Vasaros koncertų ciklą Klaipėdoje atvers retai skambantis kanklių ir arfos duetas

Klaipėdos koncertų salės (KKS) rengiamą koncertų po atviru dangumi ciklą pradės unikalus kanklių ir arfos derinys. Pirmasis pasaulyje tokios muzikos instrumentų sudėties duetas „Duo Unicum“, kuriame kartu muzikuoja Ingrida Spalinskaitė-Kurienė (koncertinės kanklės) ir Giedrė Šiaulytė-Ulfig (keltiška arfa, Lietuva–Vokietija) uostamiesčio klausytojams pristatys išskirtinę programą.

 „Duo Unicum“.<br> Rengėjų nuotr.
 „Duo Unicum“.<br> Rengėjų nuotr.
I. Spalinskaitė-Kurienė. <br> Rengėjų nuotr.
I. Spalinskaitė-Kurienė. <br> Rengėjų nuotr.
 G. Šiaulytė-Ulfig.<br> Rengėjų nuotr.
 G. Šiaulytė-Ulfig.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 9:07 AM

Koncerte skambės darniai susipinančios lietuvių ir keltų tautų dainų ir šokių melodijų aranžuotės, lietuvių autorių ir Didžiosios Britanijos bei Airijos kompozitorių kūriniai. Koncertas vyks birželio 29 d. 19.30 val. parke prie KKS.

Supažindins su savitais instrumentais

„Koncertinių kanklių ir keltiškos arfos duetas yra unikalus ir greičiausiai vienintelis pasaulyje, todėl idėja mūsų yra švietėjiška. Norisi supažindinti klausytojus su šių instrumentų skambesiu, kilme, repertuaru bei spalvų darna. Šiemet kruopščiai atrinktų kūrinių pagalba nukelsime klausytojus į kanklių ir arfos kilmės šalis“, – koncerto idėją atskleidė I. Spalinskaitė-Kurienė.

Atlikėja pridūrė, kad G. Šiaulytė-Ulfig gyvena Vokietijoje ir būtent ten dažniausiai organizuoja koncertus. Šiemet Lietuvoje numatyti tik du jos koncertai. Todėl atlikėjos tikisi, kad klausytojai nepraleis šios ypatingos progos išgirsti jų parengtos programos.

Pasak G. Šiaulytės-Ulfig, keltiška arfa ir koncertinės kanklės – labai artimi ir giminingi instrumentai. Skirtumas tik tas, kad arfos stygos žarninės, ne metalinės, kaip kanklių, ir stygų arfa turi šiek tiek daugiau. Grojimo padėtis bei grojimo technika taip pat skiriasi.

„Iki „Duo Unicum“ susikūrimo Vokietijoje, dažnai tekdavo groti autentiškomis kanklėmis pristatant Lietuvą šiame krašte, bet, atsiradus duetui, tą darome kartu su Ingrida. Beje, į šių metų programą įtraukėme autentiškų kanklių muzikos. Aš grosiu kanklytėmis, o Ingrida pritars skudučiais ir perkusija“, – sakė G. Šiaulytė-Ulfig.

„Kanklių garsai mane lydi nuo gimimo, visada pailsiu ir atsigaunu kankliuodama. O mušamieji leidžia perteikti  energingumą ir temperamentą. Man labai patinka pridėti perkusinį prieskonį styginių ar pučiamųjų melodijoms“, – teigė I. Spalinksaitė– Kurienė.

Muzikuoja nuo vaikystės

I. Spalinskaitė-Kurienė užaugo profesionalių muzikų šeimoje. Kankliuoti pradėjo būdama septynerių. Klaipėdoje mokėsi J. Kačinsko muzikos mokykloje bei S. Šimkaus konservatorijoje. Studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje metu stažavosi Suomijoje, Helsinkio muzikos akademijoje.

I. Spalinskaitė-Kurienė baigė dvi specialybes: įgijo kanklių ir simfoninio orkestro perkusininkės atlikėjos bei pedagogės kvalifikacijas. Kanklininkė yra respublikinių bei tarptautinių konkursų laureatė, aktyviai plėtojanti koncertinę veiklą su kolektyvais „Duo Unicum“ ir „Lajos“. Dalyvauja Klaipėdos koncertų salės rengiamuose projektuose, dažnai eksperimentuoja su įvairių sričių menininkais.

G. Šiaulytė-Ulfig savo koncertuose dažnai groja tiek keltiška, tiek koncertine arfa. Groti kanklėmis mokėsi Mažeikiuose ir Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijoje. Arfos muzikavimo meną studijavo Graco muzikos universitete (Austrija), stažavosi Nacionalinėje Paryžiaus konservatorijoje.

Studijuodama Zalcburgo Universitete „Mozarteum“ ji laimėjo konkursą Lenkijos nacionalinio radijo simfoniniame orkestre (Katovicai). Muzikė šiuo metu gyvena Vokietijoje, kur daug koncertuoja solo, su įvairiais ansambliais bei orkestrais, taip pat pasirodo Lietuvoje, Lenkijoje ir Austrijoje.

„Duo unicum“ savo išskirtinę koncertinę programą atliks birželio 29 d. 19.30 val. parke šalia KKS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo