Gyva muzika Neringoje: nuo įspūdingo grožio mišių iki prancūzų meilės himnų

Į dvidešimtuosius metus kopiantys „nepaklusnieji“ ir festivalis „N žemė“ šiemet poilsiautojus kviečia kiek daugiau nei savaitei įsikurti Neringoje su atlikėjais, lietuvių kompozitoriais ir plačiajai publikai menkiau žinomais pasaulinio garso kūriniais. Festivalis prasidės Mindaugo karūnavimo dieną Nidos katalikų bažnyčioje skambant Lietuvos valstybei skirtam ypatingo grožio Ola Gjeilo kūriniui chorui ir orkestrui „Saulėtekio mišios“.

 R. Zubovas (kairėje) ir M. Bačkus.<br> Rengėjų nuotr.
 R. Zubovas (kairėje) ir M. Bačkus.<br> Rengėjų nuotr.
 R. Zubovas (dešinėje) ir M. Bačkus.<br> Rengėjų nuotr.
 R. Zubovas (dešinėje) ir M. Bačkus.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-03 13:14

Šiemet festivalis „N žemė“ liepos 6–14 dienomis pulsuos ne tik Nidoje, bet keliaus ir per mažąsias Neringos gyvenvietes – Juodkrantę, Pervalką ir Preilą. Devynios dienos – devyni unikalūs renginiai, todėl, pasak festivalio vadovo Mindaugo Bačkaus, pasieks visus, neabejingus jai klausytojus.

Ieškantiems ramybės fleitos garsais liesis meditacijos nektaras Pervalkoje, o Juodkrantėje meilės dramas primins legendinės prancūzės Edith Piaf dainos. Koncertai ir muzikiniai susitikimai klubuose vyks kasdien.

„Norime, kad žmones pasiektų kelios žinutės. Pirma, kad festivalis per devynias dienas siūlo devynias skirtingas programas, antra, mes būsime visose Neringos gyvenvietėse ir trečia, esame parengę programą, panašią į šiuolaikinį žmogų. Anksčiau sakytume eklektišką, dabar dera sakyti – visapusišką, tokią, koks ir yra dabartinis žmogus, gebantis per atostogas derinti tingų vasarojimą prie jūros, knygą, įspūdžius gamtoje, plebėjiškus vakarėlius ir kultūrines muzikines patirtis“, – teigė festivalio meno vadovas M. Bačkus.

Prieš ketverius metus prie festivalio „N žemė“ vairo stojęs violončelininkas M. Bačkus sakė norintis muziką „atnešti prie kiekvienų durų“, todėl renginiai vyks ne tik skirtingose gyvenvietėse, bet ir įvairiose vietose – nuo bažnyčios iki gaisrinės, nuo poilsio namų terasos iki bibliotekos.

„Man norėtųsi, kad festivalis „N žemė“ taptų šios vasaros atradimų festivaliu. Kalbu ne tik apie muzikos ar kultūros, bet ir žmogaus, asmenybės savęs atradimą, nes muzika įkvepia ne tik pažinti grožį apskritai, bet tą grožį perleisti per save. Tai yra brangiausia ir vertingiausia susitikimuose su muzika“, – dėstė M. Bačkus.

Festivalis „N žemė“ šiemet neringiškiams ir kurorto svečiams Nidoje dovanos ypatingą liepos 6-osios vakarą. Koncerte Nidos katalikų bažnyčioje skambės norvegų kilmės jaunosios kartos kompozitoriaus ir pianisto O. Gjeilo „Saulėtekio mišios“, parašytos jausminga, kinematografiška muzikine kalba.

Liepos 8 d. – dar vienas nemokamas ir tradicija tapęs „Boléro“ palinkėjimas Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ augimui. Šįsyk Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras Maurice’o Ravelio „Boléro“ ir kitus kūrinius atliks jau beveik pastatytame kultūros centre.

„Muzika nėra tik Bachas, Mozartas ar Čiurlionis. Ar žinote, koks genialus yra Styve’as Reichas ir jo kompozicija „Different trains“ arba kodėl taip giliai į atmintį įsirašo Edit Piaf dainos? Tai nėra sausas minimalizmas, banalybė ar popsas, ne, tai yra puiki XX–XXI amžiaus muzika“, – apie festivalio programų idėjas pasakojo M. Bačkus.

Muzikinius pokalbių klubus moderuos du „nepaklusnieji“, prieš dvidešimt metų subūrę septynis muzikantus ir ėmę rengti Neringoje reiškiniu vadintus muzikos festivalius –violončelininkas M. Bačkus, Nidos gaisrinėje pristatysiantis neįtikėtiną violončelės šimtmečio Lietuvoje istoriją, ir pianistas Rokas Zubovas.

„N klubai – tai gyvi susitikimai kaip anuomet, kai mūsų seneliai susėsdavo po obelim, grodavo ir kalbėdavosi iki išnaktų apie Lietuvos valstybės, kultūros ateitį ir savo misiją. Šiandien turime kitus iššūkius, taigi apie juos ir turime diskutuoti. Tai – jaunųjų muzikų galimybės globaliame pasaulyje, karo kaimynystės poveikis kūrybai, lietuvių pėdsakai pasaulio muzikos lauke“, – vardijo galimas pokalbių temas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio provaikaitis R. Zubovas.

Pianistas R. Zubovas siūlys pažintį su jaunąja atlikėja Elžbieta Liepa Dvarionaite bei poetu, šių metų „Poezijos pavasario“ laureatu Juliumi Keleru, kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės ir Jono Meko kūryba.

Liepos 10-osios vakaras Preilos bibliotekos salėje bus skirtas Lietuvių muzikos legendoms, neseniai šį pasaulį palikusiems lietuvių kompozitoriams Anatolijui Šenderovui, Faustui Latėnui, Vidmantui Bartuliui, Vytautui Barkauskui, Broniui Kutavičiui ir jų kūriniams. Juos atliks pianistas R. Zubovas ir violončelininkas Glebas Pyšniakas.

„Legendos – ypatinga mūsų programa. Ne tik dėl muzikos grožio, jos unikalumo, skirtingos savitos spalvos, bet ir dėl to, kad kiekvieną programos kompozitorių teko pažinti asmeniškai. Vakar jie buvo šalia, šiandien jie – legendos, ir tik per muziką mes galime vėl su jais susitikti“, – pasakojo G. Pyšniakas.

Muzikantas prisiminė, jog vienas pirmųjų šios programos pristatymų įvyko Londone, kur klausytojai buvo priblokšti koncerto ir jame skambėjusios muzikos unikalumo.

Festivalį liepos 14 d. užbaigs odė meilei. Dainininkė Evelina Sašenko su pianistu Pauliumi Zdanavičiumi ir Klaipėdos kameriniu orkestru Juodkrantės vasaros estradoje atliks legendinės prancūzės Edith Piaf dainas.

Prancūzai E. Piaf iki šiol vadina šimtmečio dainininke, galėjusia prisibelsti į kiekvieno žmogaus širdį. Unikalus jos balso tembras yra nepakartojamas. „Sunkiai įsivaizduojamas ir jos permainingas gyvenimas, – sakė E. Sašenko. – Tačiau daina aš perteikiu savo emocijas ir mintis“.

Solistė teigė sulaukusi daug komplimentų dėl geros prancūziškos tarties ir netgi klausimų, ar nėra prancūzė. „O mano tartis – iš vidurinės mokyklos! Trakuose tiesiog nebuvo galimybės rinktis kitą užsienio kalbą. Ir tai man atvėrė daug durų muzikoje, dovanojo ir pažintį su Edith Piaf dainomis“, – aiškino E. Sašenko, paklausta kaip į jos gyvenimą atėjo prancūzų kalba ir prancūziškos dainos diva.

Abejingų nepaliekantis E. Sašenko balsas, fortepijono ir orkestro atliekama muzika sukurs gyvą, pulsuojančią jausmų šventę šioje marių pusėje.

Festivalio programas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Neringos savivaldybė. Visa tarptautinio muzikos festivalio „N žemė“ programa skelbiama svetainėje kulturossala.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.