„LNOBT Open“ baleto koncerte – pasimatymai ir atsisveikinimai

Trečiojo tarptautinio „LNOBT Open“ festivalio patirtis dar kartą įrodė, kaip karštai Lietuvos publika myli baletą: bilietai į šeštadienį, liepos 1-ąją, rodomą Baleto Gala koncertą festivalyje ištirpo patys pirmieji. Šiame koncerte šalia Lietuvos šokėjų scenoje išvysime svečius iš Latvijos nacionalinio baleto, Vienos valstybinio baleto ir Berlyno valstybinio baleto trupių, tačiau išskirtinis vakaras bus pažymėtas ir atsisveikinimų gaida.

Baleto vakare šalia Lietuvos šokėjų pasirodys svečiai iš Latvijos nacionalinio baleto, Vienos valstybinio baleto ir Berlyno valstybinio baleto trupių.<br> M. Aleksos nuotr.
Baleto vakare šalia Lietuvos šokėjų pasirodys svečiai iš Latvijos nacionalinio baleto, Vienos valstybinio baleto ir Berlyno valstybinio baleto trupių.<br> M. Aleksos nuotr.
Mistiškoji Šešėlių scena iš Ludwigo A. Minkuso baleto „Bajaderė“. <br> M. Aleksos nuotr.
Mistiškoji Šešėlių scena iš Ludwigo A. Minkuso baleto „Bajaderė“. <br> M. Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

LNOBT inf.

Jul 1, 2023, 8:11 AM

LNOBT baleto meno meno vadovas Martynas Rimeikis teigia norėjęs „LNOBT Open“ žiūrovus pakviesti į kelionę laiku: „Kelionę pradėsime nuo mūsų dienų, nes pirmoje Baleto Gala koncerto dalyje matysite dvylika garsiausių nūdienos pasaulio choreografų sukurtų kompozicijų, kurias greta LNOBT šokėjų atliks svečiai iš Rygos, Berlyno ir Vienos teatrų.

O po pertraukos žiūrovus scenoje pasitiks nemirtingoji Mariuso Petipa choreografija – mistiškoji Šešėlių scena iš Ludwigo A. Minkuso baleto „Bajaderė“. Taigi publika galės savo akimis įsitikinti, kaip laikui bėgant pasikeitė baleto menas“, – džiaugėsi M. Rimeikis.

Puokštė iš garsiausių kūrinių

LNOBT baleto trupės artistai pirmajame Baleto Gala koncerto veiksme pristatys ištraukas iš repertuare rodomų žymių šiuolaikinių choreografų veikalų: izraeliečio Itziko Galili „Amžinybė ir viena diena“, brito Wayne'o McGregoro „Infra“ bei ispano Iváno Pérezo „Flesh“.

Latvijos nacionalinio baleto solistų pora Elza Leimanė ir Kristapas Jaunžeikaris atliks duetus iš vokiečių choreografo Marco Goecke baleto „Nižinskis“, o taip pat pačios šokėjos sukurto baleto „Būties paveikslai“ pagal latvių kompozitoriaus ir atlikėjo Kasparo Kurdeko muziką. Nuotaikingą E. Leimanės sukurtą choreografinę kompoziciją „Netrukdomas“ neseniai matėme ir vienuoliktojo „Kūrybinio impulso“ pasirodymų vakare.

Ukrainiečių artistas Denys Cherevychko, šokantis Vienos valstybinio baleto trupėje, Baleto Gala koncerto žiūrovams atliks solo iš italų choreografo Renato Zanellos spektaklio „Mano Euridikė“ ir belgų choreografo Beno Van Cauwenbergho spektaklio „Buržua“.

Meksikietė Elisa Carrillo Cabrera ir iš Moldovos kilęs šokėjas Alexei Orlenco šiuo metu yra Berlyno valstybinio baleto trupės solistai. Žiūrovams Vilniuje jie pristatys ispanų choreografo Nacho Duato kompoziciją „Duetas Violončelė“ pagal Johanno Sebastiano Bacho muziką bei duetą iš prancūzų choreografo Angelino Preljocaj spektaklio „Parkas“.

Paskutiniai išvykstančių artistų pasirodymai

Antroje koncerto dalyje žiūrovai matys LNOBT baleto artistų atliekamą Šešėlių sceną iš baleto „Bajaderė“. Pagrindinius Nikijos ir Soloro vaidmenis atliks publikos itin mylima pora – Olesia Šaitanova ir Jonas Laucius. Juos abu Lietuvoje matysime šokančius ir kitą teatro sezoną, tačiau kai kuriuos trupės šokėjus karjeros keliai šią vasarą išveda į kitas pasaulio trupes.

Baleto Gala koncerte LNOBT trupei paskutinį kartą atstovaus vengras Zsoltas Vencelis Kovácsas, po keturių sezonų Lietuvoje pasirinkęs legendinio prancūzų choreografo Maurice'o Béjart‘o (1927–2007) įkurtą „Béjart Ballet Lausanne“ trupę Šveicarijoje, ir perspektyvusis Edvinas Jakonis, po trijų sezonų LNOBT scenoje apsisprendęs priimti prestižinio Anglijos nacionalinio baleto kvietimą.

Z. V. Kovácsas Lietuvoje sukūrė visą puokštę vaidmenų tiek klasikiniuose, tiek ir šiuolaikiniuose baletuose, tačiau pats ryškiausias jo parengtas vaidmuo – Jozefas K. choreografo M. Rimeikio balete „Procesas“.

Sparčiai tobulėjęs E. Jakonis ypatingai sužibėjo šį pavasarį, atlikęs sudėtingą Arlekino vaidmenį choreografo Alexei Ratmansky pastatytame balete „Arlekino milijonai“.

Dėkodami už mums suteiktas grožio ir džiaugsmo akimirkas, palinkėkime jauniesiems artistams sėkmės ir, žinoma, ateikime su jais atsisveikinti į Baleto Gala koncertą Valdovų rūmų Didžiajame kieme.

Šiame koncerte dalyvaus ne tik šokėjai, bet ir operos solistai Aistė Pilibavičiūtė, Viltė Sakalauskienė, Rafailas Karpis, Steponas Zonys, taip pat LNOBT choras, vadovaujamas meno vadovo Česlovo Radžiūno. LNOBT simfoniniam orkestrui diriguos vyriausiasis dirigentas Ričardas Šumila bei Martynas Staškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.