Vilniaus senojo teatro premjera gvildens temas, nuo kurių pabėgti neįmanoma

Vilniaus senajame teatre (Jono Basanavičiaus g. 13, Vilnius) liepos 2-ąją (sekmadienį) 18.30 val. M8 salėje (įėjimas – Mindaugo g. 8) įvyks atvira baltarusių rašytojo Sašos Filipenko satyrinės dramos „Tikhari“ (balt. „Ціхары“, rus. „Тихари“), kurią pastatė ukrainiečių režisierė Saša Denisova, premjera.

 Spektaklio eskizo vizualo fragmentas.
 Spektaklio eskizo vizualo fragmentas.
 Spektaklio eskizo vizualas.
 Spektaklio eskizo vizualas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-30 10:42

Spektaklis pasakoja apie netolimą ateitį, kurioje apokalipsė nėra svarbus veiksnys, sustabdysiantis protestuotojų Baltarusijoje teismą. 2030 metai, karas Ukrainoje baigėsi Kyjivo pergale, Putinas nuspaudė branduolinio ginklo mygtuką. Pasaulis sugriautas, bet viename bunkeryje lyg niekur nieko vyksta 2020 metų protesto akcijose Baltarusijoje dalyvavusiųjų teismas.

„Tikhari“ – ne tik prisiminimais paremtas pasakojimais, tai satyra, spirianti suvokti praeitį, susitikti su dabartimi ir pasižiūrėti į ateitį per karo Ukrainoje prizmę. Tai – atviras iššūkis temoms, kuriomis kalbėti skaudu, bet neįmanoma pasislėpti: gėris, blogis, teisingumas, kerštas. Ar įmanomas smurtautojo ir aukos, budelio ir kaltinamojo dialogas?

„Tikhari“ (rus. „тихари“) – šnekamojoje kalboje taip vadinami jėgos struktūrų darbuotojai civiliais drabužiais, sekantys protestų dalyvius.

„2020-ųjų protestai buvo iš tiesų visos tautos, bet jėgos struktūros sugebėjo išlaikyti valdžią masinėmis ir siaubingomis represijomis. Pjesė „Tikhari“ – tai mėginimas vėl išgyventi 2020-ųjų įvykius ir kvietimas atvirai kalbėti viena iš svarbiausių temų – smurtautojo ir aukos, budelio ir kaltinamojo dialogo ne/galimybė. Pjesė „Tikhari“ kelia paprastus, bet tuo pačiu pamatinius klausimus apie gėrį, blogį, teisingumą ir kerštą.“ (Saša Filipenko)

Branduolinių ginklų dislokacijos Baltarusijoje išvakarėse teatras kviečia publiką į postapokaliptinį teismą, primenantį, kad ir šiandien Baltarusijoje sulaikomi ir teisiami tų įvykių dalyviai.

Spektaklis dedikuojamas baltarusių dailininkui Borisui Zaborovui.

Pjesės autorius – Saša Filipenko, režisierė – Saša Denisova. Aktoriai: Andrius Darela, Marina Zdoronkova, Aleksandra Metalnikova, Ilja Jasinksij, Sergej Tolstikov, Nijolė Mikutėnaitė, Aleksandr Ratko, Vitalij Leonov, Aleksandr Filipenko.

Afišos autorius – Vladimir Cesler, video dailininkas – HellKit, choreografas – Konstantin Čelkajev, ccenografė – Tatjana Dorialo, kostiumų dailinkė – Aleksandra Žuk „10Motifs“, muzika: Vitalij Leonov, Arsenij Leonov, šviesos – Veniamin Dmitroškin, režisieriaus padėjėja – Nijolė Mikutėnaitė.

Įėjimas į spektaklį nemokamas, būtina registracija. https://forms.gle/EyeCA9GCL61JUcuU6

Spektaklis rodomas rusų kalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.