugrįžti į operos ir baleto žanro lietuviškąjį „lopšį“ – Valdovų rūmus. O J. Haydno „Pasaulio sutvėrimas“ mums primena geriausius Europos muzikos kūrinius XVIII a. pabaigoje–XIX a. pradžioje itin greitai perimdavusio Vilniaus muzikinę tradiciją“, – pabrėžė V. Dolinskas.

Premjera – tik festivaliui

LNOBT meninės veiklos departamento vadovė Jurgita Skiotytė-Norvaišienė priminė, kad „Pasaulio sutvėrimo“ pastatymas rudenį nebus perkeliamas į atversiančią po rekonstrukcijos duris teatro sceną, todėl norintys išvysti premjerą turėtų nepraleisti progos atvykti į Valdovų rūmų kiemą birželio 27 arba 28 dienos vakarą.

„Pasaulio sutvėrimo“ spektaklio kūrėjų komandai vadovaujantis italų režisierius Fabio Ceresa, anksčiau LNOBT parengęs prašmatnų Giuseppe‘s Verdi operos „Traviata“ pastatymą, teigė savo naujajam darbui pasitelkęs Dievo, kaip žaidžiančio vaiko, idėją bei pasaulio sutvėrimo ir skirtingų menų sugretinimą.

„Vienas iš tų menų yra šokis, todėl ypatingas vaidmuo spektaklyje tenka Mattios Agatiello kuriamai choreografijai, kurią scenoje atliks jo paties vadovaujama šiuolaikinio šokio trupė „Fattoria Vittadini“ iš Milano. Šokėjai vaizduos ne tik konkrečius oratorijos personažus, bet ir perteiks svarbiausias filosofines kūrinio idėjas“, – atskleidė režisierius.

„Pasaulio sutvėrimas“ – oratorija, o inscenizuoti šio žanro kūriniai, kaip pabrėžė LNOBT vyriausiasis dirigentas Ričardas Šumila, Lietuvoje gan retai atliekami. „Aš pats festivalyje diriguosiu Pietro Mascagni operą „Kaimo garbė“ su itin stipria solistų komanda: LNOBT sopranu Viktorija Miškūnaite, Kauno muzikinio valstybinio teatro mecosopranu Rita Preikšaite, po pertraukos į Lietuvą dainuoti sugrįžtančiu Latvijos tenoru Aleksandru Antonenko ir svečiais iš Ukrainos – operos solistais Maria Bondarenko ir Andrei Bondarenko.

„Kaimo garbė“ puikiai tinka vasaros festivaliui: nors kūrinys nėra ilgas, jis dramaturgiškai patrauklus ir melodingas, prikaustantis publikos dėmesį savo arijomis, chorais ir orkestriniais epizodais“, – pasakojo R. Šumila.

LNOBT baleto trupė, pasak jos meno vadovo Martyno Rimeikio, šįmet festivalio žiūrovus ketina pakviesti į kelionę laiku. „Ją pradėsime nuo mūsų dienų: pirmoje baleto koncerto dalyje išvysite dvylika šiuolaikinių choreografų statytų miniatiūrų, kurias greta LNOBT trupės šokėjų atliks svečiai iš Rygos, Berlyno ir Vienos operos teatrų.

Po pertraukos koncerto žiūrovus scenoje pasitiks nemirtingoji Mariuso Petipa choreografija – Šešėlių scena iš Ludwigo A. Minkuso baleto „Bajaderė“. Tad publika galės savo akimis įsitikinti, kaip laikui bėgant pasikeitė baleto menas“, – dėstė M. Rimeikis.

Ukrainiečiai dainuos itališkai

Festivalio „LNOBT Open“ pasirodymai Valdovų rūmų kieme vyks nuo birželio 27 iki liepos 6 d. LNOBT choro artistės Ingos Bagaliūnienės vedama ekskursija „Senojo Vilniaus muzikinės įdomybės“ bus rengiama prieš premjerinius „Pasaulio sutvėrimo“ pasirodymus birželio 27 ir 28 dienomis.

Liepos 1 d. festivalio estafetę perims iškilmingas baleto vakaras, o liepos 4 d. Valdovų rūmų kieme bus galima klausytis P. Mascagni operos „Kaimo garbė“.

Liepos 6 d. festivalį „LNOBT Open“ užbaigs Ukrainos nacionalinės operos artistų pasirodymas – A. Ponchielli opera „Lietuviai“. Ją svečiai vilniečiams pristatys originalo (italų) kalba, tačiau festivalio organizatoriai pasirūpino lietuviškais subtitrais, kuriuos žiūrovai galės stebėti švieslentėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.